Jednostavna slana pita od jaja

Sad kad ste savladali osnove pravljenja pita s kremom od jaja praveći brzu pitu od bundeve mogli bi poželjeti istu tehniku upotrijebiti i za uvijek najbolji trik na svijetu – pretvaranje raznoraznih malih ostataka iz frižidera u super privlačno jelo prigodno za sve obroke.

Kiš (od riječi quiche koju su englezi posudili od francuza, a francuzi moguće bili inspirirani njemačkom riječi kuchen što znači kolač) je pita od prhkog tijesta ispunjena nekim od raznovrsnih nadjeva koji su zapečaćeni engleskom kremom od jaja. Ovo je jelo sjajno od doručka do večere, jednostavno za pripremu, a vrlo privlačno za goste – i također se dade izvrsno zalediti pa uživati naknadno, kao obrok ili zalogaj između obroka.

Najvažnija stvar koju je potrebno znati kod izrade kiša je omjer jaja i tekućine (mliječnog proizvoda po mogućnosti bogatog mliječnom masti) za kremu od jaja. Omjer glasi: na svako veliko jaje ide maksimalno 120 ml mliječne tekućine. Veliko jaje – kategorizacije “L” u našim dućanima pritom je jaje od 63 do 73 grama. Nakon što znate formulu možete po želji mijenjati količinu jaja (sa manjim jajima) ili vrstu tekućine (npr kiselo vrhnje umjesto vrhnja za kuhanje), a da još uvijek budete sigurni da će krema od jaja biti dovoljno jaka da se stegne. Ovaj omjer također vam govori i da ostali sastojci u piti – šunka, povrće, dodaci – moraju biti relativno suhi za prelijevanje kremom od jaja jer će vodnjikavi nadjev promjeniti omjer jaja i tekućine.

Potrebno (za kalup promjera 24 cm koji daje 4 porcije)
kora – ova je primjer, ali može i neka koju volite ili kupovna
150 g brašna (ja stavim 50g integralnog i 100g običnog)
1 žlica maka u zrnu
45 g maslaca
prstohvat soli
4-5 žlica hladne vode

Krema od jaja:
2 jaja
100 g kiselog vrhnja
140 g mlijeka (ili za bogatiji kiš vrhnje za kuhanje)

Nadjev (ovo je samo primjer):
žličica ulja
pola glavice luka
30 g mrkve
100 g kuhane cvjetače (usitnjena i u staklenoj posudi pokrivena plastičnom folijom kuhana 2 minute u mikrovalnoj na najjače ili 10-ak minuta kuhana na pari)
70 g praške šunke
začini po želji: sol, papar, kajenski papar, ljuta paprika, timijan
30 g dimljenog sira

Postupak:
Izradite tijesto za pitu: Ja sve ubacim u multipraktik, ali može se jednostavno i bez pomagala. Izmiješajte sve suhe sastojke i izmrvite u njih hladni maslac da mrvice maslaca izgledaju kao krušne mrvice, sve umotane u brašno. Dodajte malo vode i miješajući nekoliko puta spojite sve u tijesto. Nemojte tijesto mijesiti već samo prikupite sve u kuglu tijesta i zatim utisnite u pripremljeni kalup. Neka rubovi budu bar 3 cm visoki da vam stane krema.
Izbodite dno vilicom nekoliko puta da usidrite (en. dock) tijesto da se ne napuše u pečenju i stavite 10 minuta u hladnjak da se ohladi dok se pećnica grije na 200°C i vi pripremite nadjev.
Za kremu izmiješajte jaja i odabrane mliječne proizvode i stavite sa strane. Za nadjev ugrijte tavu s uljem i podinstajte u njoj luk, naribanu mrkvu i šunku da se malo zazlati i voda iz povrća ispari. Dodajte usitnjenu cvjetaču i začinite nadjev malo jače jer jaja ne treba dodatno soliti.
Do sad se već ugrijala pećnica pa pecite koru 10 minuta na 200°C i zatim izvadite i smanjite temperaturu na 170°C.
Na izvađenu koru istresite nadjev, lijepo rasporedite, prelijte pripremljenim jajima i posipajte dimljenim sirom. Pecite u ugrijanoj pećnici na 170°C 35 minuta.


Izvađeno iz pećnice ohladite bar 15-ak minuta prije posluživanja, ili ohladite potpuno i spremite u hladnjak omotano plastičnom folijom. Kasnije poslužiti možete posve hladnu ili podgrijanu u mikrovajnoj 1-2 minute ili u pećnici 10-15 minuta na 150°C. Pojedinačne porcije možete podgrijavati i na tavi prekrivenoj poklopcem.
slana-pita_posluzivanje
U svoju pitu ja sam umiješala i jedan sitno sjeckani feferon i jela sam ju za doručak i za ručak te drugi dan za doručak,  a jednu sam porciju smrznula i nakon grijanja pojela sinoć kad smo kasno došle iz laufa – još uvijek je bila divna, svježa i prhka nakon grijanja (3 minute na “defrost” jačini u vrećici + minuta izvađena na tanjuriću pogodnom za mikrovalnu). Kora sa makom daje izvrstan, orašasti bogati miris, a jaja obgrljuju sastojke raspoređujući ih u savršeno odmjerene zalogaje šunke i povrća.Uz malu salatu ova je procija prava porcija i pol koja će vam se sigurno dopasti, pogotovo kad je prekrojite na sastojke iz vašeg hladnjaka.

Isprobajte, uživajte i u slast!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Jednostavna slana pita od jaja”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s