Kukuruzne palačinke s povrćem

U proljeće ove godine otkrila sam uttapam – debele indijske palačinke u kojima se različiti sastojci, obično komadići povrća, peku u tijestu – i oduševila sam se. Umjesto da prvenstveno služe za omatanje sastojaka, ove su palačinke samostalno jelo, izvrsno uz šalicu kefira ili kakvog drugog napitka no također mogu se jesti uz različite umake, čatnije ili nareske. Ove debele palačinke karamelizirane su i aromatične vanjštine i mogu biti snažno začinjene, a također su vrlo bogate vitaminima i vlaknima koje uobičajena zapadnjačka prehrana često zvog rafiniranosti sastojaka izostavlja. Tradicionalno, uttapam se pripremaju od mješavine brašna leguminoza (urad dal) i rižinog brašna, no također ih je moguće pripraviti od griza ili, kao ovdje, od kukuruznog brašna. Pripremaju se bez jaja, a odabirom brašna mogu biti i bez glutena – pa mogu biti privlačan odabir i za različite dijete, no one su prvenstveno sjajno i brzo jelo napucano cjelovitim sastojcima koji oduševljavaju kako okusom tako i sjajnom mogućnšću kombiniranja.

Jedan od razloga zašto ih ja posebno volim je njihova jednostavnost pripreme, a opet moć da potpuno zamijene kruh u mnogim obrocima – što unosi raznolikost u moju prehranu, a radi vlakana također mi omogućuje neusporedivu redovitost (ak’ kužite kaj vam velim ;)). Osim za doručak sjajan su izbor i za večeru, a izvrsno putuju pa mogu biti i slastan međuobrok u danima sa mnogo obaveza.

Potrebno ( 1 porcija od 6 palačinki):
osnovna smjesa
1/4 šalice (40g) kukuruznog brašna
1 žlica (10g) brašna od slanutka
1/4 šalice (60 ml) kefira ili jogurta
nekoliko žlica vode

dodaci
češanj češnjaka, usitnjen
pola manjeg luka, nasjeckan na sitne kockice
pola paprike, nasjeckane na sitne kockice
komad mrkve, nasjeckane na sitne kockice
grančica korijandra ili peršina
usitnjeni feferon (po želji)
sol, papar
garam masala ili druga mješavina začina poput kari mješavine (po želji)
1/8 žličice sode bikarbone
1/8 žličice limunske kiseline

Priprema:
Za osnovnu smjesu izmiješajte kukuruzno brašna sa slanutkovim, kefirom (ili jogurtom) i vodom da dobijete žitko tijesto. Ono treba neko vrijeme odmoriti da se brašno propisno hidrira (kao i sve palačinke) pa ga možete pripremiti od 15 minuta unaprijed do večer prije nego želite peći palačinke. Što je fermentacija tijesta kraća tekstura će biti grublja, hrskavija, a s dugom fermentacijom preko noći postati će posve kremaste. Probajte oba načina pa se odlučite koje su vam draže.

 


Prije pečenja usitnite sve povrće, dodajte začine i povrće u smjesu (i ako je potrebno još malo vode) i zagrijte tavu – najbolje neljepljivu (non-stick) tavu jer kiselina smjese ponekad jednostavno bude pretjerana za željezne krepiere.

Posljednje dodajte sodu bikarbonu i limunsku kiselinu (one će odmah početi reagirati pjenušavošću). U indiji, domovini uttapam palačinki, mješavina sode i limunske kiseline može se nabaviti pod nazivom Eno voćna sol (ENO fruit salt) i radi na principu osiguravanja kisele okoline sodi, da bi soda mogla proizvoditi mjehuriće CO2 – koji rahle tijesto koje se peče.

Ispecite palačinke na srednjoj temperaturi, da izvana budu lijepe i zlatne, a iznutra da povrće stigne omekšati.
kukurzne-palacinke-se-peku
Ove se palačinke odabirom dodataka mogu transformirati od blagih do ludo začinjenih i ljutih zalogaja koji mogu najbolje pristajati uz malo kajmaka za umakanje ili biti junački pratioc nekom oštrijem umaku i prženoj kobasici. Za svoj jutrošnji obrok ja sam odabrala drugu varijantu, sa usitnjenim feferonom zajedno sa sjemenkama u tijestu, i poslužila ih uz prženu kranjsku posluženu na rikoli i dobru žlicu maminog ajvara – i bile su prava porcija i pol!
posluzeni-dorucak
Isprobajte ih i vi! U slast i javite kako je ispalo!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Kukuruzne palačinke s povrćem”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s