Bezglutenski krekeri

Ova slasna grickalica također je mogla nositi ime krekeri od zobi i heljde sa sjemenkama no ovaj put koristim instantnu prepoznatljivost zuj-riječi (eng. buzzword) bezglutenski jer osim što su ovo moji omiljeni brzi krekeri svaki dan također su moj prvi izbor kad ugušćujem prijatelje s celijakijom.

Gluten, spomenuli smo već više puta, je protein iz pšenice i postoji mnoštvo žitarica koje se bezbrižno mogu koristiti za pripravljanje specijaliteta bez glutena. Recept koji slijedi samo je primjer u tom smislu, ali zato primjer koji sadrži sastojke koje većina domaćinstava već kupuje i koji je nezahtjevan, brz, ukusan pa čak i trajan – ako se samo možete suzdržati 😉

Potrebno (12-20 krekera, ovisi kako velike volite):
40 g zobenih pahuljica
60 g heljde
1 žlica (5 g) mljevenog lana
1 žlica (10 g) suncokretovih sjemenki
1/4 žličice soli
1/2 žličice začina (ovdje ružmarin, no dobre su i mješavine ili suhi origano ili bosiljak)
60 ml vode

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Zobene pahuljice, heljdu, suncokret, a i lan i začine (ako nisu već mljeveni) sameljite u mlincu ili blenderu u brašno. Ja sam ih za ovu prigodu mljela odvojeno radi ilustracije, no slobodno sve ubacite u blender zajedno. U mljevenu smjesu umiješajte sol i vodu da dobijete tijesto (ne preporučam da to napravite dok je brašno u blenderu jer se teško vadi i čisti!). U prvi čas djelovati će ljepljivo no mljeveni lan će odmah početi želirati vodu i dobit ćete tvrdo tijesto.

Na papiru za pečenje ili silikonskom podlošku oblikujte tijesto i tanko razvaljajte (oko 2-3 mm). Naravno, ako želite možete krekere izrezivati modlom za kekse bilo kojeg oblika, ali ja ih najčešće samo “razrežem” kotačićem za ravijole. Za valjanje obično ne trebam brašno jer se tijesto ne lijepi, ali ako se vama učini da treba sjetite se koristiti zobeno brašno ako stvarno želite krekere bez glutena.

Prebacite krekere zajedno sa papirom ili silikonskim podloškom na prozvan za pečenje (ne morate ih razdvajati jer se neće dići ili raširiti, no razdvojeni će se malo ravnomjernije peći) i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta.

Poslužite!
bezglutenski krekeri_sir jabuke i bademi
Ovi krekeri su vrlo hrskavi i blago začinjeni i izvrsno idu uz sirnu platu, voće ili umake poput pivskog umaka ili ocijeđenog jogurta sa koprom ili češnjakom. A ni poslužiti ih uz krem sir i med ne bi bilo pogrešno. Izvrsni su topli, ali također ostaju hrskavi nekoliko dana ako ih prije spremanja u nepropusnu posudu potpuno ohladite.

Ova porcija i pol cjelovitih žitarica i sjemenki, bez dodanih rafiniranih ulja ukusan je međuobrok ili zabava uz piće, a također, zgodno zapakirana, može biti i privlačan poklon prijateljima koji se moraju kloniti glutena, ali također i svim krekeroljupcima.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama uspjeli 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Bezglutenski krekeri”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s