Namaz od jabuke i bundeve

Eto stiže nam još jedna srijeda, još jedan brzi i ukusni trik. Još uvijek se bavim bundevama kao u prethodna tri članka, a kad vidite rezultate ovog eskpresnog recepta možda ćete se bundevama baviti i vi.

Ovaj je namaz nešto slično pekmezu no s obzirom na kratku pripravu i malu količinu dodanog šećera (koja nije dovoljna za dugotrajno konzerviranje!) čini mi se prikladnijim da ga zovem namazom, iako, ako se odlučite da ga ostavite više tekućim (ili ga razrijedite naknadno) biti će odličan umak ili preljev.

Što sve možete s ovim namazom? Možete ga jesti na tostu ili kruhu s maslacem, možete ga prelijevati preko palačinki ili posluživati uz biskvitne kolače (kao što su ove čoko kocke ili kolač iz mikrovalne), možete ga koristiti kao sastojak kod pripreme mafina ili kuglofa zamjenjujući dio tekućih sastojaka, možete ga miješati sa svježim sirom za brzi i slasni međuobrok sličan torti sa sirom, a možete ga jesti žlicom direktno iz tegle – tako je dobar!

Ovaj je recept za jednu veću teglicu (onu od 750 grama) i iako je recept vrlo jednostavan nemojte doći u napast pa pripremiti veeeliku količinu odjednom, jer spremljen u čistu teglicu u hladnjaku može izdrdržati 2-3 tjedna. S obzirom na  nisku kaloričnu vrijednost ovog namaza (cijela količina je samo 450 kcal pa si možete priuštiti prilično velike porcije) radije pripremite novu teglicu kad smažete staru – što će biti mačiji kašalj jer priprema zahtijeva samo oko pola sata – uključujući čišćenje voća prije i pranje suđa poslije.

Potrebno (za teglicu 750g sto je dovoljno za barem 6 pojedinačnih porcija):
300 g bundeve, oguljene i narezane na manje komade
300 g jabuka, opranih, nije potrebno guliti
1/4 šalice šećera (mjerne šalice, to je oko 50 grama)
1/4 šalice vode (60 ml)
žličica cimeta ili mješavine začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić)

Postupak:
Ogulite i narežite bundevu (na slikama koristim hokkaido, no bilo koja gustog mesa je dobra, npr. butternut tikva).
Operite i narežite jabuke, čisteći ih od koštica. Ne morate guliti ili sitno rezati jer će se sve izmiksati na kraju.
Stavite narezanu bundevu i jabuke u ekspres lonac, dodajte sve ostale sastojke (vodu, šećer, začine) zatvorite ekspres lonac i na visokoj temperaturi pustite da postigne pritisak. Nakon što postigne pritisak smanjite vatru i kuhajte na visokom pritisku 10 minuta.
Kad istekne 10 minuta ugasite vatru, pomaknite lonac na stranu i pričekajte da se pritisak spusti da možete otvoriti lonac.
Uspite sve iz ekspres lonca u blender i izblendajte u fini, glatki namaz.
Namaz napunite u čistu teglicu (najbolje ako je isperete vrelom vodom nakon pranja), ohladite na sobnu temperaturu i držite u hladnjaku do upotrebe. Potrošite u roku 2, najviše 3 tjedna.


Jedna porcija (što je za mene 1/6 ukupne količine) je nešto više od 100 grama i ima oko 75 kcal i odlična je nadopuna svakakvim desertima, a ujedno prepuna vitamina i vlakana. Ovaj sam put pripravila ovaj namaz da si ga mogu poslužiti za doručak s planinom palačinki i bila je to sjajna porcija i pol!
namaz-od-jabuke-i-bundeve_izbliza
Isprobajte, uživajte i u slast!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s