Brza pita od bundeve

Od svih kolača na svijetu najviše volim one temeljene na kremi od jaja jer nešto je u njima čudesno, što uz minimalni trud i dvije-tri promjene procesa daje najraznovrsnije rezultate. Od engleske kreme (creme englaise) preko sladoleda, rožate, eklera i kremšnita temeljna krema od jaja mijenja se uglavnom u stupnjevima gustoće i aromatizirajućim dodacima. Tako je i sa ovom divnom pitom – taman je gusta da se reže poput najljepše kremšnite, a ujedno kremu nije potrebno posebno kuhati već se samo umuti – ulije – i ispeče.

Nakon pečenja potreno je kolač malo ohladiti, a na vama je da odlučite hoće li to biti do sobne temperature ili preko noći u hladnjaku, čime će se krema još malo zgusnuti i biti će je lakše rezati. Bundeva  pritom daje predivno narančastu boju i osjet bogatstva u ustima (mouthfeel) no pritom ne donosi i mnogo kalorija.

Potrebno (za 1 pitu promjera 18 cm što daje 6 kriški):
kora (ova je primjer, ali možete koristiti koju god najviše volite)
100 g brašna (može i zobeno – samo izmiksajte pahuljice u blenderu)
30 g maslaca
1 žlica kukuruznog škroba
pola žlice šećera
prstohvat soli
2-3 žlice hladne vode

Krema:
230 g očišćene bundeve (ovdje hokkaido jer tu sam dobila od prijatelja no svaka gustog mesa je dobra)
60 ml mlijeka
1 jaje
2-3 žlice šećera
začini po želji: cimet, đumbir, muškatni oraščić, mješavina začina za štrudlu ili medenjake

Postupak:
Odabranu bundevu očistite i narežite na manje komade pa pokrivenu plastičnom folijom ili silikonskim poklopcem kuhajte 3 minute na najjače u mikrovalnoj. Bundevu također možete pripremiti kuhanjem na pari ili pečenjem u pećnici, no za to će vam trebati više vremena – no idealno je ako vam je kuhana bundeva preostala od prethodnog pripremanja. Ako ste ju friško skuhali malo je ohladite prije daljnje pripreme (10 minuta je dovoljno).
brza-pita-od-bundeve_bundeva
Stavite pećnicu da se ugrije na 180°C.
Izradite tijesto za pitu: izmiješajte sve suhe sastojke i izmrvite u njih hladni maslac da mrvice maslaca izgledaju kao krušne mrvice, sve umotane u brašno. Dodajte malo vode i miješajući vilicom spojite sve u tijesto. Nemojte ga mijesiti već samo prikupite sve rukama u kuglu tijesta i zatim utisnite u pripremljeni kalup. Neka rubovi budu bar 3 cm visoki da vam stane krema.

Izbodite dno vilicom nakoliko puta da usidrite (en. dock) tijesto da se na napuše u pečenju i pecite u ugrijanoj pećnici na 180°C 8 minuta. Kad zazvoni alarm smanjite temperaturu na 160°C i izvadite koru.
Ubacite sve sastojke za kremu u blender; bundevu, začine, šećer, mlijeko i jaje. Izmiksajte.
Ulijte dobivenu tekućinu na vruću koru i vratite u pećnicu na 160°C da se peče 40 minuta.


Obožavam ovu pitu jer na njoj ima 15-ak minuta efektivnog rada i nakon što je ubacim u pećnicu drugi put potpuno zaboravim da nešto pripremam sve dok 40 minuta kasnije ne zazvoni alarm da je gotova. Izgleda predivno, kao nacrtana i lako ju je poslužiti mlaku, možda nakapanu s malo javorovog sirupa ili hladnu sa bogatom kapom svježe tučenog slatkog vrhnja – no ni jedan od tih ukrasa joj ne treba!

Skladno aromatična, začinjena, hrskave kore i kremastog tijela ova je pita fantastičan početak dana ili kraj laganijeg obroka što ga onda čini pravom porcijom i pol! 🙂

Isprobajte, uživajte i u slast!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

6 misli o “Brza pita od bundeve”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s