Roštilj za dvoje

Ponekad nas okolnosti, a ne prehrambene preferencije, navedu na promjene u uobičajenim praksama kuhanja. Spomenula sam već prije desetak dana da sam imala prometnu nesreću. Sreća je htjela da “dobro prođem”, a bome i vezani pojas je imao nešto u tome da se dogodi da, iako je auto totalka, ja nisam ništa slomila. S druge strane pošteno sam se natukla. Osuđena na nošenje Schantzovog ovratnika i mirovanje s nogom na povišenom nisam bila raspoložena za mnogo kuhanja – ali nije mi promaklo da bi oslanjanje na dostave i gotovu hranu značilo da je i potomčica u nezasluženoj kazni.

I tako je došlo do povećanog korištenja pećnice i zabavnog roštiljanja uz minimum truda.

Već iz posta o korejskoj juhi znate da sam veliki ljubitelj napravica i kuhinjskih trikova, a jedan iz tog arsenala je ovaj mini roštilj i raclette (čita se raklet i predstavlja jelo od rastopljenog sira). Kupila sam ga prije oko godinu dana u Mülleru (a ima ga i u drugim domaćim dućanima) i sjajan je put do slasnog obroka bez mnogo kretanja. Tekst i slike koje slijede više su inspiracija nego recept i nadam se da će vam dobro doći ne samo u danima kad vam se ne da kuhati, već i onda kad imate goste na zabavnoj večeri ili kad razmišljate što bi povoljno, a zanimljivo mogli kupiti prijatelju. Stolni roštilji također su dostupni i za 4-8 ljudi, a ovaj moj mali za dvoje toliko je praktičan i lako se čisti da ga nije muka vaditi čak ni za samačku večeru.

Potrebno (ideja za roštilj s prilogom za dvoje):
svježa dimljena kobasica
hrenovka
nekoliko surimi štapića
komad junetine (cca 100 g, narezan na kockice oko 1.5 cm promjera, mariniran u 1 žlici soja umaka, prstohvatu soli i jednom usitnjenom češnju češnjaka)
mladi luk narezan na komade
Mesnata paprika
topivi sir

Prilog: začinjeni krumpir iz pećnice
dva manja krumpira
jedan batat
žličica ulja
sol, papar, dimljena paprika

Za posluživanje:
umaci po želji (majoneza, kečap, senf,..)
posni sir pomiješan sa žlicom vrhnja i usitnjenim lukom i/ili češnjakom
salata po želji (ukiseljeno povrće, kimchi, zelje ili svježa salata)

Postupak:
Krumpir operite i narežite na manje komade (nije potrebno guliti). Batat ogulite i narežite na komade slične veličine (važno je da svi krumpiri budu približno jednake veličine da se ispeku u istom vremenu). U posudi ih pomiješajte s uljem i začinima, rasprostrite na papir za pečenje u jednom sloju i pecite na 180°C 15 minuta uz ventilaciju (moje kockice su bile oko 1.5-2 cm promjera, a ako su vaše veće ili manje prilagodite vrijeme pečenja).


Dok se krumpir peče postavite stol – podložak poput moje daske izvrsna je zaštita od topline za stol, a također i omogućava vrlo zgodnu prezentaciju i lako čišćenje.
Usitnite kobasice, hrenovke, surimije i povrće na približno jednake komade da se mogu nabosti na ražnjiće.
rostilj-za-dvoje_pripremaPet minuta prije nego krumpir bude gotov zagrijte roštilj i nabadajte željene komadiće na ražnjiće – važno je okretati komadiće tako da je napunjeni ražnjić približno iste debljine cijelom dužinom, da sve može naleći uz vruću plohu. Stavite da se ražnjići peku.
Vrući krumpir poslužite i dok čekate ražnjiće, okrečući i stavljajući nove ture (ovisno o veličini komada i odabranom mesu i dodacima peku se od 5-10 minuta) otopite sir u raklet lopatici i uživajte u roštilju.

Po mom iskustvu ovaj roštilj ne dimi i lako se može pripremiti 2-4 ture ražnjića (sa cca 6-8 ražnjića u turi) prije nego postane preprljav za daljnje pečenje. Također lako ga je obrisati s malo kuhinjskog papira ako zatreba, jer je ploča neljepljiva – a također ga je lako očistiti (to uvijek činite kad se posve ohladi i nježno, bez ribanja). Tijekom pečenja nije potreban nikakav pribor osim samog ražnjića, no ako pečete komad nečega bez ražnjića koristite drvenu špatulu za okretanje da ga ne ogrebete.
rostilj-za-dvoje_porcija
Ovo je samo djelić moje porcije i pol koja je ispunila sva visoka očekivanja koja sam stavila pred nju: da bude slasna, jednostavna, zabavna i da je može pripremiti i osoba koja ne može dugo stajati u kuhinji. Krumpir pečen sa dimljenom paprikom bio je divan, aromatičan i hrskav dodatak, a kobasice i debelo narezane paprike svojom su masnoćom i slatkom karamelizacijom bile predivan zalogajčić.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s