Krem pita od rogača

Nakon što sam vam u srijedu pokazala kako se pravi domaći puding od rogača za svaki dan evo sad u nedjelju da vam pokažem njegovu nedjeljnu verziju!

Recept koji slijedi je zapravo recept za izvrsnu koru za pite – bez glutena i vegansku – koju naravno možete prilagoditi svom ukusu dodajući bilo koje slatko punjenje po izboru, od ukuhanog voća do najrazličitijih krema i pudinga, uključujući kreme od jaja kao što je ova u brzoj piti od bundeve (ali tada je pecite po uputama iz recepta za pitu od bundeve).

Ovo je trenutno u mojoj maloj obitelji najdraže tijesto za pitu i osim što izazove poplavu dubokih uzdaha zadovoljstva također je vrlo jednostavna za pripremu što znači da ponekad, umjesto kore za pitu, preuzme ulogu ukusnih modlom rezanih keksa. Pečeni u pola vremena i glazirani sa malo rastopljene čokolade bez problema budu ukras svakog prazničnog stola.

No, odlutala sam. Dakle, pita…

Potrebno (za kalup promjera 18 cm):
100 g zobenog brašna (zobene pahuljice usitnite u blenderu)
prstohvat soli
pola žlice šećera (10g)
1 žlica kukuruznog škroba (7g)
25 g kokosovog ulja (najfinije je sa mirisom)
nekoliko žlica hladne vode (3-4)

Za punjenje pite na slikama upotrijebila sam 1 puding od rogača iz prethodnog recepta. Također možete iskoristiti vaš najdraži domaći ili kupovni puding ugusto skuhan i sa žličicom masnoće poput maslaca za bogatiji okus kreme.

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 180°C.
U blenderu usitnite 100 g zobenih pahuljica u brašno. Ja sam to učinila na dva puta u ovom malom Buletu, ali može se i cijela količina odjednom u većoj napravi.
U mali blender (ili veću zdjelu ako pripremate bez blendera) stavite brašno, sol, šećer i škrob. Promiješajte da se sve izmiješa. Dodajte nerastopljeno (čvrsto) kokosovo ulje i sa nekoliko kratkih pulseva ili drobeći vilicom umiješajte masnoću u brašno da bude nalik mrvicama. U mrvice umiješajte nekoliko žlica hladne vode, tek toliko da se smjesa poveže u tijesto.
Tijesto istresite na podlogu, malo stisnite rukama u kuglu i zatim razvaljajte malo veće od veličine kalupa koji ćete koristiti. Uz pomoć valjka prenesite tijesto na kalup (strugalicom ili nožem odvojite tijesto od podloge ako se zalijepilo da ga možete namotati na valjak). Tijesto ne bi smjelo biti ljepljivo ako ste dodali vode taman koliko treba, no ako se ipak lijepi radite na pobrašnjenoj podlozi ili na masnom papiru/silikonskom podmetaču pa uz pomoć podmetača premjestite na kalup – ili, bez valjanja, utisnite tijesto ravno u kalup prstima.
Utisnite tijesto u kalup. Ako je potrebno negdje otkinite višak i prilijepite tamo gdje nedostaje. To neće smetati finalnom proizvodu nakon pečenja.
Vilicom izbodite tijesto da ga usidrite. To će pomoći da se ne odiže od podloge, a neće smetati za nadjev.
Ubacite u pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.


Nakon 20 minuta izvadite koru i ohladite je na sobnu temperaturu prije nego je napunite pudingom.Napunjenu ohladite sat vremena u hladnjaku prije rezanja – ako možete. Mi je ponekad ohladimo samo 15 minuta pa navalimo!
krem-pita-od-rogaca_napunjena
Ova je pita kremasta, jako aromatična i bogatog, svilenog okusa. Izvrsna je sama, kao popodnevni zalogajčić uz kavu ili vrući kakao, a također i sjajan pratioc laganijem obroku. Od ove male pite dade se izvući 6 lijepih kriški, no mladunče i ja ponekad samo uzmemo dvije žlice pa sredimo cijelu odjednom, sa ukrasnog tanjura, toliko nam zadovoljstva donese ova porcija i pol.

Za kraj, sjetila sam se i da me stalno pitaju kako ja spremam ove male kolače – s obzirom da mi je ovaj format 18 cm promjera najdraži i za pite i za torte – a, cijelo zvono od 30 cm izgleda sasvim blesavo u hladnjaku sa ovakvom mini tortom. Pa eto, za takve prilike imam običnu okruglu “taperver” zdjelicu koju koristim naopačke. Tortu ili pitu parkiram na poklopac i poklopim zdjelom – voila!
krem-pita-od-rogaca_za-hladnjak
Nadam se da ste se zabavili u još jednom nedjeljnom postu i javite se ako isprobate recept. Isprobajte, uživajte i u slast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Krem pita od rogača”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s