Korejska juha s pilećim raviolima

Neki od vas već znaju (a drugi će sad saznati ;)) da sam veliki obožavatelj i entuzijast kuhinjskih spravica i trikova. Također sam veliki entuzijast povoljne kupovine pa često naručujem takve sitnice sa Ebaya. Naravno, u tom naručivanju krije se dvostruko zadovoljstvo; zadovoljstvo komotnog pregleda “polica dućana” iz vlastita brloga, a također i veselje otvaranja paketa nakon desetak i više dana kad i najjeftinije sitnice donesu zadovoljstvo slično otvaranju rođendanskog poklona. U posljednjih 6 godina, otkada sam član, nikada se nije dogodilo da naručena stvar nije stigla i jedan se puta dogodilo da je stigla slomljena – no nakon kratke korespondencije sa prodavačem situacija je ispravljena, tako da je moje zadovoljstvo ovim servisom potpuno.

U rujnu sam tako pretražujući Ebay pronašla ovu zanimljivu plastičnu stvarcu koja obećava jednostavan način pravljenja čak 19 raviola odjednom i to mi se učinilo sjajnom idejom jer obožavam raviole, no obično mi treba dosta vremena da ih napravim mnogo. Mislim da bi ih jela češće da je napraviti ih jednostavnije. Želim isprobati spravicu!

Zamišljeno – učinjeno i nakon plaćanja 18 kuna (od čega gotovo pola poštarine) i nešto čekanja napravica je u poštarovoj torbi stigla i do mojih vrata (gdje su mi uzeli još 5 kuna za hrvatsku poštarinu). Napravica je u originalnoj ambalaži, napravljena od vrlo čvrste prehrambene plastike i nakon što sam je odmotala i oprala odlučujem je ODMAH isprobati.

ZA TIJESTO (2 raskošne porcije) sam upotrijebila:
pola šalice bijelog brašna (cca 70 g)
prstohvat soli
nekoliko žlica vode, za umijesiti VRLO tvrdo tijesto

Nakon što se tijesto umijesi treba ga ostaviti pola sata da odmara da se brašno hidrira i tijesto opusti da se može valjati. U tom međuvremenu ja sam povirila u hladnjak i utvrdila da tamo i u smočnici nalazim sastojke…

ZA PUNJENJE:
komadić piletine (70 g)
mali mladi luk (zeleni dio ostavite za ukrašavanje)
veliki češanj češnnjaka
grančicu peršina
1/4 žličice začina za piletinu (gotova mješavina, no ako nemate zamijenite sa mješavinom soli, papra, crvene paprike i suhog bilja po želji)

Sve sastojke sam ubacila u sjeckalicu, prvo meso pa kratki puls da bude mljeveno, a zatim sve ostalo i dva pulsa da se potpuno izmiješa u kompaktnu masu. Smjesu stavite u pokrivenu posudicu i u hladnjak da se okusi sjedine dok čekaju tijesto da odmori.

A sada, prava čarolija!

Moje oduševljenje ovom napravicom i jednostavnim procesom upotrebe naprosto se odupire tome da ga dostojno postavim u riječi no napravila sam niz fotografija koji će nadam se biti dovoljno ilustrativan da pokaže kako je nagrađujuć ovaj proces. Također, nemate li napravicu – ne očajavajte. Proces dobivanja raviola od gornjih sastojaka je potpuno isti i bez napravice i može se vidjeti odvdje u mom prethodnom postu o raviolima, kad su bundeve bile u điru ;). Za početak, prikupite tijesto i nadjev, brašno, valjak i malu žličicu.
korejska-juha-s-pilecim-raviolima_start
POSTUPAK:
podijelite tijesto na 4 jednaka komada. Kao da izrađujete tortilje komadiće tijesta malo zaokruzite među dlanovima i stisnite u diskove, a zatim po dva razvaljajte na veličinu ravioli-napravice. Jednu plohu stavite na napravicu i zatim napunite malim komadićima nadjeva – ne brinite što količina nadjeva izgleda vrlo mala (oko 1/4 žličice) – nadjev je pun okusa, a tijesto podatno i tanko razvaljano – ovim gracioznim raviolima više bi bilo previše!
Napunjenu plohu poprskajte vodom iz male bočice s pumpicom ili uz pomoć kista premažite po rubovima. Stavite odozgo drugu plohu tijesta i nježno, od sredine prema van, istisnite zrak da se ravioli ne napušu. Na kraju samo valjkom pređite preko raviola i rubovi naprave će ih fino zalijepiti i odvojiti ili prepremiti za odvajanje.

Nakon što sam preokrenula napravu za raviole dobila sam plohu raviola koja se lagano mogla razdvojiti na savršene pojedinačne  jastučiće. Još jedan takav ciklus valjanja, punjenja i valjanja dao mi je još jednu prekrasnu plohu raviola – čak 38 komada!
korejska-juha-s-pilecim-raviolima_puna-zdjela
U čast ovom prekrasnom poklonu od svemira što je doputovao iz dalekog svijeta na kraju donosim i bonus recept u kojem možete upotrijebiti ove raviole – no, u slučaju da ih nemate, a ovaj post vas je učinio gladnima – znajte da možete upotrijebiti bilo kakve kupovne raviole ili pak torteline (preporučam one s pršutom radi slično jakog okusa) i također ćete dobiti sjajni korejski jjigae koji se brzo priprema i prepun je zdravlja.

Za JUHU (1 porcija) potrebno vam je:
1/2 žličice ulja
pola manje glavice luka
mala mrkva, naribana
1 žličica gochujanga (korejske paste od fermentirane ljute paprike*)
4 lista napa kupusa, narezana na rezance
500 ml vode
1/2 kockice temeljca za juhu po izboru
pola količine raviola iz gornjeg recepta (19 kom)
zeleni dio mladog luka za ukrašavanje
1 žličica prženog sezama
nekoliko kapi tostiranog sezamova ulja

U manjoj posudi na ulju kratko povenite luk i mrkvu, dodajte gochujang i sve povrće, vodu i kockicu juhe i kuhajte u polu pokrivenoj posudi 10 minuta na srednjoj vatri (pazite, želi se zapjeniti i prevrijati). Provjerite okus i dosolite/doljutite po potrebi. Ubacite raviole i kuhajte otklopljeno još nekoliko minuta da se tjestenina skuha (ovi svježi će biti za već 2-3 minute, ali suhi tortelini možda i 10).
korejska-juha-s-pilecim-raviolima_juha-se-kuhaPoslužite!
U prikladnu posudu nagrabite juhu, posipajte usitnjenim zelenim dijelom luka i tostiranim sezamovim sjemenkama i nakapajte sa samo malo tostiranog sezamova ulja. Ova je porcija i pol sve što mogu poželjeti od predivnog začinjenog ručka ili večere vrlo kratke pripreme, a opet aromatična, bogata i prepuna povrća. Kada je jednom isprobate, ako imate ma i kost ljubitelja začinjenog u svom tijelu – stalno ćete joj se ponovo vraćati.

Eto, za ovu nedjelju malo duža priča, ali nadam se također zanimljiva i stoga u ovaj lijepi sunčani dan lijepo vas pozdravljam uz riječi: Isprobajte! Uživajte! U slast!

*ako nemate gochujang žličica miso paste  plus pola žličice ljute paprike mogu dati sličan fermentirani okus

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

6 misli o “Korejska juha s pilećim raviolima”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s