Pivski umak

Željela sam ovaj umak nazvati Eksplozija Okusa.

Eksploooozija Okusa.

Jasno mi je da je Eksplozija Okusa smiješno i pretenciozno ime, ali željela sam da nosi takvo ime i prezime jer je on nešto najukusnije na što sam nabasala odavno. A onda mi je sinulo da je Pivski umak još bolja sintagma za ovu simfoniju.

Uvijek sam u potrazi za ukusnim umacima koji nisu masni – a s obzirom da se u bogatstvu (čitaj masnoći) za ljudsko gladno nepce oblikovano evolucijom prema punom želucu nalazi slast jako je teško postići da hrana u isto vrijeme bude ukusna i ne bogata kalorijama. Ovaj je umak zato sveti gral moje dosadašnje potrage.

Jednostavan, vrlo brze pripreme, ukusan vruć, mlak ili hladan, spreman poslužiti kao umak uz grickalice kao i sos za meso, sendvič, tjesteninu ili salatu i – najvažnije! – sposoban nositi golemu količinu ljutine, a da ne izgubi okus.

Ovaj je recept dovoljan za veću zdjelicu umaka (200 g) s kojom možete začiniti dvije porcije tjestenine ili u njega umočiti mnogo čipseva ili kruditea (narezanog povrća).

Potrebno:
100 g krumpira, sirovog, neoguljenog, narezanog na kockice
50 g mrkve, narezane na manje dijelove
1 žličica suncokretovog ulja
1 žličica jabučnog octa
1 češanj češnjaka
1/2 žličice krumpirovog škroba
1/4 žličice soli
1/2 žličice pivskog kvasca
prstohvat crnog papra
1 ukiseljeni feferon
2 žlice pasirane rajčice

Krumpir i mrkvu operite i narežite na manje kockice, stavite u lončić dolijte vode samo da ih prekrije. Zakuhajte, pokrijte poklopcem, smanjite vatru i kuhajte 10 minuta.
Čim se skuha odlijte vodu u posebnu posudu i povrće presipajte u blender.
Dodajte sve ostale sastojke i sačuvane vode od kuhanja samo toliko da se može fino izmiksati i usitnite.
Ako je potrebno koji put zaustavite i postružite strane da se sve usitni i dodajte vode do željene gustoće.


Ta-da! Vaš umak je spreman za jelo!


Za potpuno glatki umak (za umakanje čipsa) procijedite ga kroz sito, no nije nužno već vaša preferencija. Kako je aromatiziran suhim pivskim kvascem biti će sjajan pratioc nekoj pivskoj večeri 🙂
umak-cips-i-krudite
Ovdje sam ga poslužila i uz tjesteninu (i neke su tikvice skrivene među makaronima unutra!), krupnije izmiksan i bio je sjajan – ali priznajem da sam najviše progutala odmah, na žlicu i polizala s posuda za pripremanje jer je tako izuzetno slasan bila bi prava šteta izgubiti makar i kap.
eksplozija-okusa-na-tjestenini-i-povrcu
Bogat okusom, vitaminima, vlaknima i aromom ovaj je umak još jedna prava porcija i pol; isprobajte, uživajte i dobar vam tek!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

13 misli o “Pivski umak”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s