Prekonoćne zobene s bundevom

Što se tiče doručaka ja sam čvrsto #TimSlaniDoručak. Uvijek radije pojedem tost sa sirom, krišku kruha s paštetom, kajganu ili neko slično slano jelo (čak i miso juhu) radije nego zdjelicu slatkih doručkovnih žitarica ili palačinke. Prekonoćne zobene, makar su bliže doručkovnim žitaricama nego kruhu s paštetom su fantastični izuzetak od tog pravila. Prekonoćne zobene su nešto što jedem za doručak baš svaki petak (i sad osjećam da mi slina navire dok samo razmišljam o njima), a također su mi jedan od najdražih ljetnih doručaka. Hladne, kiselkaste, pune vlakana i izvrsna podloga za bilo koje voće (koje mi inače vrlo teško ide u jutarnjoj smjeni) – tisuću puta preplaćuju dvije minute koje uveče utrošim u njihovu pripremu.

“Zašto prekonoćne?” pitali su me nedavno na Facebooku. Prekonoćne jer namakanjem u kiselom (laktičnom) mediju omogućuju inaktivaciju fitinske kiseline u žitaricama što povećava bioraspoloživost nutrijenata – no još više jer namakanjem preko noći iz blagih, po ničemu posebnih namirnica dobivate kremasto savršenstvo koje osvaja okusom, potpuno je prilagodljivo vašem ukusu ili iznenadnom hiru, a ujedno vas drži sitim satima.

Ovaj put, u sezoni buče, pokazujem recept koji uključuje bundevu jer su sad najbolje – no možete je izostaviti i/ili zamijeniti drugim okusom po želji, temeljni način pripreme prekonoćnih zobenih ostati će isti. Također, dodatkom meda ovaj je recept definitivno slađi od mojih uobičajenih izbora – no ako vam to nije dovoljno slatko možete dodati još pri poluživanju.

Potrebno (za jednu porciju):
1/4 šalice (30-40 g) zobenih pahuljica (spljoštene zobi)
1 žlica pšeničnih klica
1 žlica mljevenog lana
1 žlica heljde
1 žlica grožđica, po želji nasjeckane da ravnomjerno zaslađuju
200 ml kefira (ili jogurta ili mlijeka po izboru)
komad bundeve (100 g je dosta, kriška)
1 žličica meda
začini po izboru (ovdje chai mješavina no možete dodati drugu po želji ili koristiti cimet, đumbir, muškatni oraščić,… )

Postupak:
Odaberite posudu s poklopcem koja može u hladnjak. Ja imam ovu lijepu poklonjenu staklenku i radim svoju dozu u njoj jer je u hladnjaku čvrsto zatvorena, a ako poželim mogu je ujutro samo ubaciti u torbu i jesti negdje vani.
Komad tikve narežite na manje dijelove, stavite u staklenu zdjelicu, prekrijte plastičnom folijom ili silikonskim poklopcem i kuhajte u mikrovalnoj na najjače 3 minute (kao za raviole s bundevom). Ogulite i izgnječite u pire, zajedno sa žličicom meda.
Odmjerite sve suhe sastojke i usipajte u odabranu posudu, dodajte kefir i izmiješajte temeljito i na kraju dodajte pire od bundeve i začine. Sve pomiješajte, zatvorite i ostavite preko noći u hladnjaku.

Poslužiti možete direktno iz posude u kojoj se namakalo ili premjestite u lijepu zdjelicu te poslužite uz voće po želji:jabuke su tradicionalne (kao u originalnim Bircher-Benner Mueslima) no šaka bobičastog voća ili narezana kruška također su odličan izbor. Mješavina meda, začina i bundeve ovoj verziji daje prekrasnu aromu i slast baš poput kremastog kolača. Uz jedan ovosezonski zlatni delišes to nije samo porcija i pol već prava doručkovna gozba!
prekonocne-zobene-s-bundevom_nakon-namakanja
Ja uzgajam kefirove gljivice koje mi fermentiraju mlijeko u kefir (kefire mlijeko) pa uvijek namačem zobene u kefiru no namočene u mlijeku biti će blažeg okusa. Grčki jogurt pak dati će im gustoću i mnoštvo proteina bez osjetne kiselosti.

Isprobajte, uživajte i u slast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s