Puding od rogača

Zadnjih nekoliko dana nakon večernje šetnje s potomčicom (čitaj: pokelova na minus temperaturama) po povratku u topao brlog bila sam izuzetno raspoložena za desert. A također izuzetno neraspoložena za provođenje daljnjeg vremena na nogama, u kuhinji.

Iskoristila sam te okolnosti kao otvoreni poziv na nekoliko večeri slasnih pudinga.

Pudinzi sa svojom kremastom strukturom i prikladnom osobinom da su vrlo ukusni i hladni i topli su jedan od deserata kojima se često okrenem kad treba ispuniti potebu brzo. Jasno, kupovni puding prvi pada na pamet kao prikladan odabir, no, moram priznati, okuse kupovnih pudinga nalazim prilično plošnima i vrlo dosadnima (da ne kažem “konfekcijskim”). Domaći puding jednostavnošću pripreme ni malo ne zaostaje – a može ga se aromatizirati najrazličitijim okusima. Na primjer, okusom rogača!

Rogač je slasan, aromatičan i super-hrana. Prepun minerala, vlakana i bogatog okusa koji navodno može zamijeniti čokoladu. Što se tiče čokolade, hmm… nisam baš sigurna da li je riječ zamijeniti pravi izbor, ali sigurna sam da rogač ima izvrsna nutritivna svojstva koja krijepe tijelo, a bome ako se dočepate rakije od rogača ona će vam sigurno okrijepiti i dušu 😉

Potrebno (1-2 porcije):
250 ml mlijeka
20 g rogača, što sitnije mljevenog
20 g šećera
15 g kukuruznog škroba
1 žlica maslaca od lješnjaka

Postupak:
Mlijeko, sitno mljeveni rogač, šećer i kukuruzni škrob pomiješajte u manjoj posudi, najbolje onoj koja ima dugu dršku za bolju kontrolu na štednjaku. Ako vaš rogač (kao  moj) nije baš sitno mljeven sameljite ga nasitno u mlincu za kavu ili nastavku malog multipraktika (npr. Magic bullet).
Smjesu stavite na srednju vatru i miješajući (najbolje silikonskom špatulom) zagrijte do vrenja. Čim se počne zgušnjavati sklonite sa vatre i nastavite nježno miješati još minutu.

Uronite dno posude u zdjelicu hladne vode i miješajte da se hladi. Nakon nekoliko minuta umiješajte 1 žlicu maslaca od lješnjaka i podijelite u dvije dekorativne čaše ili zdjelice.
Poslužite!
puding-od-rogaca_porcija
Ovaj je puding gotov za desetak minuta i može se jesti odmah, topao – ili ostaviti da se potpno ohladi u hladnjaku. Krasne je kremaste strukture i jake arome rogača, a obje te osobine čine ga, po mom mišljenju, kako odličnim samostalnim desertom tako i izvrsnim pratiocem za nekoliko aromatičnih spekulaas keksa. Ako skuhanu količinu podijelite na dvije porcije – i pojedete samo jednu, ali vrijednu porciju i pol! – biti će to vrlo ukusan i bogat desert sa samo 200 kcal.

Isprobajte, uživajte i u slast!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Puding od rogača”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s