Puslice bez jaja

Današnji tehnički post srijedom biti će kratak i – sladak.

Prošlu srijedu pokazala sam kako skuhati slanutak i u tom procesu dobiti aquafabu odnosno vodu od kuhanja slanutka. Od te “grahove vode” doista je moguće napraviti puslice – puslice bez jaja! Od 2014., kad se prvi put pojavila ideja zamjenjivanja bjelanjaka vodom od kuhanja svijetlog graha, najčešće slanutka, do danas mnoge su se ideje već pojavile i donijele veliko olakšanje onima koji ne mogu ili ne smiju jesti jaja, a željeli bi uživati u nekom od specijaliteta u kojima je bjelanjak neizostavan. Ispada da (naprotiv!) jest izostavan i ne samo to već ga je prilično jednostavno izostaviti u nekim primjenama.

Sastavom, aquafaba ima 10 puta manju količinu proteina od bjelanjka, no njezine su emulgatorske sposobnosti svejedno sjajne. Meni je, na primjer, fascinantno da je čovjek koji je prvi otkrio ovu teško zamislivu sposobnost grahove vode da zamijeni bjelanjke odlučio to otkriće podijeliti sa svijetom uz pomoć recepta za šnenokle (njem. schneenockerln=snježne knedle).

Bjelanjak jednog srednje velikog jajeta težak je oko 30 g, a to je i količina aquafabe koju trebate da zamijeni jedan bjelanjak u ovom receptu za puslice. Dobro će vam doći ako želite ugostiti nekog tko je alergičan na jaja ili možda prijatelja vegana. No, nemojte misliti da se nećete u njih zaljubiti i sami kada ih probate! Na dan kad sam ih ispekla odnijela sam ih na posao i svi su ih probali; od ljubitelja eksperimenata do najkonzervativnijeg nepca na divljem zapadu – i svi rekoše da su ove puslice doista … puslice!
puslice-bez-jaja_aquafaba
Potrebno (za 25-30 puslica):
30 ml aquafabe (ocijedite vodu iz konzerve slanutka ili napravite svoju bez konzervansa i dodataka)
20-50 g šećera u prahu (na slikama puslice sa 2 žlice odnosno 20 g šećera, više će dati kompaktnije puslice)

Postupak:
U čistu posudu za miksanje odmjerite 30 g aquafabe. Mikserom miksajte nekoliko minuta, sve dok ne bude jasno pjenušavo kao bjelanjak. Ja sam poslikala ovdje; prije, nakon 2 minute i nakon 4 minute miksanja.


Kad bude pjenušavo počnite dodavati šećer. Ja sam dodala 1 žlicu pa miskala još 2 minute i ponovo fotografirala. Tada sam dodala još žlicu šećera u prahu i miksala još 2 minute i bilo je spremno za špricanje na pleh. Pjena je bila čvrsta, sjajna i šećer se rastopio u aquafabi. Tu se može dodati još šećera; do 50 g na 30g aquafabe i biti će to čvršće, kompaktnije puslice. Ja sam htjela tanke, hrskave i pjenaste pa je ovo bilo dovoljno.


Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje ili običnu plastičnu vrećicu za sendvič. Zatvorite kraj zavrtanjem ili, kao ja, plastičnom kopčom. Upalite pećnicu da se zagrije na 100 stupnjeva celzijusa. Na pleh za kolače stavite papir za pečenje i na papir iz vrećice istisnite hrpice pjene, bilo kroz ukrasni vrh ili samo kroz rupu koju ste odrezali na vrhu vrećice za sendviče. Također možete napraviti hrpice pjene na papiru uz pomoć male žličice, no zašto bi to htjeli kad je istisnuti iz vrećice toliko lakše?
puslice-bez-jaja_spremne-za-pecenje
Pecite 45 minuta na 100 stupnjeva, nešto duže ako ima više šećera. Isprobajte koju puslicu nakon 45 i prije 60 minuta da vidite jesu li se osušile koliko želite.

Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite 1 minutu da stoje i lako ćete ih odvojiti od papira i složiti u tanjurić po želji.

Ovako izgledaju od ispod:
puslice-bez-jaja_od-ispod
Ove su puslice divne: hrskave, slatke i tope se u ustima kao najfiniji slatkiš. Niti mirisom niti okusom ne podsjećaju na svoje skromno porijeklo i baš su fantastična porcija i pol nevjerovatnoće. Mogle bi pokretati Zaphodovo Zlatno Srce 😉

Isprobajte, uživajte i u slast! I svakako javite kako su vama ispale.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

7 misli o “Puslice bez jaja”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s