Roti s jetricama i graškom

Neku večer sam gledala Lucasa Petersona u još jednoj epizodi Dining on a Dime kako jede predivni Torontoški začinjeni roti i mislila sam samo:

“E, ovo si moram skuhati!”

Taj prekrasni ogromni roti! Taj slasni gusti bogati umak. I Lucas koji zapomaže da je tako ljuto da mora završiti recenziju prije nego se rastopi od znojenja pred nama.

Kad se tako na prvi pogled zaljubim u jelo uvijek me inspiracija ponese do nekog savršenog recepta pa je tako bilo i ovaj put. Roti je indijski beskvasni kruh poput pšenične tortilje, brze i jednostavne pripreme, a gledajući prilog o nečemu što je u svojoj suštini brza hrana htjela sam isti taj doživljaj i u kućnoj pripremi (a bez pogodnosti unaprijed pripremljenih dijelova). Također željela sam nešto urnebeno ljuto, a da istovremeno ljutina ne bude jedini ukus koji osjećam. Mislim da sam uspjela ispoštovati sve te postavke.

Potrebno (za jedan punjeni roti):
umak od jetrica i graška
1 žličica ulja
30 g luka, sitno sjeckanog
100 g pilećih jetrica, usitnjenih na kockice brida oko 1.5 cm
50 g graška (svježi ili odmrznuti)
1/2 – 1 žlica crvene kari paste ili ljuti umak po izboru
1 žlica brašna umućena sa 5 žlica vode – za zgusnuti umak
1/4 žličice vegete
30 g pasirane rajčice
češanj češnjaka, usitnjen
grančica peršina, usitnjena

roti (promjera cca 32 cm)
1/4 šalice cjelovitog brašna (40 g)
1 žlica bijelog brašna (10 g)
1 žličica ulja
prstohvat soli
vode za umijesiti meko i neljepljivo tijesto

Ovo je izuzetno brzi recept i najbolje je pripremiti sve sastojke prije nego započnete.
U manjoj tavi zagrijte ulje, omekšajte sitno sjeckani luk i zatim dodajte usitnjena jetrica, grašak i crvenu kari pastu (ako ne koristite pastu nego ljuti umak njega dodajte kasnije sa svim ostalim začinima). Pomiješajte, dodajte žlicu vode i na srednjoj temperaturi pokriveno pirjajte oko 3 minute.
Umutite brašno sa vodom i dodajte tu mješavinu zajedno sa svim ostalim začinima i uz miješanje kuhajte oko 2 minute da se sve zgusne i integrira. Pokrijte i ugasite vatru.


Pomiješajte sve sastojke za roti u meko tijesto. S mlakom vodom je najlakše raditi, ali temperatura vode nije presudna.
Zagrijte veliku tavu. Razvaljajte tijesto u jedan veliki roti (ili u dva rotija oko 24 cm) i ispecite u vrućoj tavi tako da prvu stranu pečete oko minutu pa prevrnete i zatim pritiskajući lopaticom pecite oko pola minute do minute na drugoj strani (lijepo će se napuhnuti) i zatim uz okretanje zažarite obje strane po želji, no nemojte presušiti – tri minute ukupno su obično dovoljne.
Vrući roti napunite pripremljenim umakom, preklopite sa svih strana i prebacite lopaticom na pogodni tanjur ili četvrtastu zdjelu za posluživanje (ili za put na posao).


Ja sam baš bila očarana pripremom rotija u videu pa sam isprobala i sličan način posluživanja: pritskajući kuteve lopaticom prije presavijanja i ubacujući u zdjelicu veličine taman za smotani roti. Ovaj roti divnog je mirisa svježe pečenog beskvasnog kruha, ispunjen slasnom ljutom masom snažnog okusa jetrica i bogatom slatkoćom graška. Hrskav je izvana, mekan u prevojima i silno začinjen – taman za zaliti ga nekom hladnom svijetlom pivom.
prerezana-strana-punjenog-rotija-sa-jetricama-i-graskom
Čak i mačka je bila očarana ovom porcijom i pol pa možda se dopadne i vama. Isprobajte, uživajte i uslast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Roti s jetricama i graškom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s