Hrenovke u tijestu

Još jedno od otkrića iz vremena kad sam tek počinjala mijenjati prehranu prema trenutnom, održivom zdravlju i tjelesnoj težini, bilo je da se zapravo ničega ne treba odreći. I najslađu, najmasniju, nejprerađeniju kalorijsku bombu moguće je uklopiti u jelovnik sa promjenom veličine porcije… No, ja volim velike porcije – porcije i pol! – i zbog toga sam se morala malo zamisliti nad nekim jelima koje sam željela i dalje zadržati.

Tko ima volje i vremena pogledati u liste sastojaka i u tablice prehrambenih vrijednosti, a ja sam tu volju i vrijeme našla uz korištenje telefonskog appa za praćenje kalorija, nakon početnog vremena edukacije lako može pronaći srednji put koji omogućava da se zadrže na jelovniku hrane koje donose ugodu (poznatost i utjehu), a opet da njihova priprava i sastav pristaje uz nove okusne pupoljke. Kako što je mnoga osoba na dijeti, bilo onoj iz taštine ili onoj iz potrebe utvrdila, nakon što počnemo kvalitetnije jesti otkrijemo da nam mnoge teške hrane više jednostavno ne odgovaraju. Teško nam sjedaju, čine nas žednima, usporavaju probavu… a opet, želimo ih jesti radi njihova mirisa, izgleda, značaja i sjećanja.

Ove su hrenovke u tijestu baš jedno takvo jelo. Sadrže svu slast, a pola kalorija.

Potrebno (za 2 porcije, ukupno 4 peciva):
paketić mini hrenovki (4x25g, ja volim Wudy*)

Tijesto:
60 ml mlijeka**
1/2 žličice šećera
1/4 žličice kvasca
90 g brašna (po želji 30% zamijenite integralnim brašnom, ali dodajte žlicu mlijeka više)
1/8 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
par kapi ulja – samo za posudu

Za glaziranje:
malo mlijeka u kojem ste rastopili prstohvat šećera
sjemenke sezama za posipanje

Ako zamijenite hrenovke s kobasicama od seitana i koristite sojino mlijeko umjesto kravljeg ovo će biti veganska peciva!

Postupak:
U mlakom mlijeku rastopite šećer i kvasac, prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Dodajte smjesu brašna u mlijeko s kvascem i umijesite tijesto mijeseći nekoliko minuta na lagano pobrašnjenoj površini, da postane elastično i glatko. Kako je svako brašno različito može vam zatrebati par kapi mlijeka ili malo brašna više, pa se vodite time da tijesto mora biti mekano, ali ne ljepljivo i kad ga stisnete prstom pružati će otpor kao meka loptica. Stavite u lagano nauljenu posudu i na toplo mjesto da se diže sat vremena (ja ovdje koristim aparat za jogurt kao kutiju za dizanje tijesta, a više slika pravljenja tijesta možete vidjeti ovdje kod peciva punjenih sirom).
Pripremite protvan za pečenje prekriven papirom za pečenje.
Nakon sat vremena podijelite na 4 dijela (svaki je oko 38 g) premijestite i svaki dio istegnite u konopac tijesta širok u sredini i tanak na krajevima, baš kao sita anakonda.
Sredinu konopca tijesta prislonite na sredinu hrenovke i omotajte tako da krajevi budu na dnu. Omotane hrenovke složite sa velikim razmakom na protvan. Stavite složena peciva na toplo mjesto (npr. minutu ugrijanu pećnicu na najnižu temperaturu, pa ugašenu) da se dižu 30 minuta. Prekrijte laganom krpom ili nabrašnjenom folijom (ili, kao ja u ovom receptu za rolice s orasima, velikom plastičnom kutijom).

Nakon 30 minuta izvadite peciva iz pećnice, stavite pećnicu da se grije na 180°C i premažite (ili prešpricajte) peciva mlijekom s malo šećera i posipajte sa malo sezama.
Kad se pećnica zagrije stavite ih u vruću pećnicu i pecite 10-12 minuta.


Poslužite!
Hrenovke u tijestu_hlađenje
Jedna porcija od dva peciva s hrenovkom (300 kcal) može, uz zdjelu juhe ili salate biti izvrstan obrok (ili salatu i veliko, rosno pivo!), ili pojedino pecivo (150 kcal) može biti slastan međuobrok, posebno uz malo ajvara ili umaka od senfa i ocijeđenog jogurta.

Izvađena iz pećnice naprosto su neodoljiva, kao nacrtana; vruća, zlatna i mirisna (da dobijete jaču boju zadnju minutu-dvije pečenja upalite gril i ventilator).

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama uspjela 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s