Slanutak i aquafaba

Pripremite se da budete zapanjeni!

Za današnji tehnički post srijedom pripremila sam par uvodnih riječi o mojoj najdražoj leguminozi i čaroliji koju je sposobna utjeloviti. Bilo da je zovete čičvarda ili čič, egipatski grašak, chana, gram ili garbanzo grah – slanutak je fantastična sjemenka i izvrstan početak mnoge kulinarske avanture. Od njega se prave grickalice i krekeri, prže se falafel okruglice i spremaju slasni sendviči, peku se omleti i palačinke i kuhaju kariji i umaci. Može ga se spremiti kao namaz (hummus) ili uz njegovu pomoć pohati povrće (pakora), a što je najbolje od svega čak je iz njega moguće dobiti i bjelanjak!

Slanutak je nutritivno vrlo bogata grahorica koja nas u relativno malo kalorija (100 g kuhanog daje 164 kcal) opskrbljuje sa mnogo proteina, prehrambenih vlakana i raznih minerala, uključujući željezo. Blagog je okusa i vrlo se jednostavno čuva i priprema, a baš zbog tog blagog okusa moguće ga je pripremiti na najrazličitije načine. Neke od tih načina planiram vam pokazati na stranicama ovog bloga, a početi sam htjela od početka – sa namakanjem i kuhanjem. Zašto samo namakanje i kuhanje? Pa to se čini kao pretjerno jednostavna tema za post gastro-bloga! No, promislila sam o tome i iz dosadašnjeg iskustva ovo mi se čini kao idealni početak; dati svjetlo pod reflektorom procesu koji se često zanemari u ubrzanom dnevnom ritmu – procesu planiranja koji će, obavimo li ga dobro, omogućiti cijelu kornukopiju primjena.

Slanutak se (osim kuhan i u limenci) kupuje i čuva osušen, na suhom mjestu, u zatvorenoj posudi, bila to teglica s poklopcem  ili ovakva čista kutija preostala od juhe, kakvu ja koristim. Čuvanje na suhom omogućava da vaš slanutak ne proklija ili popljesnivi i ako ga čuvate suhog vrijeme korištenja mu je neograničeno. Suh je također najisplativiji za kupnju jer je jeftin, dugo traje, zauzima malo mjesta i jednostavno se priprema. Kada ga želite jesti odvagnite željenu količinu, isperite i ostavite u hladnoj vodi 6-24 sata. Omjer suhi:kuhani je 1:2.5 odnosno od 100 g suhog slanutka dobiti ćete oko 250 g namočenog/kuhanog. Ako ga slučajno ne možete skuhati nakon 24 sata namakanja operite ga, stavite čistu vodu i spremite u hladnjak. Tako može stajati još 24 sata (ukupno 48) prije nego značajno izgubi na okusu ili počne klijati.


Slanutak namočen 24 sata – sirov, ne kuhan – je glavni sastojak falafel okruglica!

Ako ga želite skuhati možete to učiniti kuhanjem u mikrovalnoj, u loncu na štednjaku – ili kao ovdje: u ekspres loncu. Ja preferiram ekspres lonac jer je kuhanje brzo, čisto, ekonomično i daje izvrsnu aquafabu.

Potrebno:
100 g suhog slanutka, namočenog 6-24 sata da nabubri (to je dovoljno za 2 raskošne porcije jela po izboru)
vode samo toliko da pokrije slanutak u ekspres loncu

Postupak:
Isperite nabubreni slanutak i stavite u ekspres lonac. Vodu od namakanja bacite ili iskoristite da zalijete vanjsko cvijeće, ne kućne lončanice da vam ne mirišu na tu vodu.
Ulijte na slanutak svježe vode samo toliko da ga pokrije u ekspres loncu. Moderni ekspres lonci (lonci za kuhanje pritiskom pare) ne trebaju mnogo vode da postignu pritisak i ventili ne puštaju toliko vode van da bi ona isparila tijekom kuhanja. To sve možete provjeriti u uputi za upotrebu baš onog lonca koji imate. Ja imam ovaj Elo Praktika lonac koji je bio u paketu 2 lonca (3 i 6L) sa jednim poklopcem i na fotografijama je prikazan lonac od 3L.
Nemojte ništa drugo stavljati osim vode i slanutka. Nikakve dodatke, začine, niti sol.
Stavite na jaku vatru i kad postigne pritisak (obično iskoči indikator tipka) smanjite vatru na najmanje i namjestite alarm na 20 minuta. Kad prvi put skuhate u vašem loncu na 20 minuta vidjeti ćete da li to vrijeme odgovara vašoj preferenciji tvrdoće zrna pa malo produžite ili skratite vrijeme, po potrebi.
Kad istekne vrijeme sklonite lonac s vatre i pustite da se pritisak sam spusti. Ako želite odmah koristiti kuhani slanutak sad možete otvoriti lonac i koristiti slanutak, uključujući vodu, prema odabranom receptu.

Da dobijete dobru aquafabu moje iskustvo pokazuje da je najbolje ostaviti slanutak u vodi zatvoren u loncu da se ohladi, najbolje preko noći. Ujutro slika će biti ovakva; slanutak koji je zadržao oblik, gusta viskozna aquafaba (aqua=voda, faba=od kuhanja graha). Ujutro, ako ne koristite slanutak i aquafabu odmah, pretočite ih u posudu u kojoj ih možete spremiti u hladnjak – bilo zajedno ili odvojeno. U hladnjaku mogu stajati oko 3 dana do upotrebe.

Zašto bi željeli neku tamo vodu od kuhanja graha??

Aquafaba, začudno, može u mnogo recepata zamijeniti bjelanjak jajeta i tako poboljšati kvalitetu pekarskih proizvoda kad ne možete ili ne smijete koristiti jaja radi alergije ili ako pečete za vegana u vašem životu. Također možete aquafabu koristiti da napravite majonezu bez jaja, veganski sir – ili čak puslice!
slanutak-i-aquafaba_aquafaba-snijeg-za-puslice
U ovoj porciji i pol bilo je mnogo znanja i nadam se da vam se otvorilo tisuću pitanja – koja ćemo ukoro zajedno odgovoriti!

Isprobajte, uživajte i jedite grahorice u slast! I javite što od svih tih pitanja biste željeli saznati prvo 😉

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

12 misli o “Slanutak i aquafaba”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s