Jednostavni dal od crvene leće

Jedan od najbržih i najjedostavnijih dalova, koji su indijske guste juhe od grahorica, a istovremeno i jedan od najukusnijih, baš je jednostavni dal od crvene leće odnosno popularni tadka (ili tarka, što smo već spominjali u receptu za doklu) dal.

Ova gusta aromatična juha, ili umak, izvrstan je izbor za brzu večeru, pogotovo kad ste raspoloženi za isprobavanje zašto se svijet tako zapalio za “bezmesni ponedjeljak” (meatless Monday). Bogat i zaokružen okus postiže se tako sa samo nekoliko jetinih i prilično uobičajenih namirnica, a možete ga poslužiti vrućeg uz tradicionalni kruščić poput naana o kojem sam pisala u srijedu, ali isto tako uz pšeničnu tortilju, rižu, proso ili sa velikom porcijom parenog povrća. Osim što je odličan vruć, svježe sa štednjaka, odličan je i kad odstoji preko noći u hladnjaku pa može biti fini proteinski dodatak doručku ili pak izvrsni pakirani ručak za ponijeti na posao.

Potrebno (2 porcije):
pola žlice maslaca (ili ulja za vegansku verziju, ili kriška usitnjenog masnog špeka za mesojednu)
100 g crvene leće
50 g oguljene rajčice (konzerva), usitnjeno na manje dijelove
manji luk, nasjeckan
češanj češnjaka, zgnječen ili nasjeckan
komad zelene paprike, nasjeckan na manje kockice
pola do puna žličica kari mješavine začina
sušena ljuta paprika po želji
sol, papar

Tarka (opcionalno, za posluživanje):
Žlica maslaca ili pročišćenog maslaca (ghee)
1/2 žličice kumina
1/2 žličice sjemenki senfa
suhi ljuti feferon

Postupak:
Na srednjoj vatri zagrijte maslac i na njemu povenite luk miješajući minutu-dvije, dodajte češnjak, kari i nasjeckanu zelenu papriku. Miješajte da se sve prekrije začinima i snažno zamiriše, oko minutu.
Dodajte sjeckanu rajčicu, odmjerenu leću i šalicu i pol vode (350-400 ml), sol, papar i suhu ljutu papriku. Kuhajte pokriveno uz povremeno miješanje oko 10-ak minuta, dok leća ne omekša.


Poslužite odmah, po želji preliveno tarkom, odnosno žlicom rastopljenog maslaca (ili pročišćenog maslaca – ghee) u kojoj ste popržili malo kumina, sjemenki senfa i nekoliko sušenih ljutih feferona. Ako volite svježi korijandar (ja sam među onima kojima je okus korijandra kao da jedu sapun) posipajte gotovo jelo sa nekoliko listova i navalite!

Ovo je večera za 15 minuta i odličan je ukusan i zdrav izbor koji donosi zadovoljstvo, mnoštvo proteina i vlakana, a također je dovoljno privlačnog izgleda da se posluži i gostima. Kod ovog jela zapravo najteže mi je zaustaviti se na jednoj porciji i ne nastaviti ga grabiti žlicom ili toplim naan kruščićem sve dok ne nestane i posljednja mrvica.
dal-od-crvene-lece_zalogaj
Ponekad ga pojedem direktno iz tave, tako je dobar.

Isprobajte i vi ovu porciju i pol, uživajte u njoj i nek’ vam je u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Jednostavni dal od crvene leće”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s