Palačinke od okare

U vječitoj potrazi za zgodnim načinima iskorištavanja ostataka od priprave sojinog mlijeka koje smo zajedno naučili praviti u samim počecima ovog bloga naletim ponekad na prave dragulje. Neki od dosadašnjih tako su bili hamburgeri s okarom, njoki posluženi uz brzonjez i okruglice sa suhim šljivama, a najnoviji dragulj u tom nizu su fantastične palačinke s okarom.

Brze, jednostavne, zdrave i zasitne ove su palačinke još jedna tehnika srijedom koju kad isprobate uvijek ćete željeti napraviti još sojina mlijeka (pa možda od njega i domaći tofu) da biste imali još okare za palačinke.

Potrebno (za dvije porcije doručka, odnosno 8 palačinki promjer 15 cm):
pola količine okare iz temeljnog recepta za mlijeko (oko 80 grama)
50 g brašna
prstohvat soli
150 ml mlijeka
1 jaje
1/2 žličice praška za pecivo

ulje za pečenje – preporučam kokosovo nerafinirano radi divnog mirisa
neljepljiva (non-stik) tava – za razliku od običnih palačinki koje se bolje peku u željeznoj tavi u ovom slučaju bolje je koristiti neljepljivu tavu (teflon, keramika i slično) jer su palačinke nešto delikatnije od običnih – no zato predivnog punog okusa.

Postupak:
Stavite tavu da se grije na srednjoj vatri. Klimava drška je rizik za palačinke, a i zdravlje pa prije grijanja prišarafite ako je potrebno.
Odmjerite sve sastojke u prigodnu zdjelu i pomiješajte pjenjačom u glatku smjesu. Za to će vam biti dovoljno nekoliko sekundi – smjesa se ne gruda i 4-5 poteza pjenjačom je obično dovoljno.

U zagrijanu tavu dodajte mrvicu kokosovog ulja, razmažite pa dodajte 1/8 smjese. Naginjanjem rasporedite smjesu da bude u tankom sloju i oko 15 cm promjera.
Pecite bez zavirivanja ispod sve dok gornja strana ne bude suha, a rubovi se vidljivo odignu od tave.
Okrenite i ispecite drugu stranu do lijepe karamelizirane boje. Poslikala sam za primjer i drugu stranu 🙂
palacinke-od-okare_prvaPoslužite uz prilog po želji: pekmez, džem, čokoladni namaz, narezano voće, tučeno slatko vrhnje ili aromatizirani svježi sir. Meni su pekmezi uglavnom preslatki, ali zato žlica pekmeza umiješana u nekoliko žlica svježeg sira predstavlja delikatesu i odličan proteinski dodatak svakom doručku ili porcija i pol podnevne užinice 😉

palacinke-od-okare_inspektor-za-palacinke
Ne obazirite se na inspektora za palačinke u gornjem desnom kutu.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s