Slani vafli od heljde i zobenih

Danas mi dan i nije bio neki jer me na putu na posao udario lik s kombijem i na autu mi je totalka, a ja sad sjedim s laptopom u krilu i šancom oko vrata i tipkam ovaj post, no – čak niti ta razina neugode nije mogla zasjeniti ovaj prekrasni vafl za doručak.

Ovaj vafl je hrskav, mirisan i predivna podloga za mnoštvo umaka i dodataka, neki od kojih mogu biti ovaj recept za umami tartine, dinstane gljive a la veganska čupana svinjetina ili ovo jednostavno i zamamno punjenje za roti sa jetricama i graškom. Naravno može se također jesti i uz vrhnje ili sir s mladim lukom ili pak u tijesto dodati pola žlice šećera i poslužiti ga uz voće i slatko vrhnje.

Možda to iz mene progovara samo dobra doza tableta protiv bolova, najbolje da isprobate recept pa mi javite je li doista toliko dobar.

Potrebno (za jedan veliki vafl, promjera 20 cm):
30 g heljde
30 g zobenih pahuljica
1/2 žlice mljevenog lana
prstohvat soli
1/4 žlice praška za pecivo
70+20 ml mlijeka (ako upotrijebite biljno bit će veganski recept)

Heljdu i zobene sameljite u blenderu ili mlincu za kavu. Dodajte sve ostale suhe sastojke i 70 ml mlijeka i pomiješajte u tijesto. Ostavite nekoliko minuta dok pripremite nadjev i dok se vafler ne zagrije.
Zagrijani aparat za vafle premažite s malo ulja.

Primijetiti ćete da se tijesto zgusnulo – sada ulijte onih zadnjih 20 ml mlijeka i promiješajte pjenjačom pa ulijte u vafler i poravnajte.
Zaklopite i pecite do željene hrskavosti; to ovisi o jačini vašeg aparata, ali obično je negdje oko 5 minuta.

Svježe izvađen iz aparata izgleda ovako…
slani-vafli-od-heljde-i-zobenih_hrskavo
…spreman da ga obogatite dodatkom po izboru.
slani-vafli-od-heljde-i-zobenih_posluzeni
Ja sam ga jutros poslužila uz dinstane gljive iz recepta za veganski sendvič s čupanom svinjetinom, krunu od kiselog vrhnja i zdjelicu domaćeg kimchi-ja i bila je to sjajna, slasna porcija i pol puna vlakana, sporogorećih ugljikohidrata i proteina koji lako donesu do ručka. Naprosto jedan doista prekrasan vafl.
slani-vafli-od-heljde-i-zobenih_detalj
Možda nije zgorega napomenuti i da, prerezan na pola, ovaj vafl čini izvrsno pecivo za sendvič, puno rupica za krem sir, domaću majonezu ili pak ovaj pivski umak.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama ispalo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

6 misli o “Slani vafli od heljde i zobenih”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s