Dutch baby – palačinka kremšnita

Sretna nova godina!

Razmišljala sam što bi bilo prikladan gastro početak nove godine i, kao i mnogo puta do sad, Lucas je bio moja inspiracija. U nedavnom Dining on a Dime pokazao nam je kako se u Seattlu može pojesti dobra dutch baby palacinka, u čak u nekoliko različitih okusa, i gledajući ga kako je s totalnim guštom prionuo na palačinke šašavog imena koje i ja baš volim pomislila sam:”Pa to vam trebam pokazati na Novu godinu!” Nakon dočeka neće biti prilike za doručak već za kasniji brunch koji treba biti lagan da se možemo tek koji sat nakon njega baciti na ručak.

Dutch baby je palačinka pripremljena u tavi koja može u pećnicu na visoku temperaturu i krasi ju karamelizirana hrskava korica ispunjena divnom kremastom unutrašnjošću – baš poput kremšnite ili klafutija o kojem sam pisala u sezoni trešanja. Osnovna dutch baby nema punjenje i jede se uz malo štaub šećera, nakapana limunom – i predivno je iskustvo! Osim predivnog jedačkog iskustva također je i predivno pripremačko iskustvo jer vrlo je jednostavna za pripremu i treba vam oko 20 minuta da stigne na stol. Nakon ove osnovne verzije sigurna sam da ćete zaželjeti i one punjene, kao u Lucasovom doručku, i da nećete nimalo oklijevati da isprobate vlastite kombinacije.

Potrebno (za 2 porcije ili jednu ultra-raskošnu):
2 jaja
100 ml mlijeka
40 g brašna
malo soli
par kapi ekstrakta vanilije

5 g maslaca (za pečenje)

za posluživanje: šećer u prahu i kriška limuna ili žlica javorovog sirupa i svježe voće

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Jaja, mlijeko, vaniliju, sol i brašno pomiješajte mikserom ili pjenjačom u glatko tijesto. Pokušajte pritom ne umutiti u smjesu mnogo zraka (što ćete lakše postići brzim pulsom u blenderu ili štapnim mikserom nego pjenjačom). Ako se (k’o za peh) jako zapjenilo procijedite kroz sito i probušite mjehure.

Stavite tavu (VAŽNO! Tava mora biti od ljevanog željeza ili slična da može u pećnicu*. Za orijentaciju moja je De Buyerov Blue steel 20 cm promjera) na srednju vatru da se zagrije i kad vidite da je vruća ubacite maslac u nju, zavrtite ili kistom premažite dno i strane i ulijte na sredinu svu smjesu za dutch baby. Odmah preselite u pećnicu i pecite 15 minuta na 220°C.

dutch-baby_u-pecnicu

Dok se beba peče pripremite stol za posluživanje jer napuhnuta palačinka mora se jesti vruća, prije nego splasne. Narežite limun na kriške, stavite šećer u prahu u malo sito za čaj da ga bude lakše posipati, narežite voće po želji, zagrijte i zapjenite mlijeko ili bijelu kavu kao savršenog pratioca.

dutch-baby_pripremiti-stol-u-medjuvremenuNakon što istekne 15 minuta poslužite!
dutch-baby_pecena
Ova količina dovoljna je za dvije porcije i pol, pune proteina i sa samo 200-tinjak kalorija, bez dodataka – tako da vam ostaje dovoljno prostora i za nakapati ju rastopljenim maslacem ili pojesti uz par kriški hrskavo pečene pancete i mliječno piće.


Isprobajte, uživajte i u slast! I javite s čime ste vi svoju iskombinirali!

*Pažnja: Ako nemate posudu koja može sa štednjaka u pećnicu onda je pripremite direktno u pekaču, npr. maloj tepsiji tako da predgrijete tepsiju skupa s pećnicom i zatim stavite maslac i pripremljeno tijesto pa vratite u pećnicu. Za ovaj trik nemojte koristiti posuđe koje bi moglo stradati od termičkog šoka npr. keramičke ili staklene vatrostalne posude. Ako posjedujete samo takve onda koristite postupak pripreme opisan u klafuti receptu – link gore u tekstu; neće baš biti prava dutch baby jer neće biti tako jasno hrskava izvana, a meka iznutra, ali biti će također ukusna i vrlo jednostavna za pripremu.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Dutch baby – palačinka kremšnita”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s