Porter kolač

Osobno nisam podržavatelj praznika Valentinova iz jednostavnog razloga što svi znaci pažnje koje želim prezentirati odabraniku ili odabranici ne stanu u 24 sata, a da se nađem pred prisilnim odabirom sigurno je kao smrt da ne bih izabrala 24 sata u veljači, usred nepraktične zime! No, iako Valentinovo ne priznajem kao razlog iskoristiti ćemo ga kao povod da podijelimo recept za ovaj izvrstan kolač.

Ovaj je kolač lagan, slasan, sočan i brz – i time savršen da ga poslužite u … khm… poluvremenu bilo koje večeri s osobom koju volite. Poseban je adut i njegovo pivsko porijeklo koje ga čini zabavnim desertom i za večeri u kojima je njegova uloga i veća od okrijepe između dvije porcije i pol napora.

Potrebno:
1 jaje
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica smeđeg maslaca* (otopljen, no ne vruć)
2 žlice portera (preporučam Zmajsko ili BART, ali svako ne pregorko će poslužiti)

40 g brašna i mrvica soli
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1 žlica kakao praha

Krema:
75 g quarka (ili krem sira)
1 žlica šećera u prahu
žličica portera

Postupak:
Pomiješajte posebno sve mokre sastojke i suhe sastojke za tijesto, a zatim ih izmiješajte zajedno.
Ulijte smjesu u dvije lagano namazane šalice ili posudice koje mogu u mikrovalnu. Posudice na slikama su promjera 11 cm pa su to dva prilično velika kolača i ako volite manje porcije odlično će biti i dijeliti u 4 manje šalice ili čašice za aperitiv.
Pecite u mikrovalnoj** (ove velike najbolje jednu po jednu, a manje mogu i sve zajedno) oko 1 minutu (moja mikrovalna je 800W pa s obzirom na snagu vaše prilagodite koju sekundu više ili manje).

Za kremu izmiješajte pjenjačom sir, šećer i porter.

Poslužite mlako, sa izdašnom porcijom kreme na vrhu.

Porter je jedan od mojih najdražih pivskih stilova, sa raskošnom aromom kave i bogatim karameliziranim sladom koji evocira desert i bez bivanja u kolaču, i ovaj kolač je, iako je količina portera u njemu malena, sjajan hommage tom predivnom braku slada i gorčine.

porter-kolac_posluzivanjeIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Za smeđi maslac rastopite komad maslaca u manjoj posudi i grijte dok mu se ne karamelizira kruta tvar i dobije tamno zlatnu boju i orašast miris. Koristite odmah ili čuvajte u hladnjaku za hitan slučaj pripreme ovog kolača 😉

** ili pecite u pećnici, na 180°C oko 10 minuta ili više – ovisno o veličini posudica koje ste odabrali

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Porter kolač”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s