Bezmesni (veganski) čili iz uređaja za sporo kuhanje

Otkad sam krajem siječnja kupila uređaj za sporo kuhanje bacila sam se na istraživanje što se uz pomoć njega može i za što je dobar. Iako rijetko komentirate ovdje vaši komentari, kako osobno, mailom ili na facebooku i twitteru prevladavajuće su sadržavali izuzetno zanimanje i želju da se više dojmova i recepata podijeli ne bi li i sami dobili bolji uvid u korištenje ovog zgodnog aparata. Kako je u ovim krajevima pojam sporog kuhanja do sad uglavnom bio gurnuti lonac na stranu špareta na drva, dalje od direktnog plamena – ovo je, rekla bih, genuino zanimanje.

Osnove smo već dotakli u prvom članku na temu uređaja za sporo kuhanje pa ih nećemo tu ponavljati, radije bih s vama podijelila par interesantnih dojmova o kuhanju povrća u takozvanom slow cooker-u.

Ne znam kak’ vi, ali ja kad čujem “kuhanje” nekako automatski očekujem relativno brzu i relativno dramatičnu promjenu materije. U uređaju za sporo kuhanje to doista NIJE slučaj, posebno ako se radi o povrću. Logički razmišljajući, to možda i nije tako čudno s obzirom na sastav mesa (proteini, masnoća, kolagen, voda) i sastav povrća (složeni ugljikohidrati, celuloza, voda) gdje stvarno izgleda lakše “rasturiti” sastav mesne nego biljne stanice, no tradicionalnim kuhanjem povrće obično prvo posustane. U uređaju za sporo kuhanje, naprotiv, već i kad je meso spremno za čupanje vilicom korjenasta ili jače vlaknasta povrća potpuno zadržavaju strukturu.

Možda najvažnija stvar za spomenuti u ovom kontekstu je: nikad ne stavljajte sirovi grah u uređaj za sporo kuhanje. Sirovi grah sadržava fitohemaglutinin, prirodni toksin koji izaziva trovanje u životinja s jednim želucem – kao što su ljudi. Fitohemaglutinin se inaktivira kuhanjem (bez namakanja grah kuhati 30 minuta na 100°C ili u slučaju graha namočenog preko noći bar 10 minuta na 100°C) i ne može se deaktivirati u uređaju za sporo kuhanje zbog preniske temperature. No, ne morate se brinuti radi toga; začuditi će vas, ali potpuno kuhani grah (npr. iz konzerve ili skuhan u ekspres loncu) i nakon mnogo sati kuhanja u uređaju za sporo kuhanje neće se raspasti.

Što nas dovodi do ovog divnog čilija!

Ovo je još jedna ideja za bezmesni ponedjeljak (eng. meatless monday), ali također fantastično jelo za svaki dan, jedno od onih koja su sjajna odmah, ali ako odstoje koji dan u hladnjaku još su bolja. Recept je više tehnika nego preskripcija omjera i izvrsno će ilustrirati prekrasnu osobinu uređaja za sporo kuhanje koju amerikanci zovu “set it and forget it” odnosno sastojke samo ubacite u uređaj, promiješate, poklopite i zaboravite. Po isteku vremena dočekati će vas savršeno pripremljen, vrući obrok koji samo nagrabite u zdjelu i prionete.

Potrebno (za 4 porcije):
veći batat (oko 400 g)
glavica luka
nekoliko češnjeva češnjaka
grah (1 konzerva ili grah dobiven kuhanjem 150 g suhog)
mala (ili pola) glavice kelja
30 g suhih komadića soje (tvp)*
Začini: kumin, lovor, sušeni feferoni, dimljena paprika, sol
pola konzerve sjeckane rajčice ili pola paketa pasate
vruća voda

Postupak:
Upalite kuhalo da se grije na “visokoj” temperaturi (provjerite u uputstvima vašeg uređaja da li je ovaj korak potreban).
Usitnite sve sastojke na komadiće i ubacite u posudu uređaja, zajedno sa sojinim komadićima. Dodajte odabrane začine. Mješavine začina kao ova za kulen su također odličan način da začinite vaš čili. Kad stavljajte začine sjetite se da iz uređaja za sporo kuhanje nema isparavanja i da će sva voda koja je na početku unutra biti unutra i na kraju (znači da ako nije slano na početku biti će neslano i na kraju). Ova Podravkina dimljena paprika koju sam sad prvi puta našla u dućanu (9,99 kn) je zvijezda ovog čilija – daje prekrasnu, neodoljivu aromu dima koja pomiješana sa ostalim stvara izvrsnu umami slasnost.
Promiješajte povrće i začine da se sve prekrije, a zatim ulijte paradajz i vruće vode toliko da dođe do vrha povrća.
Poklopite i kuhajte na brzom načinu rada 3,5 – 4 sata ili na sporom 6-8 sati.


Poslužite!

Bez obzira kad završi kuhanje ja jednostavno ne mogu bez da si izgrabim šalicu ovog čilija za probu. Dovoljno je zasitan da vam ne treba ništa uz njega, ali komad kukuruznog kruha je krasan (i tradicionalan) dodatak. Također ga možete poslužiti nagrabljenog preko porcije riže ili uz malo kiselog (veganskog po želji) vrhnja i svježeg vlasca na vrhu.


Ja sam ga tako za ovu priliku poslužila uz malo ljutog tortilja čipsa kojeg sam napravila od pšenične tortilje koju sam premazala s par kapi ulja, naprašila solju i ljutom dimljenom paprikom i uz pomoć kružnog noža za pizzu narezala na trokute – pa ispekla u vrućoj pećnici na 180°C 5 minuta uz ventilator. Simfonija okusa i tekstura!

Isprobajte i vi ovu porciju i pol i nek’ vam je u slast! I javite kako je vama uspjelo.

*ako želite čili s mesom na početku u tavi popržite nekoliko minuta 150 g mljevenog mesa pa ubacite uz povrće, začinite i skuhajte kao što je opisano.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Bezmesni (veganski) čili iz uređaja za sporo kuhanje”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s