Čoko kocke s jabukom

Prije oko dva tjedna morala sam na svoje veliko žaljenje baciti svoj omiljeni 20×20 cm protvan jer je izgubio neljepljivost i počeo korodirati. Nije to napravio samo iz svog ćeifa, samo da se zna, već je tome kumovalo učestalo korištenje i materijal je jednostavno dotrajao. To mi je bio najdraži protvan jer su četvrtasti kolači ipak najbolji za podijeliti na fine, jednake porcije, a također se moglo u njemu ispeći 2 savršene porcije krumpiruše ili pak 4 kocke lazanja. Pometena tim iznenadnim gubitkom, a i nemogućnošću da pronađem adekvatnu zamjenu u domaćim dućanima (koji svi još uvijek prodaju protvane samo u veličinama za trogeneracijsku obitelj koja zajedno blaguje) okrenula sam se eBayu i naručila jedan silikonski u željenoj veličini. Novi protvan je stigao jučer i hitno je trebalo pokrstiti ga vatrom – a za tu svrhu nemam boljeg recepta nego najbolje čoko kocke s jabukom na svijetu.

Sa sličnim receptom na engleskim stranicama sresti ćete se pod imenom apple brownies no za moj pojam brownies kolači su guste i masne teksture kojoj ovaj kolač nije ni sličan. Naprotiv – bez ijedne kapi masnoće, savršene spužve i prepun izvrsnog čokoladnog okusa ovaj je kolač u sasvim drugoj ligi slatkiša. Sočan i aromatičan, izvrstan topao ili hladan, kao desert ili pak doručak ovaj je kolač nutritivna bomba puna vlakana, minerala i cjelovitih namirnica (sa samo 80 kcal po prilično velikom komadu), a istovremeno vrlo jednostavne pripreme.

Potrebno (za 20×20 cm protvan, 9 komada kolača):
Suha smjesa:
šalica cjelovitog pšeničnog brašna (120 g)
žličica praška za pecivo
žličica sode bikarbone
prstohvat soli
2 žlice nezaslađenog kakao praha (što tamnijeg)

Mokra smjesa:
1 jabuka
1/4 šalice mlijeka (60 ml)
1 jaje
30 g šećera

Postupak:
Predgrijte pećnicu na 170°C.
U posudi pomiješajte sve sastojke za suhu smjesu i prozračite ih miješanjem pjenjačom.
Jabuku prerežite i izvadite joj sjemenke pa narežite u manje komade i zajedno sa mlijekom izblendajte u kašu (nije potrebno guliti jabuku!). U posudi izmiješajte mokru smjesu: izblendanu jabuku s mlijekom, jaje i šećer – i zatim mokru smjesu ulijte u suhu i promiješajte da se sve spoji. Pjenjača je izvrsna za ovaj zadatak i nije potrebno ništa posebno paziti, samo usipaj i izmiješaj.
U lagano nauljeni protvan (ili u slučaju manje neljepljivih protvana nauljeni i lagano pobrašnjen za svaki slučaj da se lakše vadi) ulijte smjesu, izravnajte špatulom i lupnite protvanom koji put o podlogu da se smjesa jednoliko rasporedi i balončići izađu.
Pecite u pećnici na 170°C 20 minuta.

 


Izvadite kolač nakon 20 minuta, pažljivo preokrenite na mrežicu i pustite da se ohladi. Već za 15-20 minuta može se rezati i jesti, a spremljen na rešetki u zatvorenoj kutiji biti će svjež i ukusan nekoliko dana – ako se možete suzdržati da ih ne smažete ekspresno.

Ovi kolači uopće nemaju okus jabuke (i odlični su za potrošiti bilo koju vrstu jabuka, pogotovo ako više nisu lijepe za jesti ih svježe), ali im jabuke daju odličnu sočnost. Lagano su zaslađeni tako da se mogu također poslužiti premazani pekmezom ili sa šeširom od svježe tučenog slatkog vrhnja ili zaslađenog krem sira.

U svakom slučaju, kako ih god odlučila poslužiti oni su prava porcija i pol kojoj se uvijek ponovo vraćam i s veseljem se njima gostim. Gostite se i vi! Isprobajte, uživajte i u slast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Čoko kocke s jabukom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s