Ravioli s bundevom

Prošli vikend podarena mi je jedna prekrasna narančasta tikva i cijeli sam tjedan žudila za malo “vremena nasamo” da se bolje upoznamo.

Iako su tikvice, tikve i buče sad uglavnom dostupne cijele godine nitko ne može zanijekati da su najukusnije u sezoni i kada nisu morale putovati preko pola zemaljske kugle da dođu do vašeg želuca. Sa tikvama je odlično to da se uklapaju i u slane i u slatke planove pa kad nađete lijepi primjerak, makar bio i nešto veći nego mislite da možete pojesti – uvijek mu se začas nađe dobra primjena ili deset.

Recept koji slijedi napisan je za bilo koju tikvu gustog mesa koja ne sadrži mnogo vode, tako da možete iskoristiti sve od muškatne tikve preko kaboche i bundeve – što god vam se najviše sviđa ili čime vas je dobronamjerni susjed s podivljalom količinom tikava u vrtu podario.

Potrebno (za oko 18 raviola srednje veličine odnosno 2 raskošne porcije):
Tijesto:
100 g brašna (ovdje 50:50 integralno i bijelo)
prstohvat soli
40-50 ml vode (kao što smo već spominjali, integralno brašno veže više vode)

Nadjev:
150 g svježe tikve
par kapi ulja
1 češanj češnjaka
75 g sira (svježeg ako želite kiselkasto ili krem sira za posve blage)
malo naribanog muškatnog oraščića
sol, papar

Dodaci:
maslac za prženje
parmezan za posluživanje

Postupak:
Od brašna, soli i vode zamijesite tijesto. Izgledati će vrlo tvrdo kad ga budete počeli sastavljati no nakon kratkog miješenja dobiti ćete kompaktnu tvrdu kuglu. Malo je spljoštite i stavite u plastičnu vrećicu da odmara (30 minuta do 24 sata).

Komad tikve narežite na manje dijelove, stavite u staklenu zdjelicu, prekrijte plastičnom folijom ili silikonskim poklopcem i kuhajte u mikrovalnoj na najjače 3 minute. Osim u mikrovalnoj tikvu možete skuhati na pari ili ispeći u pećnici, a najbolje ako ste to već napravili pa se ovako rješavate ostataka. Na par kapi ulja zagrijte nasjeckani češnjak da zamiriše, dodajte izgnječenu tikvu i pržite dok sasvim ne ispari voda. Začinite muškatnim orašćićem i skinite s vatre. U posudici pomiješajte malo ohlađenu tikvu sa odabranim sirom, provjerite okus i dodajte soli i papra po želji.

Tijesto stanjite, bilo mašinicom bilo ručno uz pomoć valjka te podijelite na dva dijela. Na lagano pobrašnjenu površinu stavite list tijesta, žličicom rasporedite hrpice nadjeva, poprskajte vodom i pažljivo preko svega spustite drugi list nadjeva. Prilijepite tijesto i nožem ili modlicom za kekse izrežite raviole. Višak tijesta ponovo razvaljajte i napravite još raviola (ja sam napravila 12 u prvom krugu pa još 6 u drugom). Važno je jedino imati dovoljno veik rub zaljepljenog tijesta oko nadjeva da se ne mogu u kuhanju napuhnuti pa procuriti, ostalo je sve na vama – veličina, količina nadjeva u raviolima, debljina tijesta.

Nadjeveni, ravioli mogu stajati na povrašnjenom tanjuru u hladnjaku nekoliko sati (ili više, ako je nadjev stvarno SUH) prije kuhanja ili ih možete skuhati odmah. U vreloj slanoj vodi, oko 2 minute ukupno, malo ih okrećući žlicom da se obje strane skuhaju. Po želji kuhane odmah prebacujte na ugrijani maslac i zarumenite, no možete ih poslužiti i samo skuhane s naribanim parmezanom ili prelivene nekim umakom po želji (npr. ovim Pivskim umakom, malo ugrijanim za tu prigodu).

ravioli-s-bundevom_na-maslacu

Ovi su ravioli slasni, bogato punjeni i divnog aromatičnog okusa koji spaja tikvu, muškatni orašćić, češnjak i sir. 6 komada po osobi su izvrsno predjelo, a cijeli recept, osobito uz umak ili maslac i parmezan daju 2 lijepe porcije od kojih ćete se svakako najesti, no imati i mjesta za desert. S tikvom u kući – sigurno je i neki desert u pripremi! 😉

Isprobajte, uživajte i u slast vam bila i ova porcija i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Ravioli s bundevom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s