Brza hladetina

Hladetina – to je moje djetinjstvo.

Ja znam da klinci obično mrze aspik i da je hladetina obično samo neugodno, ljigasto podsjećanje na to koliko je širok jaz između ukusa odraslih i ukusa djece no hladetina je moje djetinjstvo.

Obožavam hladetinu.

Moji roditelji su svake godine imali kolinje, u Bosanskoj Posavini kod bake i dede, maminih roditelja. I ako je ijedna priča u mom životu tisuću puta ispričana onda je to priča o tome kako se tijekom neke od tih godina i nekog od tih kolinja dogodio nevjerovatno sladak događaj u kojem ja kao netom prohodali pinklec namoljavam društvo oko kotla da mi dade friško kuhanih kožica dok moj apsolutno zgroženi tetak jedva zadržava sadržaj svog želuca od mog živopisnog verbalnog objašnjenja što se u kotlu nalazi. Nota bene; tu ljubav prema iznutricama nosim i danas (i tetak taj osjetljivi želudac :D).

U ovu srijedu, kao mali tehnički post, zato donosim hladetinu. Ova je količina malena, za samo 4 porcije, i moguće ju je napraviti brzo – te je stoga idealna za one koji se ne žele odreći domaće hladetine čak i kad nemaju s kim podijeliti tu ljubav. No također, ovaj recept je i za one koji imaju sudruga hladetinoljupca koji će cijeniti brzu i slasnu raritetnu poslasticu.

Potrebno:
1 par svinjskih nogica, dimljenih po želji (ili drugi komad koža i kostiju sa puno kolagena)
komad svinjskog mesa, najbolje neki s vezivnim tkivom uz kosti (opcionalno) – oko 200 g
1 veća mrkva
1 krupni luk, neočišćen (lupina luka daje lijepu boju)
3-4 krupna češnja češnjaka, neočišćena
žličica cijelih crnih paprova (papar u zrnu)
pola žlice soli
lovorov list
1 do 1.5 litra vode

Postupak:
Sve odabrane sastojke stavite u ekspres lonac, zatvorite, i kad postigne pritisak smanjite vatru i kuhajte 1 sat.
Nakon što vrijeme istekne sklonite s vatre, pustite da se spusti pritisak i otvorite.
Procijedite tekućinu u široku posudu, najbolje neku sa poklopcem, i bacite luk i mrkvu, a meso skinite s kostiju i usitnite. Usitnjeno meso (i kožice po želji) rasporedite u tekućinu u širokoj posudi. Češnjak možete istisnuti iz kože i dodati također među meso ili baciti, po želji.
Posudu s tekućinom ohladite do sobne temperature i zatim stavite u hladnjak preko noći. Preko noći tekućina će se stegnuti u želatinu odnosno hladetinu.
hladetina-od-ispod
Na žalost hladetina se odupire privlačnom fotografiranju: ili izgleda potpuno neprepoznatljivo ili izgleda previše prepoznatljivo. Ovih nekoliko slika samo su blago ilustrativne prirode koje će onima koji je vole potjerati slinu na usta, a onima koji ne biti će samo blago gadljive.
hladetinaDa bi poslužili izvadite hladetinu iz hladnjaka i ogulite lagano sloj masnoće s vrha. Poslužite vašu prociju i pol nakapanu jakim octom, ljutim umakom i uz kruh, bilo tostiran ili neki za meko pobiranje ma i posljednje slasne kapljice s tanjura.
hladetina-obrok
Doručak ili večera, ovo je meni sjajna opcija, malo mesna, snažno aromatična, kožasto hrskava. Nije za svakog, ali za mene svakako jest.

Ako se i vama takvo što čini dobrim izborom isprobajte, uživajte i u slast! i javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s