Pšenične tortilje

Danas kao tehnički post srijedom jedan osnovni recept za koji me stalno pitaju ponovo – pšenične tortilje. Spremne za jelo za 15 minuta jedan su od mojih najdražih kruhova bilo da se radi o zamatanju vrućih komadića mesa ili zamotanoj salati s kremastim humusom.
Kako je recept doista bazičan i može se naći posvuda pokušati ću navesti nekoliko trikova i savjeta s kojima se možda češće odlučite napraviti kod kuće ovaj fantastičan kruh, pogodan za svakakva umatanja, a također i za složence o kakvom sam pisala u nedjelju (pogledajte recept za meksičke lazanje).

Iako su “prave” meksičke tortilje one od nikstamaliziranog kukuruza (kao ovdje u receptu za vege tostade), svuda gdje se nije udomaćila nikstamalizacija i gdje se preferira praktičnost (i cijena) pšenice, pšenične su tortilje postale učestaliji gost na trpezi od kukuruznih. Za mene verzije od različitog brašna imaju svaka svoje cijenjeno mjesto u svijetu okusa, a pšenične uzimaju posebno velik komad u tom opusu s obzirom da se mogu pripremati od različitih mješavina izbijeljenih i cjelovitih pšeničnih brašna. Pri tome važno je zapamtiti da je za tortilje dobro odabrati što glatkije mljeveno cjelovito brašno (meni je drago Farina brašno) tako da je nekoliko eksperimenata vrlo uputno da nađete brašno koje vam je dostupno, a odražava najbolje ukus kakav očekujete od vaših tortilja.

Ako do sad niste nikad probali domaće tortilje šokirati će vas potpuno odsutstvo octenog mirisa i okusa (koje normalno krasi kupovne tortilje), a također slobodne ruke da nakon savladavanja temeljne tehnike zamijesite svoje tortilje sa dodatnim začinima ili sitno mljevenim biljem da bi dobili jedinstvene kreacije za svoja zamatanja. Također, nije za odbaciti ni mogućnost biranja veličine ili – OBLIKA! Vaše tortilje mogu biti otprilike okrugle (slobodno valjane) ili potpuno kružne (iskrojene oko tanjura), no također mogu biti ovalne poput lavaša (lavash) ili četvrtaste da sasvim precizno obgrljuju nadjev koji ste im namjenili. Ograničenje postavlja samo vaša mašta i naravno veličina tave koju imate.

Potrebno (4 obične promjera 24 cm ili 2 “wrap” tortilje promjera oko 32 cm):
1/4 šalice običnog bijelog glatkog brašna (cc 40 g)
1/4 šalice što glatkije mljevenog cjelovitog brašna (cc 35 g)
1/8 žličice soli
1/4 žličice praška za pecivo
1 žličica masnoće po želji
40-50 g vruće vode

Postupak (i trikovi):
Brašna izmiješajte (ili prosijte) sa soli i praškom za pecivo jer ćete tako biti sigurni da je smjesa glatka i nema većih komadića ili grudica. Omjer može biti i više u korist cjelovitog brašna, ali kad je više od 70% cjelovitog u ukupnom zbroju tortilje postanu dosta krte i lako pucaju.

Odaberete li ulje kao masnoću lakše ćete ga umiješati u brašno no zasićene masnoće (krute na sobnoj temperaturi: maslac, biljna masnoća, mast) dati će vam mekše tortilje. S obzirom na mali broj sastojaka okus masnoće koju odaberete biti će jasno definiran pa odaberite neku koju volite. Ulje ili biljna mast gotovo i nema okusa, s maslacom biti će poput kolača, a mast daje teksturom najljepše tortilje, ali jasno “životinjske” note. Što god odabrali izgnječite i dobro umiješajte u brašno (vilicom ili prstima) prije nego dodate vodu.

Vruća voda (za razliku od hladne i mlake) osim glatkije teksture dati će i podatnije tijesto koje se neće lijepiti i koje će se dati razvaljati sasvim tanko, ako želite i tanko poput papira – a da pritom dobijete vrlo lijepu, savitljivu i funkcionalnu tortilju. Da bi bila vruća vodu možete prokuhati na vatri ili u mikrovalnoj i mora biti tako topla da u njoj ne možete držati uronjeni prst. Kad dodate vodu miješajte brašno vilicom (ili kineskim štapićem) da se ne opečete, no čim malo umiješate vodu u brašno ono će je ohladiti dovoljno da se tijesto može mijesiti rukama.


Kratko (minutu-dvije) premijesite tijesto rukama da se sve poveže. Tijesto treba biti glatko i elastično. Ako ste dodali taman vode nećete uopće trebati pobrašniti površinu da bi mijesili – neće se lijepiti. Ako ste dodali malo previše vode dodajte male količine brašna uz miješanje sve dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Ako morate dodati žlicu i više brašna dodajte još 1/4 žličice masnoće.

Izrađeno tijesto ostavite da počiva pokriveno posudom deset minuta. Opustiti će se i biti će ga lako razvaljati. Nakon 10 minuta podijelite tijesto na porcije po želji (ovu količinu tijesta na 4 male ili 2 velike tortilje) i dobivene kuglice oblikujte među dlanovima u kugle koje stisnite u diskove zadebljane na sredini. To je najbolji oblik za valjanje lijepih, kružnih tortilja.
valjanje tortilja
Bilo kakav valjak koji imate i osjećate se ugodno koristeći ga dobar je za valjanje (čak i oprana boca od vina ili rola plastične folije). Ja najviše volim ovakvu malu oklagiju kao na slikama i budući da nisam mogla naći takvu u dućanima kupila sam na placu štil za metlu i odrezala komad koji mi se činio prikladan. Ako se odlučite na sličnu investiciju znajte da štilova ima različitih promjera i da su obično lijepo izrađeni po površini, no kad ih odrežete na kraći komad morate rubove sami obraditi brusnim papirom da se ne bi našpranjili ili gubili iverje u jelu.

Tava mora biti vruća prije nego tortilju stavite na nju (da se tortilja ne bi sušila umjesto pekla) i tortilja se mora peći vrlo kratko – oko 40 sekundi do minutu na prvoj strani i 20-30 sekundi na drugoj. Tava pritom ne mora biti namaštena, no ako želite da vaše tortilje imaju smeđe točke znajte da neće svaka tava biti dobra da tortilje budu točkaste, a ne presuhe (čelične su najbolje). Dodavanjem nešto ulja možete povećati šansu privlačnih smeđih točaka, no morate duplo paziti da ih ne presušite. Ako presušite tortilju izdrobite ju na manje komade i pojedite kao tortilja čips sa umacima.

Pečene tortilje držite pokrivene da ostanu mekane. Na tanjur stavite papir ili kuhinjsku krpu da se ne “znoje” od ispod (da se ne kondenzira vlaga od vruće tortilje na hladnom tanjuru). Ako ih želite ispeći za kasnije između pojedinih tortilja stavite komad papira za pečenje i sve zajedno spremite u plastičnu vrećicu koja se može čvrsto zatvoriti. Tako spremljene tortilje mogu se koristiti i nekoliko dana ili smrznuti na više tjedana.
pecene-tortilje
Kad odmrzavate izvadite iz zamrzivača samo one koje mislite pojesti (nemojte odmrzavati pa natrag zamrzavati) i odmrznite kratko na tavi, poškropljene s malo vode u mikrovalnoj ili čak grijanjem na pari. Teksture odmrznutih tortilja biti će različite s obzirom na metodu odmrzavanja s tim da će mikrovalna najviše isušiti tortilje, tava manje, a na pari mogu postati i prevlažne. Za složenac ih ne morate odmrzavati, samo složite i zapecite u pećnici.

Eto, nadam se da ćete se odvažiti na isprobavanje ovog jednostavnog recepta i od njega napraviti svoju porciju i pol. Uživajte!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

14 misli o “Pšenične tortilje”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s