Rolice s orasima

Zimi baš volim za doručak ili uz popodnevnu kavu smazati slatko začinjeno pecivo sa orasima no postojeći recepti i kupljena peciva zaista su mi preslatka, premasna i prekompaktna. Željela sam lagano i spužvasto mliječno pecivo koje je slatko i bogatog okusa, no ne i kolač. Željela sam da moje pecivo ima i neku nutritivnu vrijednost osim kalorijske i da me može razveseliti aromom i zasititi dok ga jedem, no ne tako da za sat vremena tražim nešto “pravo” za pojesti. I na kraju, željela sam recept za samo nekoliko komada, da me veseli kad ga imam u kući, ali ne da i dosadi. Ako i vi imate slično razmišljanje ovaj mali recept koji sam razvila sigurno će vam se dopasti.

Potrebno (za 4 velike rolice, promjera oko 11 cm):
Tijesto:
60 g integralnog brašna
140 g glatkog brašna
prstohvat soli
žličica glutena (ja svoj naručujem iz Tvornice Zdrave Hrane i odličan je za poboljšanje strukture peciva)
žlica ulja
140 g mlakog mlijeka
žlica šećera (15 g)
žličica suhog kvasca

Punjenje:
20 g mljevenih oraha
20 g šećera ili meda
1/4 žličice začina po želji; cimet, chai, mješavina 5 začina, začin za medenjake, vanilija…
10 g rastopljenog maslaca
žlica vrućeg mlijeka

Postupak:
Kvasac i šećer rastopite u mlakom mlijeku i pustite da se probudi dok skupite sve ostale sastojke.
U većoj posudi pomiješati sve suhe sastojke i u sredinu ulijte žlicu ulja i mlijeko s otopljenim kvascem i šećerom. Miješajući sjedinite pa mijesite na radnoj površini 5 minuta. U prvi tren će izgledati ljepljivo no nadvladajte poriv da dodate još brašna, za minutu će se gluten aktivirati i vezati vodu.
U lagano namaštenoj posudi ostaviti da se na toplom diže 40 minuta. Toplo za kvasac znači između 25-30°C pa ako je u vašoj kući hladnije najbolje je staviti tijesto na dizanje u aparat za jogurt ili pećnicu 1 minutu zagrijanu na najnižu temperaturu pa ugašenu.
Nakon što vrijeme istekne i tijesto se udvostruči pobrašnite radnu površinu pa ga istresite na nju. Istisnite ga lagano rukama da se ispuše, a zatim preklopite trećine prema sredini; prvo gornju pa donju, a zatim pritisnite malo pa preklopite lijevu i desnu na sredinu. Preokrenite gornju stranu dolje. Sad je pred vama gotovo pravilan kvadrat tijesta.

Razvaljajte ga malo da dobijete izduženi oblik, debeo oko centimetra, možda i malo više.
U maloj posudici pomiješajte sastojke za punjenje; orahe, šećer, začine, maslac i vruće mlijeko. Smjesom namažite četverokut ostavljajući malo praznog prostora uz rub gdje ćete zalijepiti roladu prije rezanja. Narežite roladu na 4 kriške, položite ih da izgledaju kao pužići i malo spljoštite dlanom. Stavite u namaštene kalupiće ili uzdobra 2 cm razmaka stavite na protvan obložen papirom za pečenje. Pokrijte kutijom kao ja ili stavite u veliku vrećicu i ostavite na toplom da se diže pola sata.

Nakon što istekne pola sata zagrijte pećnicu na 200, premažite (ili poprskajte) peciva mlijekom i pecite na 200°C 15 minuta (bez ventilatora! S ventilatorom i 12min na 180°C će biti dovoljno, ali smanjite na 180 tek kad ubacite peciva u pećnicu zagrijanu na 200°C).


Poslužite!

Ova su peciva mekana, spužvasta, karamelizirana i mirisna. Šećer iz punjenja lagano je hrskav na izloženim dijelovima, a orasi daju krasan orašast miris koji se odlično slaže sa začinima. Jedno vruće pecivo uz veliku šalicu bijele kave ili vrućeg kakao napitka prava je porcija i pol, a kasnije ili sutradan hladna ili podgrijana izvrsno idu uz čašu mlijeka po izboru.
rolice-s-orasima_tekstura-iznutra
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako vam je ispalo!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Rolice s orasima”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s