Vafli od punjenja za pečenku

Kad sam prvi put čula za vafle od punjenja za pečenku (engleski stuffing waffles) istu sam ih večer napravila za večeru i zauvijek su osvojili moje srce, a bome i želudac. Iako se ne susrećem često s punjenim pečenkama u domaćim kuhinjama, ova je smjesa koja koristi stari kruh i komadiće povrća koje uvijek imam u kući jedan od najboljih trikova u mom arsenalu – bez obzira spremam li raskošni doručak, brzu večeru ili stvarno punim pečenku.

Ovaj recept je još jedna “tehnika srijedom” što znači da pokazujem način pripreme i demonstriram ideju, ali kao i uvijek predlažem da ga isprobate i prilagodite vlastitom ukusu i dostupnim namirnicama. Znate već kako ja volim recepte koji koriste hranu koju smo već kupili do njene posljednje, dragocjene mrvice – ništa da se ne baci!

Potrebno (za jedan lijepi veliki vafl):
malo ulja
pola glavice luka, usitnjeno
30 g mrkve, naribane
60 g sitno sjeckane paprike
1 češanj češnjaka

2-3 tanje šnite starog kruha (cca 60 g)
1 jaje ili 50 ml bjelanjka (moze se kupiti u paketu od 1L u većini supermarketa)
50 ml mlijeka
3/4 žličice Vegete (ili slične povrtno-slane mješavine)
dosta svježe mljevenog papra
po želji pola žličice origana

Postupak:
Na malo ulja u tavi povenite luk, mrkvu i papriku. Nije potrebno da promijeni boju, ali dobro je da postane lijepo i mekano da se lakše pomiješa sa ostalim sastojcima i oblikuje u vafl.
Kruh narežite na (sitnije, maksimalno 1 cm promjera) kockice.
U posudi pomiješajte jaje, mlijeko i začine. Dodajte narezani kruh i povenuto povrće i sve izmiješajte da se natopi mlijekom i jajima.

Zagrijte vafler, nauljite ga uz pomoć četkice da ploče za pečenje budu premazane i kad postigne temperaturu pečenja (obično se ugasi lampica ili sličan indikator, ovisno o modelu) naslažite u njega smjesu. Moj je vafler promjera 20 cm i ova količina stane cijela odjednom. Kad se tek napuni izgleda kao prilično debela hrpa, ali vodite računa da će se pečenjem samo smanjiti, a nikako narasti poput vafla od ljevanog tijesta.
vafli-od-punjenja_cvrsto-napuniti-vaflerPritisnite čvrsto smjesu između ploča vaflera i pridržite pritisnuto 1 minutu. Nakon te minute ostavite vafl da se peče dok ne bude pečen – bez virkanja unutra, diranja i podizanja. Prije nego se zapeku vrlo su delikatni i rasuti će se ako budete nestrpljivi.
Pečenje obično traje oko 5 minuta ili malo duže, pa otvorite i provjerite tek kad mislite da bi već svakako trebao biti gotov.

Evo ga!
vafli-od-punjenja_peceni

Za tih pet s mukom prečekanih minuta kuća se napunila slasnim mirisom, a vi ste prostrli stol i izvadili neki od priloga; možda žlicu kiselog vrhnja, zagrijan mesni umak od jučerašnjeg ručka, neki od drugih prijedloga za slane vafle iz prethodnog posta ili, kao ja, mješavinu sira s češnjakom i zelenim perima mladog luka. Predivno!
vafli-od-punjenja_posluzeno
Prionite na svoju porciju i pol kao što sam ja prionula na svoju; zdušno, dok je još vruća, udišući duboko te slasne mirise karameliziranog luka i zapečenih bjelanjaka.
vafli-od-punjenja_narezano
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama ispalo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Vafli od punjenja za pečenku”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s