Kokice u papirnatoj vrećici

Kukuruz za kokice cjelovita je žitarica koja nakon ekspanzije i pretvaranja u kokice sadrži malo kalorija naprama volumenu, a pritom ima mnogo vlakana koja pomažu probavu i osjećaj sitosti. Sve se to mijenja kad se kockice “pucaju” u ulju ili kupuju pred-pripremljene za ekspanziju u mikrovalnoj pri čemu kalorična vrijednost raste za približno dvije trećine stavljajući ih sastavom uz bok najbezvrednijim masnim slatkišima.

Današnja tehnika srijedom je tehnika recikliranja baš koliko i dobar trik za pravljenje zdravog i jednostavnog međuobroka. Ako niste skloni uložiti u uređaj za “pucanje” kokica vrućim zrakom ili nemate za njega mjesta, evo jednog trika za korištenje mikrovalne u tu svrhu, a bez kupovine kemikalijama bogatih i masnih, skupih paketa kokica pripremljenih za mikrovalnu.

Potrebno:
1 papirnata vrećica od peciva iz pekare (one koje su samo papirnate, bez prozora od folije)
oko 2 žlice kukuruza za kokice (30 g)

Opcionalno:
četvrt žličice ulja
mala prstohvat soli, aromatizirane soli ili slane mješavine začina

Postupak:
Sačuvajte čiste vrećice od peciva. Ja ih obično smotam nakon što izvadim pecivo i sačuvam u kuhinjskoj ladici u svrhu pravljenja kokica, čuvanja svježih gljiva ili pomoći pri zrijanju voća.
Odmjerite kokice u posudicu ili direktno u vrećicu. One u posudici možete malo začiniti uljem i soli, promiješati i staviti u vrećicu. Na slikama možete vidjeti inspektora za papirnate vrećice u procesu kontrole punjenja vrećice kukuruzom.
Vrh vrećice čvrsto dva puta preklopite prema dolje i zatim rubove s obje strane preklopite prema sredini, da se vrećica ne može lako otvoriti kad je kokice budu širile pucanjem.
Položite vrećicu s kokicama u mikrovalnu i na najjačoj snazi pustite da radi 2 minute (moja je 800W pa prilagodite snagu i duljinu pečenja vašoj uz malo eksperimentiranja). Kokice će brzo početi pucati i do isteka dvije minute u vrećici ostanu neispucane samo one koje i nemaju namjeru puknuti; presuhe, prestare ili oštećene.


Odmah otvorite vrećicu i istresite kokice u zdjelu da se hlade. Po želji poprskajte uljem, dodajte začine (npr. cimet i vanilin šećer), ribani sir, preljev od čokolade, dulche de leche ili što god drugo volite za prilog.

Moje mladunče, na primjer, za prilog voli namaz od lješnjaka s čokoladom*:
kokice_i-nutella
Rekao bi netko:“Čemu se truditi napraviti nemasne kokice da bi ih onda jeli uz namaz od masti i šećera?”, a na to ja odgovaram:”Jer ova porcija i pol kokica s uključenom žlicom slatke napasti ima manje kalorija i pruža više nutritivnog zadovoljstva nego obične kokice za mikrovalnu, a sve to za samo djelić cijene. Osim toga ciničnost je loša za zdravlje, evo uzmi malo kokica da pomogne s unosom vlakana.” 😀

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite s čim vi volite poslužiti kokice!

*da bi namaz (bilo domaće proizvodnje, bilo kupovni) bio ovako mekan kao na slikama potrebno ga je malo ugrijati, dok na primjer čisti maslac od badema bez čokolade također odlično ide uz kokice i tekuć je na sobnoj temperaturi

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s