Parata s krumpirom

Aloo paratha ili u prijevodu parata s krumpirom je jedno od najpoznatijih indijskih jela i jedan od najčešćih indijskih doručaka. Parata je punjeni beskvasni kruščić, a u ovom slučaju punjenje je aloo što znači krumpir na jeziku hindi. Osim u parathi aloo se pojavljuje i u mnogim drugim nazivima indijskih jela, tako da po posjeti indijskom restoranu nakon čitanja ovog posta možete biti upućeniji u tradicionalno nazivlje: palak aloo je tako krumpir u umaku od špinata, aloo tikki su popečci od krumpira, jeera aloo je krumpir s kuminom, aloo mutter je krumpir s graškom, a aloo gosht je krumpir gulaš s mesom ili u prijevodu “konačno nešto poznato” 😀

No za početak bacimo se na ovaj slastan i jednostavan doručak.

Kao što sam već nekoliko puta spomenula, najbolja su jela ona u kojima možemo iskoristiti i ostatke od prethodnih obroka jer se ništa ne mora baciti. Za punjenje ovih krušćića tako možete skuhati svježi krumpir, baš za ovu prigodu, ali također možete iskoristiti ostatke prethodnog obroka, na primjer kuhani krumpir bilo sam, bilo pire ili restani. Da bi ga se preuredilo za oblačenje u kaputić od tijesta poseban će mu štih dati mješavina indijskih začina garam masala (garam= vruća, masala=mješavina začina) no u nedostatku svaka mješavina začina koju volite (npr. provansalsko bilje) također može poslužiti obogaćujući aromu.

Potrebno (za 4 parate što je 2 porcije):
Za tijesto:
1/2 šalice integralnog brašna (80 grama)
prstohvat soli
žličica ulja
vode dovoljno da se umijesi meko tijesto

Za punjenje:
1 krumpir
mali komad mrkve (30 g) – opcionalno
pola crvenog luka
žličica maslaca
1/2 žličice garam masale
1/3 žličice soli
drugih začina po želji: papar, ljuta paprika, mljevene čili papričice

Postupak:
Ako nemate već kuhanog krumpira skuhajte jedan manji krumpir (180-200g) i, ako želite, mrkvu. Ja je volim zbog boje, ali u finalnom jelu nema jaki okus pa je možete i izostaviti. Narežete li ih na male komade 1-2cm dovoljno je 10 minuta kuhanja. Ocijedite i stavite sa strane.
Za tijesto pomiješajte brašno sa soli i uljem i dodajući vodu po malo zamijesite meko tijesto. Ne morate mijesiti dugo već samo da se poveže u lijepu meku kuglu. Oblikujte u kuglu, pritisnite u zdjelu i pokriveno plastičnom folijom ili vlažnom krpom ostavite 10 minuta da se brašno propisno hidrira i tijesto opusti.

Za nadjev na tavi rastopite maslac, zastaklenite luk nekoliko minuta i zatim dodajte garam masalu. Pržite minutu na srednoj vatri, a zatim dodajte ocijeđeni krumpir i mrkvu. Ako niste kuhali krumpir za ovu prigodu već koristite ostatke od prethodnog obroka ovo je mjesto na kojem počinjete pripravu nadjeva. Promiješajte i dodajte začine po želji – soli, papra, ljutine ili drugih odabranih aroma. Zagrijavajte nadjev uz miješanje minutu-dvije da sve lijepo zamiriše. Na kraju izgnječite sve gnječilicom za krumpir ili kuhačom i stavite na stranu da se ohladi. U ovaj hladan dan ja sam iskoristila atmosfersku svježinu da brzo ohladim nadjev, stavljajući tavu na tri minute na balkon.

Punjenje:
Podijelite tijesto na 4 dijela i svaki oblikujte u kuglicu i zatim spljoštite u disk. Tako će vam biti najlakše razvaljati okrugle parate. Podijelite nadjev u 4 kugle, otprilike iste veličine ili malo veće od kugli tijesta. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jednu kuglu tijesta na promjer oko 12cm i u sredinu spustite kuglu pripremljenog krumpirova punjenja. Prikupljajući krajeve tijesta na vrhu potpuno sakrijte punjenje. Vrh čvrsto stisnite i malo zaokrenite da se bolje zalijepi (vidi sliku). Stisnite odozgo rukom lagano da se spljošti, a zatim nježno razvaljajte u plosnatu palačinku tijesta. Valjkom nježno stiskajte, a rukom rotirajte paratu, no ne okrećite je naopako da vam se ne bi nadjev rasuo. Kad na vrhu budu vidjive točke nadjeva ispod tankog tijesta i parata bude oko 22 cm promjera spremna je za pečenje.

Pecite parate na srednjoj jačini vatre na željeznoj tavi, ako je moguće (jer će se ljepše ispeći nego na neljepljivoj tavi). Na prvoj strani pecite oko 30 sekundi, premažite vrh uljem ili rastopljenim pročišćenim maslacem (ghee) i preokrenite. Kad je preokrenete primijetiti ćete da se slojevi rastavljaju i parata se iznutra napuše kao balon, na dijelu ili čak cijelom širinom – to je poželjno! Kad s obje strane budu lijepe smeđe točke (slobodno preokrenite još koji put da bude jače ako želite) skinite s vatre i stavite peći sljedeću.

Poslužite!

Ja ovaj vegetarijanski specijalitet najviše volim sa bočicom domaćeg hladnog kefira, ali može se jesti i uz različite druge namaze i priloge. Također ne mora biti rezervirana samo za doručak jer je izvrstan pratioc različitim umacima i lako se koristi za umatanje slasnih komada povrća ili mesa. Hladne i narezane na trokute odličan su međuobrok i zalogajčić za popodnevni napadaj gladi.
parata-s-krumpirom_na-tanjuru
Ove slasne parate izvrsne su mi za one dane kad imam takvu želju za ugljikohidratima da bi najradije jela kruh s kruhom ili cijelu pekaru umotanu u tortilju, a njihova aromatičnost bogatstvo je za osjete i mirisa i okusa. Cjelokupno vrijeme pripreme ako imate već skuhani krumpir bude oko 15 minuta tako da čim savladate tehniku (a kompliciranije zvuči kad se čita nego kad se radi) ovaj indijski zalogajčić biti će vam uvijek nadohvat ruke da bude prava porcija i pol u cijelom nizu primjena.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama ispalo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Parata s krumpirom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s