Palačinke sa lanenim jajetom

Današnji će trik srijedom – laneno jaje – dobro doći ne samo veganima u potrazi za boljim receptom za palačinke nego svima koji su se u želji da se zaslade toplim zavijutkom našli pred strahotom frižidera u kojem nema jaja.

Laneno jaje mješavina je mljevenog lana (ili chia sjemenki) i vode u omjeru 1:3 što će reći jedna žlica mljevenog lana umiješana s tri žlice vode. Ako ste nekad pokušali isklijati lan ili vam se tijekom nekog postupka namočio već znate da lanene sjemenke “želiraju” vodu i ne ostaju mokre nego ljigave kao žablja jaja. Baš je to razlog zašto je moguće od lana napraviti supstancu koju nazivamo laneno jaje, a koja se može koristiti u mnogim kolačima. Lan razmućen u vodi tako daje viskoznu supstancu u kojoj su proteini, masnoće (i u ovom slučaju vlakna) suspendirani u vodenom mediju, što je vrlo slično onome što i jaje zapravo jest. Iako će veća količina ovako pripremljenog lana zapravo “otežati” tijesto vezanjem vode, u malim količinama ona će dati potrebnu strukturu i bogatstvo tijestu.

Potrebno (za otprilike 8 palačinki promjera 24 cm):
jedno laneno jaje: 1 žlica mljevenog lana razmćena u 3 žlice vode i ostavljena 10 minuta da se zaželira
100 g brašna (glatko, može i mješavina integralnog i običnog, ali vezati će više vode ako ima više integralnog – na slikama je 30% integralnog uz 70% bijelog)
prstohvat soli
100 ml vode
140 ml mlijeka po želji (životinjskog ili biljnog)

Prvo pripremite jaje: odmjerite mljeveni lan i vodu i promućkajte pa ostavite sa strane 10 minuta.
Brašno, vodu, mlijeko (ili samo mlijeko za bogatije palačinke), laneno jaje i sol pomiješajte u lijevano tijesto.

Palačinke će uvijek biti bolje ako tijesto bar 30 minuta odstoji, još bolje preko noći – ali ako je sila može se i odmah upotrijebiti. Ako je sila.
Palačinke pecite na uobičajeni način, na lagano nauljenoj tavi, na srednjoj temperaturi. Ulijte tijesto, naginjući tavu ga rasporedite i pecite s prve strane dok se gornja strana ne osuši i rubovi se lagano ne odignu od tave. Uz pomoć lopatice (ili rukama držeći rub i odljepjujući palačinku – tako ja to najčešće radim :D) preokrenite i pecite još kratko da i druga strana dobije lijepe karamelizirane točke.

Poslužite sa željenim nadjevom; slanim ili slatkim.

palacinke-maslac-od-badema-usecereno-mlijeko

Ja sam svoje ovaj put nadjenula sa domaćim maslacem od badema i mlijekom ukuhanim sa šećerom, no također su odlične s pekmezima, voćem ili čak paštetom (mesnom ili od graha) i rikolom. Na koji god način poslužene ove su palačinke uvijek prava porcija i pol, a u slučaju veganskih gostiju pravi spas za potrebe brzog deserta (koristeći biljno “mlijeko”).

Isprobajte, uživajte i u slast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

12 misli o “Palačinke sa lanenim jajetom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s