Zebrasti mafini s pare

U azijskim državama pećnice su rijetke, a slatkiši poželjni baš kao i ovdje, pa da bi ih pripravili tamošnji stanovnici pribjegnu metodama koje su im bliže; poput kuhanja na pari. Kad su te bliže metode još i vrlo jednostavne i omogućavaju nove okuse i privlačne brzine – ja sam odmah zainteresirana.

Ove sam parene kruščiće (izvorno steamed buns) nazvala mafinima jer su pripremljeni u košaricama za mafine koje već imam, no kuhanje na pari vrlo je prilagodljiva metoda i svaka na toplinu otporna posudica biti će jednako prikladna za njihovu pripremu. Kako kuhanje na pari ne stvara tako visoku temperaturu poput pečenja u pećnici mnoge se kavene šalice mogu koristiti kao izvrsni kalupi. Ovi mafini također se pripremaju izuzetno brzo i u slučaju iznenadnih gostiju ili napada želje za slatkim možete imati kolač na stolu već za manje od 20 minuta.

Ako niste nikad probali kruščiće pripremljene na pari čeka vas veliko i prekrasno iznenađenje; sočni, spužvasti i potpuno drugačiji od mafina pripremljenih u pećnici ovi ostaju dugo svježi i lako ih je rezati, podgrijavati ili posluživati sa različitim umacima i preljevima – a njihov suptilan okus i nizak postotak masnoće pravo je osvježenje.

Potrebno (za 6 zebrastih mafina):
1 jaje
80 g mlijeka
60 g šećera
20 g ulja
100 g brašna (namjensko za kolače će dati nešto rahliju strukturu no obično glatko također je dobro)
1 žličica praška za pecivo
1/2 žlice kakao praha

Postupak:
Pripremite svoju aparaturu za kuhanje na pari: to može biti “pravi” umetak za posudu, bambusova parilica ili bilo kakva priručna kombinacija posude s vodom i stalka koji iznad vode, u pari drži posudice sa tijestom za parenje. Ja sam ovdje poslikala neke kombinacije da inspiriram i one koji misle da nemaju kod kuće ništa prikladno.

aparatura-za-kuhanje-na-pari

U odabranu posudu stavite nekoliko centimetara vode i stavite da se grije.
Pripremite i izvažite sastojke.
Pripremite tijesto: šećer, jaje, mlijeko i ulje pomiješajte pa u njega dodajte brašno i prašak za pecivo. Nekoliko poteza šibom za snijeg pomoći će vam da imate glatko izmiješano tijesto.
Napravite zebrasti uzorak: trećinu ili pola tijesta presipajte u drugu posudu i dodajte mu kakao. Izmiješajte sa par poteza pjenjačom. Ništa ne treba mutiti ili dugo miješati, samo da se sve spoji. Cijeli ovaj postupak miješanja tijesta traje minutu, ako ste imali sve sastojke pripremljene. Uz pomoć žlice (po jedna za svaku boju tijesta) podijelite tijesto u kalupe za mafine (ili druge prikladne posudice); po jednu žlicu svijetle, jednu smeđe, jednu svijetle i tako dok ne potrošite sve tijesto. Ako ste i vi izabrali silikonske kalupe njih je najbolje puniti direktno u parilicu (koja nije na pari) jer će ih biti lakše prenijeti. Ako ste odabrali male pekače ili šalice za kavu lagano ih namastite prije punjenja, napunite pa spustite u parionik sa zavrelom vodom.

Poklopite i kuhajte na pari 15 minuta (kad poklopite prilagodite vatru da vrije konstantno, ali nije potrebno da bude na najjače).

Nakon 15 minuta ugasite vatru, skinite s pare i ohladite. Kad možete izvaditi mafine iz kalupa izvadite i ostavite da se dalje hlade na rešetki.

Poslužite!
zebrasti-mafini-s-pare_iznutra
Ove je mafine moguće jesti odmah nakon što se izvade, nije potrebno čekati da se ohlade. Kolač je spužvaste strukture, ali dovoljno čvrst da se lako reže i po želji umače ili premazuje. Ja ih najviše volim sa žlicom pekmeza, uz šalicu čaja ili kao desert nakon bogatog obroka. Po komadu imaju oko 150 kcal (što je otprilike četvrtina kalorija u klasičnom pečenom mafinu) i ako koji preostane nakon deserta mogu biti odličan doručak ili međuobrok – baš prava porcija i pol!
zebrasti-mafini-s-pare_kriske
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama ispali 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

5 misli o “Zebrasti mafini s pare”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s