Šakšuka

Još jedna od stvari koje sam naučila kad sam prije dvije godine radi oporavka od upale pluća mijenjala prehranu “na zdravije” jest da je mnogo lakše postići svoje dnevne ciljeve unosa hranjivih i korisnih tvari ako se počne odmah od doručka. Ono šte je bilo nevjerovatni dodatni bonus je da unos hranjivih i korisnih tvari može biti fantastično ukusan.

Tako se na moj jelovnik uselila šakšuka (orig. shakshouka). To zabavno ime (Isprobajte reći:”ŠakŠukaa!” Naprosto ispunjava usta i misli nekim šarenilom, veseljem, gotovo pozivom na ples.) savršeno pristaje zabavnom jelu koje se za samo nekoliko minuta može naći na vašem stolu – bilo da je to nakon povratka iz kupovine ili na dan čišćenja frižidera. Šakšuka znači “mješavina”, a također i “tresti” i sastavlja se tako da u tavu ili drugu prikladnu posudu ubacite mješavinu usitnjenog povrća, kratko je tresete i zatim obogatite proteinima u vidu jajeta koje se za nekoliko trenutaka također skuha u aromatičnoj mješavini. I eto ga! Vaša je šakšuka spremna za slasno mljackanje.

Tradicionalno šakšuke se spremaju prilično “mokre”, uglavno od začinjenog ukuhanog paradajza, sa mnogo umaka, da se jedu uz kruh ili sličan prilog – no ja je obično pripremam od mnogo povrća, sa manje tekućine, tako da i bez ikakvog kruha ili priloga bude bogato, zasitno jelo. Također, iako je tradicionalna šakšukica srednjeazijsko i afričko jelo (sa pripadajućim začinskim notama) u mojoj verziji je vidljivo skretanje prema indiji i zadržavanje na začinima koje danas možemo svuda pronaći.

Jedina preporuka prije nego krenete pripremati koje mislim da se dobro držati je da odaberete tavu ili posudu s kojom jelo može ravno na stol. Takva će posuda jelo držati vrućim dok ga jedete što mislim da je u ovom slučaju sjajna, sjajna stvar.

Potrebno (za jednu porciju, no lako se povećava):
1/2 žličice kokosoovog ulja (s mirisom)
1/4 žličice sjemenki gorušice
1/4 žličice sjemenki kima

Usitnjeno povrće po želji, na primjer:
četvrt većeg luka
veliki češanj češnjaka
zelena pera poriluka (cca 50 g)
komad brokule (cca 50 g)
komad patliđana (cca 50 g)
ribana mrkva (cca 50 g)
sol
malo vode (oko 0.5 dcl)
pasata rajčice (oko 1-1.5 dcl), trećina konzerve sjeckane rajčice ili srednje veliki svježi paradajz, nasjeckan
ljuta paprika, sjeckani feferon ili papar po želji
1 jaje

Postupak:
Cjelokupni postupak traje oko 10-ak minuta pa je dobro sve sastojke izvaditi prije nego se počne s pripremom (mise en place).
Odabranu tavu stavite na srednju vatru i u njoj na ulju popržite začinske sjemenke gorušice i kima da zapucketaju.
Dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite, da zastakleni.
Naribajte mrkvu i dodajte sa svim ostalim sitno sjeckanim povrćem. Iako pojedino predloženo povrće možete zamijeniti drugim koje trenutno imate za potrošiti poriluk i patliđan osobito preporučam jer u ovoj mješavini daju vrlo zamaman umami okus.
Posolite, promiješajte i dodajte vodu i rajčicu. Poklopite i kuhajte nekoliko minuta: za 5 povrće će biti kuhano, ali zadržati će strukturu, a za 10 će se pretvoriti u umak. Kad ste skuhalo koliko želite otklopite, provjerite okus i dodajte začina ako je potrebno: malo soli, papra, ljutine. U sredini posude odgrnite malo “gnijezdo” za jaje i razbijte jaje u njega. Poklopite posudu.

Ovisno koliko želite da jaje bude kuhano možete ga odmah skloniti s vatre i ostaviti u poklopljenoj posudi nekoliko minuta da se samo malo skuha ili ga možete ostaviti 1-5 minuta na vatri pa zatim skloniti. Poklopac će omogućiti da se kuha u pari i da bude kao pravo poširano jaje; iznutra kremasto, a izvana lijepo stegnuto, ali ne krto ili gumeno. Ako ste sigurni u porijeklo vaših jaja svakako isprobajte mekše kuhane varijante jer kremasti žumanjak daje predivan dodatak slasnom začinjenom povrću.

Poslužite!

Aromatično, vruće i predivnog okusa povrće u šakšuki pravo je slavlje za vaše nepce. Bez obzira jedete ga samog ili umačete u njega krišku svježe tostiranog kruha ovo je jelo prava porcija i pol kako prekrasnim okusom tako i nutritivnim bogatstvom.

A i tako je privlačno 🙂 Ovo oko ni malo ne sliči na Sauronovo 😀
saksuka_posluzena2
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako vam je ispalo.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Šakšuka”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s