Mafini 3S

Tajanstveni S iz imena ovih slasnih i aromatičkih pekarskih proizvoda koji su barem toliko sjajan doručak koliko su odličan zalogajčić uz pivo obuhvaća Sir, Salamu i Sjemenke. Ovo je jelo koje često pripremam za iznenadne goste, a osim ove krupne mafin verzije također se mogu pripremiti u kalupu za mini-mafine u kanape veličini, ispeći u modli za štrucu kao obogaćeni kruh ili pak u jednostavnom kalupu za vijenac za privlačno posluživanje kao dio banketa.

Osnova smjesa za jednostavne slane mafine također se može obogatiti drugim sitnicama pronađenim u hladnjaku na dan čišćenja poput; komadića pečenog mesa, žlicom-dvije naribanog parmezana, kuhanim graškom ili sličnim ostacima.

Jednostavni, brzi i prilagodljivi ovi su mafini također odlična smjesa za palačinke pa ako nakon što se zamiješali smjesu zaključite da je vaša glad prevelika i nemate ni 20 minuta vremena za čekanje možete tijesto ispeći kao sjajne slane popečke pa ih jesi same, premazane svježim sirom i posipane vlascem ili pak slagati od njih sendviče najraličitijih punjenja.

Potrebno (12 mafina):
1 jaje
200 ml mlijeka
pola žličice soli
25 g ulja
50 g graham brašna
100 g bijelog brašna
1 žličica praška za pecivo

Dodaci:
45 g sira, naribanog
30 g salame narezane na kockice
1 žlica suncokretovih sjemenki
1 žlica lanenih sjemenki
1 žlica pšeničkih klica

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pripremite sve sastojke za tijesto, pripremite dodatke
Pomiješajte sve sastojke za tijesto; to je najbrže tako da u posudu dodate prvo mokre sastojke: jaje, mlijeko, ulje i kratko ih izmiješate pjenjačom, a zatim dodate suhe i uz nekoliko pokreta pjenjačom sve ujedinite.

Umiješajte dodatke, ulijte u 12 kalupa za mafine i ubacite u vruću pećnicu na 20 minuta na 180°C.


U slučaju da pripremate kanape-mafine pecite ih na istoj temperaturi 10 minuta, a za štrucu ili vijenac trebati će 25-35 minuta ovisno o odabranom kalupu (provjerite je li pečeno uz pomoć čačkalice).

Nakon vađenja iz pećnice ohladite prevrnute da zadrže lijepu formu i ne budu vlažni na dnu.
mafini-3s_hladiti-naopako
Ovi su mafini meki i sočni, sa hrskavom koricom i spužvastom unutrašnjošću. Ponekad dodam u njih i sitno nasjeckan feferon za malo jači udar začina, a ako uspijem sačuvati koji do doručka uparim ga sa bočicom hladnog kefira. Jedan mafin ima samo stotinjak kalorija (što je otprilike četvrtina kalorija onih u slatkim verzijama) i lepo mi se vidi pojesti i dva ili tri u obroku – a da još uvijek ostanem pri razumnoj količini oktana u tom gorivu ;).

Uživajte, isprobajte i u slast uz još jednu slasnu porciju i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s