Kokos-kari lonac s piletinom i tjesteninom

Jedan od načina da se ovlada vještinom posluživanja brze i svježe kuhane večere jest kuhati hranu koja se kratko kuha. Prije nego kažete:“Svaka čast Šerlok, ne znam kako bismo do toga došli sami bez tvoje pomoći!” dozvolite da dodam: ako ste već ovladali tom vještinom od velike će koristi biti nama ostalima da svoju mudrost podijelite u komentarima.

Ja prva bi vrlo rado čula još kakav korisni savjet jer vrlo se često po dalasku kući suočim sa mnogo namirnica, a malo ideja kako ih iskombinirati – a bez da se u procesu pripremanja večere ne najedem čipsa ili kruha i paštete jer umirem od gladi. Jer zapravo nije samo bitno da večera bude brza, bitno je i da bude tako primamljiva da mi bude žao najesti se kruha i propustiti takvu porciju i pol.

Ovo je tjestenina za takve večeri.

Brza, jednostavna i pripremljena u jednom loncu ova žestoko začinjena tjestenina sveukupno traži oko 20 minuta pripreme i jedva ćete imati slobodnog vremena postaviti stol prije nego budete trebali sjesti za njega, a slasni miris začina i kokosova mlijeka neće ostaviti prostora lutanju vaše pažnje.

Potrebno (1 raskošna porcija):
pola žličice kokosovog ulja (nerafiniranog, za jači miris)
manji luk
komad pilećih prsa
žličica crvene kari paste
200 ml kokosovog mlijeka (dobar način da potrošite domaće kokosovo mlijeko)
pola mrkve
40 grama tjestenine
nekoliko listova blitve ili šaka svježeg špinata
po želji mladi luk za posluživanje

Postupak:
U tavi ili loncu koji ima poklopac ugrijte na srednjoj temperaturi kokosovo ulje dok sjeckate luk na komadiće. Kratko povenite luk, dodajte na kockice narezanu piletinu (kockice cca 1-1.5 cm) i pržite uz miješanje dok ne promijeni boju. Dodajte kari pastu* i kratko miješajte da se svi komadići prekriju začinom i pasta lijepo zamiriše. Ubacite usitnjenu mrkvu i ulijte 2 deci kokosovog mlijeka (pola limenke ili od oka odmjerite domaćeg, po želji sa nešto gustog, kremastog dijela). Pokrijte i pustite da kuha 10 minuta.
U međuvremenu odvagnite tjesteninu i narežite blitvu na manje komade. Nakon 10 minuta ubacite tjesteninu i blitvu, promiješajte i po potrebi dodajte još kokosovog mlijeka ili malo vode da bi se tjestenina imala u čemu kuhati. Poklopite i na laganoj vatri kuhajte još nekoliko minuta da se tjestenina skuha – ako ste odabrali integralna svrdla kao ja to će biti oko 8-10 minuta, a uz capelline ili slične tanke rezance čekati ćete samo još 3-4 minute.

 


Nadam se da ste brzo postavili stol jer je jelo spremno za posluživanje.
kokos-kari_zacinjeno-i-socno
Navalite!

Ovisno o izabranoj mješavini začina ovo jelo možete učiniti više ili manje pikantnim, a izaberete li supstancijalniju tjesteninu možete ga koristiti i kao izvrstan prijenosni ručak za posao. Ja obično koristim manje masni dio kokosova mlijeka, ali uz više prirodne masnoće i tjestenina će biti kremastija i hranjivija (kaloričnija).

Po mom je iskustvu svakako neodoljiva. Pa čak i u ovakvom slijepa-sam-za-boje aranžmanu. Aromatično, sa mnogo limunske trave i ljutine, us slasne komadiće piletine koji se tope u ustima i tjesteninu koja zaokružuje obrok u cjelinu. Mljac!
kokos-kari_porcija-i-pol
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*ako nemate ili ne želite koristiti kari pastu možete koristiti bilo koje druge začine, na primjer sol i papar jer će uz kokosovo mlijeko to i dalje biti privlačan orijentalni umak. U slučaju da nemate ni kokosovog mlijeka ništa vas ne sprečava da koristite samo vodu što će umak učiniti vrlo jednostavnim, no uz malo provansalskih začina ili kocku za juhu ipak ćete dobiti brzu i jednostavnu tjesteninu s piletinom i povrćem

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Kokos-kari lonac s piletinom i tjesteninom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s