Domaće kokosovo mlijeko

Kao tehnički post srijedom ovu srijedu donosim vam kokosovo “mlijeko”. Kao što sam već spomenula u postu o sojinom mlijeku ovo je napitak koji zovu mlijeko iako ne dolazi iz mliječne žlijezde – no iako ne dolaze bliski su mlijeku ne samo izgledom već i bivajući suspenzijama masti, šećera i proteina raspršenih u vodi.

Za razliku od većine biljnih mlijeka poput zobenog, sojinog ili bademovog kokosovo je mlijeko i bez dodanog zaslađivača vrlo punog i slasnog okusa, možda najbolje opisanog kao “desertni” što dolazi od izuzetno visokog udjela (zasićenih!) masnoća i poprilične količine ugljikohidrata. Kao što ta kombinacija daje bogati okus kad se pije samo, također obogaćuje okusom i najrazličitija jela – slatka ili slana poput ove riblje juhe koju smo već zajedno skuhali i najrazličitijih karija (en. curry).

Bez vještine pripremanja domaćeg kokosovog mlijeka možda ste se već uputili kojiput u dućan po limenku pripravljenog i našli se pred vrlo skupom namirnicom koju ste odlučili izbjegavati – što je prava šteta jer kokosovo mlijeko ukusan je i bogat dodatak svakoj kuhinji. Također i vrlo je jednostavna njegova priprema kao što ćete se uskoro uvjeriti.

Potrebno (za pola litre kokosovog mlijeka):
500 ml vode
50 g sušenog kokosa (u našim dućanima biti će obično označen kao kokosovo brašno (npr. ovdje), no oblikom će biti male suhe strugotine dobivene ribanjem i dehidracijom kokosova mesa =  pahuljice)

Pribor:
posuda za ugrijati vodu do ključanja
žlica ili špatula
blender
vrećica ili gaza za ocjeđivanje

Postupak:
Odmjerite vodu i stavite na vatru da se ugrije do taman prije ključanja. Skinite s vatre.
Odvagnite suhi kokos i potopite ga u vruću vodu, promiješajte i poklopljeno ostavite 30 minuta da se namače.
Nakon 30 minuta ulijte sve u blender i izmiksajte da se potpuno usitni. Za to će trebati nekoliko minuta pa povremeno ugasite blender ako je potrebno da se motor odmori. Također gornji otvor blendera nemojte potpuno zatvoriti već malo ostavite mjesta da para po potrebi može izaći. Ako se vaš bleder teško nosi sa zadacima koji sadrže mnogo vode i malo krutih tvari možete prije stavljanja u blender masu procijediti pa staviti prvo samo suhi dio sa malo tekućine, a ostalu tekućinu dodati kad suhi dio bude usitnjen.
Mliječnu smjesu ulijte u vrećicu za ocjeđivanje (moja je sa ebaya) ili u dvostruki sloj gaze i ocijedite. U ovom trenutku smjesa više ne bi smjela biti prevruća, ali ako vaša još jest malo pričekajte da se ne opečete. Ta-da! Sad imate kokosovo mlijeko!


Posve ocijeđena suha tvar koja vam je preostala nakon cijeđenja je kokosovo brašno i ne morate ga baciti već ga možete koristiti za kolače, palačinke ili kakvu sličnu namjenu. Još uvijek je vrlo ukusna, a i puna vlakana. Ako ga neću odmah iskoristiti za palačinke, ja brašno ovako rasprostrem na papirom obloženi protvan da se na zraku osuši. To obično ne traje dugo jer se dade stvarno dosuha istisnuti.
domace-kokosovo-mlijeko_osusiti-brasno
Pripravljeno kokosovo mlijeko stavite u posudu koja se može dobro zatvoriti – bilo bocu ili teglicu – da je možete spremiti u hladnjak. Ja ga volim staviti u ovu prekrasnu bocu koju sam dobila na poklon od prijatelja na jedno Silvestrovo, punjenu njihovom domaćom medicom. Od medice nije ostalo samo dobro sjećanje već i ova prekrasna evokativna boca koja odlično pristaje i u ovom kadru – jer je svježe kokosovo mlijeko baš pravi medeni dar.
domace-kokosovo-mlijeko
Nakon nekoliko sati u hladnjaku, budući da ne sadrži stabilizatore i emulgatore, kokosovo će se mlijeko razdvojiti na masni i tekući dio i ako ste se pitali da li je taj gusti dio baš tako gust kao što bude u limenkama da se od njega tuče veganski šlag odgovor je – bome jest! I od ove domaće verzije bez problema se napravi prava porcija i pol 🙂


Isprobajte, uživajte, dijelite s prijateljima i javite se kako je vama uspjelo!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

15 misli o “Domaće kokosovo mlijeko”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s