Jednostavni grahburger

Priču o grahburgerima može se započeti iz raznih kuteva i zastupati ga se može radi visoke nutritivne vrijednosti, kao zamjenu mesu, veganski specijalitet, jednostavan i brz recept, radi super praktičnosti – ali koju god stratešku prednost odlučili postaviti zvijezdom prezentacije u podlozi svega će biti jedna temeljna istina:

grahburger je silno ukusan.

Moglo bi se reći da sam kao priznati ljubitelj graha pristrana. Viđena sam već da jedem čilije, grah-paštete i grah salate, punim grahovima tortilje i dajem zvjezdano mjesto porciji zapečenog graha u poznatom engleskom doručku, no – u ovoj situaciji, kao burger grah ima poziciju glavne, a ne podržavajuće uloge. I u toj je ulozi poput glumca u monologu od kojeg očekujemo tragikomediju, a iznenadi nas akcijski junak.

Otkad sam prošli tjedan tvitnula sliku mog doručka s grahburgerom u glavnoj ulozi postavili ste mi puno pitanja i možda će ovaj recept odgovoriti i na neka koja možda niste još postavili. Kako je ovo post o tehnici shvatite gramature više kao smjernice nego obavezne količine i prilagodite začine svom ukusu. Najvažnije kod ove tehnike je da je moguće  koristiti bilo kakav kuhani grah, bilo iz konzerve ili skuhan od suhog – ali pritom grah mora biti potpuno ocijeđen i relativno mekan, da se dade gnječiti u pire vilicom. Bijeli grah koji ja koristim ovdje ima najneutralniji okus i time najprilagodljiviji začinjanju. Koristite li već začinjeni grah (npr. ljuti iz konzerve) prilagodite dodatne začine (možda neće trebati još soli)

Potrebno (za 1 grahburger):
oko 100 gr kuhanog graha
pola žličice mješavine začina za perad*
žličica krušnih mrvica
žličica koncentrata rajčice
četvrt žličice dimljene paprike

Dodaci:
pecivo po želji: ja volim kajzerice pa je na slikama kajzerica koju sam pripremila po receptu za najbolja integralna peciva za hamburgere – samo sam 10 grama integralnog brašna zamijenila sa 10 grama konopljinog brašna i stisnula sam je štambiljem za kajzericu da dobijem prepoznatljiv oblik
prilozi: majoneza, kečap, umak od jogurta ili možda pivski umak
salate: lisnate, rajčica, feferoni ili domaći kimchi

Postupak:
Prikupite sve sastojke. Ocijeđeni grah stavite na tanjur i uz pomoč čvrste vilice zgnječite u pire. Burger ima ljepšu teksturu ako nije sve potpuno glatko već ostanu dijelovi čitavog graha, a i privlačnije će izgledati pečen ako nije gladak kao pasta.
Dodajte odabrane začine i žličicu krušnih mrvica i dobro izmiješajte. Slobodno probate smjesu da vidite treba li još začina jer je sve u njoj već kuhano. Oblikujte burger – biti će oko 10 cm širok i oko 1 cm visok – i probajte ne raditi prevelike burgere jer u suprotnom ostane premekan iznutra.

Ispecite burger. Na neljepljivoj tavi trebati će vam samo kap ulja, ali na ljevanoj stavite znatno više ulja jer je ovaj burger ipak mnogo nježnije strukture od mesnog i bolje je da može postati hrskaviji izvana prije okretanja. Na prvoj strani, na srednjoj vatri, trebati će oko 4 minute prije nego ga bude trebalo okrenuti. Okrećite uz pomoć lopatice, obzirno. Ispecite i drugu stranu do željene jačine, po želji možete i zadnju minutu pečenja staviti na burger sir i poklopiti da se rastopi.


Sad preostaje samo složiti sve u burger sendvič i uživati u tome predivnom zen trenutku umami okusa do kojeg smo došli sa neobično kratkom meditacijom. OmmMmmmljac 🙂
jednostavni grahburger_umak i feferon
Porcija i pol slasti sa puno vlakana i skoro bez masti 😀
jednostavni grahburger_zen trenutak
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.

*Kaufland ima odličnu mješavinu začina za perad, marka World of spices. Ta mješavina sadrži sol i različite sušene začine kao i MSG i odlična je. U slučaju da ste odabrali neku mješavinu koja nema sol dodajte sol, ako nema češnjak u granulama preporučam dodati ili malo sušenog ili naribati pola manjeg češnja u smjesu za burger i dobro izmiješati.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s