Salata od avokada i tune

U hladnijim mjesecima kad se na policama supermarketa pojavi jeftini(ji) avokado ovo je jedan od mojih najdražih doručaka. Kako sam ga se već doista zaželjela vrlo me razveselilo kad sam se jučer srela s nekoliko lijepih, krupnih i zrelih plodova po podnošljivoj cijeni. Volim kad je avokado zelene i sjajne kore, i još uvijek punašan i oblog oblika koji podnosi nježan stisak bez uleknuća, a opet obećava biti svilene teksture po otvaranju. I koji još uvijek nosi sa sobom kraj peteljke jer kad je dovoljno suh da peteljka lako ispadne obično je vrlo mekan za jelo.

Kremast, bogat kalorijama i nutrijentima, a opet nježnog okusa koji podnosi kako usmjeravanje prema slanim jelima tako i desertima – avokado je predivna baza za sve od čokoladne kreme do aromatične salate. U ovom slučaju biram salatu i to salatu jakog okusa – sa tunom i mnogo luka! Bazična verzija ne sadrži ljuti umak ili sjeckane feferone no ako vam se to čini privlačnom idejom slobodno kapnite nekoliko kapi ili nasjeckajte feferona koliko mislite da možete savladati 🙂

Gotova salata samo za silu može stajati u frižideru no to ne preporučam jer će – osim što će potamniti! – također izgubiti mnogo na okusu, omekšati i postati vodena. Iz tih razloga ja obično pripremam samo onoliko koliko je potrebno za jedan raskošan obrok. S obzirom da avokado ima čak 160 kcal na 100 grama kad se dopuni tunom i kruhom ili krekerima za puni obrok doista nije salata nakon koje je čovijek brzo gladan.

Potrebno (za 1 obrok):
pola zrelog avokada (očišćeno otprilike 100 g)
manji ljubičasti luk
žličica jabučnog octa ili limunovog/limetinog soka
mala konzerva tune (50 g ocijeđene mase)
grančica peršina ili korijandra
sol, papar

Postupak:
Ocijedite tunu, usitnite luk i peršin.
Avokado prerežite, polovicu u kojoj je ostala sjemenka zamotajte u plastičnu foliju ili stavite u kutiju i pohranite u frižider do sljedeće prigode.
Polovici avokada bez sjemenke žlicom izvadite meso iz kore u posudu po želji. Poškropite octom ili limunovim sokom i uz pomoć vilice usitnite meso avokada. Usitnite li ga sasvim glatko biti će poput zelene majoneze, no ja volim da tu i tamo zagrizem u koji komadić pa ga ostavim malo “grbavog”.
Dodajte tunu, luk i peršin u avokado, promiješajte pa začinite solju i paprom po ukusu.
Poslužite!


Uz ovu salatu možete poslužiti koji god kruh imate ili želite jesti; od bijelog, preko raznih od miješanih žitarica do krekera od ekspandirane riže ili suhih kruhova kao što je knackebrot. A nije loše ni poslužiti je na sredini neke supstancijalne salate kao što su one sa kuhanim krumpirom i brokulom ili hladnom ječmenom kašom (salata na salati – tko se toga dosjetio?! :)).

Za ovaj obrok ja sam se odlučila poslužiti salatu od avokada i tune uz domaći kruh sa heljdinim brašnom i nekoliko raznobojnih rajčica trešnjica sa tatinog vrta i bila je to vrlo slasna porcija i pol! Tuna i avokado savršeno se nadopunjuju, a ljubičasti luk taman je toliko jak da njegova slatkoća ima zaokružen okus i uz  peršin privlačno osvježava. Kiselina se ne osjeća zapravo, ali zato vjerno služi sprečavajući oksidaciju i promjenu boje.

Isprobajte, uživajte i u slast!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s