Ramen-zdjela za na posao

Tako je lijepo kad se ima vremena (i volje) za kuhanje pa brižno odabrano i sa ljubavlju skuhano jelo izazove “Aaaaa”-ove i “Uuuuu”-ove od udivljene publike. No, po mom skromnom mišljenju, još je ljepše – imati ukusan i zdrav obrok koji izaziva Aaa-ove i Uuu-ove one dane kad se nema volje i vremena kuhati.

Ramen-zdjela trik je za takav dan.

Ja je zovem ramen-zdjela za na posao jer je to ručak za na poslu one dane kad imam stvari prioritetnijih od ručka na pameti (i to se događa!), a ipak ne želim naručivati nešto mnogo skuplje ili izgubiti priliku da i za ručak unesem jelo bogato vitaminima i vlaknima. Priznajem, koliko god mi se ideja ćevapa za ručak činila sjajnom ipak mi je mnogo lakše funkcionirati na ovakvom gorivu. Ovaj trik srijedom pokazuje osnovni model ramen-zdjele s juhom iz vrećice obogaćenom svježim sastojcima – ali za trenutke opuštenosti ili više vremena osjećajte se pozvanima nadograditi ovu verziju domaćim rezancima ili satima krčkanim temeljcem.

Potrebno (1 porcija):
1 vrećica ramen rezanaca okusa po želji
dvije do tri vrste povrća po želji (30-100 grama po vrsti, ovisno koliko možet pojesti)
odabrani protein – hrenovka, ostatak kuhanog ili pečenog mesa od prethodnog obroka, jaje, tofu, sir, kuhani grah ili soja (50 g je dovoljno, a 100 je vrlo raskošno)
ljuti umak ili začini po želji (papar, cimet, svježe bilje, mladi luk,…)

Postupak:
Pronađite kuda ste spremili vrećicu ramen juhe kupljene za probu ili trenutak krajnje lijenosti.Sad ćemo je unaprijediti pa je spremite u torbu za posao.
Povirite u frižider i provjerite ima li kakvog povrća koje treba potrošiti. Ja obično uzmem komad mrkve jer je uvijek imam kod kuće i jer je puna provitamina A i uz nju iskombiniram nešto kontrastnih boja. Danas su pobijedile prokulica i cvjetača, ali nekad pobijedi blitva, cikla, a rijetko i crvena paprika babura. Vrlo rijetko (brrrr).
Osim ako ste izabrali neko povrće koje više volite sirovo ili neko koje ste već prethodno skuhali (bravo za korištenje ostataka!) morate odabrano povrće malo termički obraditi prije puta na posao. Za takvu obradu preporučam mikrovalnu jer je ekstremno brza, a kuhanjem u vlastitoj pari povrća zadržava sve hranjive sastojke. Usitnjene dijelove, baš kao ove kriške mrkve, cvjetiće cvjetače i raščetverene prokulice stavite u staklenu zdjelicu, prekrijte čvrsto folijom i kuhajte 2-3 minute na najjače (moja je mikrovalna od 700 wata i u minutama to znači 2=al dente, 3=kuhano). Pazite kad vadite zdjelu iz mikrovalne i otvarate foliju jer, iako je 2-3 minute vrlo kratko vrijeme, zdjela i para u njoj će biti VRLO VRUĆE!

Ako je vaš željeni protein potrebno kratko skuhati (na primjer jaje ili hrenovku) skuhajte ga. Ako ste odabrali komad hladnog mesa ili tofu samo ga spremite u kutijicu za posao. Povrće također spremite – zajedno ili odvojeno ovisno o tome je li sve sad kuhano. Ako je sve vruće može zajedno i ako je sve hladno može zajedno, dio kuhanih i dio sastojaka iz hladnjaka nemojte staviti zajedno da ne bi stvorili finu atmosferu za uzgoj bakterija dok čekaju ručak.
Na poslu 10-20 minuta prije nego namjeravate jesti samo složite sve u pogodnu zdjelu, prelijte vrućom vodom i poklopite da se rezanci rehidriraju i svi sastojci ugriju.
Kad vrijeme istekne odklopite, dodajte koju kap ljutog umaka ili malo papra (ili cimeta za pho šmek) i po želji pospite sa malo svježeg bilja poput peršina, bosiljka, mladog luka ili čak blanširanih klica graha.


Navalite!

Ova je juha porcija i pol za koju će svatko tko vas vidi sa divljenjem reći: “Kaaaj to imaaaaš?”, a vi ćete između zalogaja objašnjavati svoj dnevni izbor i misliti si kako je NE kuhati ručak bila odlična ideja.

Svaka od ovih kombinacija može biti jednostavna pripremom, ali također je odlična porcija svježeg povrća, čistih proteina i vode koja nam često tako očajno fali u dnevnim jurnjavama. Elektroliti iz začinske vrećice u ovom će slučaju čak biti odličan dodatak umjesto pretjerane doze soli.

Ovako sam pripremila i porciju s kuhanim mesom iz juhe pripremane za vikend, a narezana salama pileća prsa također se izvrsno snalazi ukrašavajući zdjelu jušne okrepe.
ramen-zdjela-za-na-posao_ideja2

Malo je stučena, znam – ali to je ipak moja najdraža zdjelica na poslu 🙂ramen-zdjela-za-na-posao_ideja3Isprobajte, uživajte i u slast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Ramen-zdjela za na posao”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s