Paradajz juha s jajetom

Za današnji post imala sam potpuno drugačije planove i puni set već slikanog materijala no onda sam bila kod mame na ručku i dobila preuranjeni rođendanski poklon – novi novcati lončić od Inox 18/8 čelika sa negrijućim ručkama i staklenim poklopcem! I to promjera 14 cm tako da lijepi poklopac pristaje na moju IKEA mini tavu! Malo je reći da me majka najbolje poznaje 🙂

U čast tom iznenadnom blagu odlučila sam ga danas odmah pokazati u punom sjaju i usput vam pokazati moju najdražu juhu na svijetu – paradajz juhu sa jajetom.

Paradajz juha sa jajetom je juha snažnog umami okusa i predivno bogata, ali ne i teška. Ovo je juha koja se može pripremiti čak u dane kad niste sposobni ni jesti, a kamoli kuhati i njena osnovna izvedba izvrstan je lagani obrok za dane kad se ne osjećate najbolje, a također može biti sjajna vruća predigra bogatijem obroku.

Potrebno (za 1 porciju):
pola žlice ulja
1 žlica brašna
200 ml vode
100 ml pasate od rajčice
pola žličice šećera
prstohvat soli
Opcionalno začini: chili paprika*, svježe mljeveni crni papar, prstohvat origana
1 jaje

Postupak:
Ovu juhu najlakše je kuhati miješajući uz pomoć pjenjače. Na ulju ugrijte ulje i popržite brašno da postane zlatno i mirisno. Ulijte hladnu vodu i pasatu i dobro promiješajte, da se brašno jednoliko rasprši u tekućini. Dodajte odmah šećer i sol i odabrane začine, promiješajte i kuhajte da provrije, pa od trenutka kad provrije, pokriveno i na nižoj vatri kuhajte 5 minuta.

U zdjelici vilicom izmutite jaje, da bude potpuno izmiješano, ali ne da unesete u njega mnogo zraka. Ako ne volite veće komadiće bjelanjka, procijedite jaje kroz fino sito da bude cijelo iste tekuće strukture (ja to ne radim, meni baš pašu komadići).
Provjerite okus juhe i dotjerajte začine i zatim ugasite vatru i ulijte jaje na nekoliko mjesta u uskom traku u vruću juhu. Poklopite i ostavite 3 minute da se jaje skuha. Ako imate potrebu promiješati juhu sad nakon što ste ulili jaje nemojte miješati pjenjačom da ih previše ne usitnite, već promiješajte sa kuhačom ili žlicom.


Poslužite!

Zlatni listići jajeta lijepa su vizualna nadopuna snažno crvenoj juhi, a kombinacija kremaste juhe i čvrstih, elastičnih proteina jaja zabavna je poslastica kojoj se uvijek s radošću vraćam.
paradajz juha_porcija
Isprobajte i vi ovu porciju i pol, uživajte i nek’ vam je u slast. I javite kako je vama uspjelo!

*ove male individualne porcije čili paprike dolaze uz ramen rezance pa mi ih potomčica sačuva jer njeno je nepce malo manje azbestno od moga

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Paradajz juha s jajetom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s