Meksičke lazanje

U smislu u kojem je jelo od slojeva tijesta i nadjeva zapečeno u pečnici lazanja ovaj je složenac od tortilja upravo to – lazanja. Stvar koja ga čini za nekoliko redova veličine privlačnijim od “prave lazanje” za mene je nevjerovatna jednostavnost pripreme i brzina s kojom sve dolazi na stol.

Naravno, možete se odlučiti da, kao ja, sve sastojke pripremate doma od početka – ali to uopće nije nužno. Kupljene tortilje izvrsno će zamijeniti domaće, a sastojke nadjeva uspješno će zamijeniti bilo koji vrlo gusti umak koji vam je preostao od prethodnog obroka. Čak možete upotrijebiti i nekoliko takvih ostataka i još uvijek ćete dobiti sjajno novo jelo. Važno je dobiti ideju i usvojiti tehniku.

No, za one dane kad želite slijediti recept koji je ujedno vrlo jednostavan i izuzetno ukusan isprobajte ovu kombinaciju 🙂

Potrebno (dvije porcije, napune protvan promjera 24 cm):
pola žličice ulja
manji luk (30g) nasjeckan
1 dobra kranjska kobasica, nasjeckana na kockice
60g mrkve, nasjeckane na kockice
1 češanj češnjaka, usitnjen
šalica kuhane leće (50g suhe zelene leće kuhane 10 min u ekspres loncu ili trećina ocijeđene limenke leće)
manja crvena paprika, nasjeckana na kockice
sredina jedne glavice brokule, nasjeckana na kockice
1 puna žličica začinske mješavine za kulen (ili sol-papar-paprika po ukusu)

4 tortilje, domaće ili kupljene
150 ml pasirane rajčice – po želji dodatno začinjene, ali nije potrebno
40 g naribanog topljivog sira

Postupak:
Ako pečete svoje tortilje prvo ih zamijesite i stavite tijesto počivati pa dok se nadjev bude dinstao taman ih ispečete da sve bude spremno u isto vrijeme.
Za nadjev na ulju povenite luk i zatim dodajte nasjeckanu kranjsku. Važno je da odaberete kobasicu koja se vama sviđa (ne mora biti skupa nego ona koju najviše volite jesti jer će dati ton cijelom jelu) no preporučam začinjenu masniju kobasicu jer ništa drugo kalorično neće biti u jelu, a masno=ukusno.
Nakon što se kobasica lijepo zapržila dodajte sve ostalo povrće, leću i začine te dobro promiješajte, ulijte pola deci vode i poklopite da se dinsta.
Ispecite tortilje ako pečete svoje, pripremite i namažite pleh za pečenje.
Nakon 5 minuta dinstanja probajte povrće, dotjerajte ukus ako treba i pustite još koju minutu da se dinsta da sve bude kuhano (ako već nije). Voda bi trebala potpuno ispariti da se može puniti u složenac pa nemojte dolijevati novu ako je još ima, a ako vam se čini suho dolijte samo žlicu ili dvije.
Kad je nadjev kuhan ugasite vatru i pripremite ga na stolu za nadjevanje, a upalite pećnicu da se grije na 180°C.


U lagano namaštenu posudu za pečenje stavite 2-4 žlice pasirane rajčice i na to prvu tortilju. Na tortilju stavite 1/3 nadjeva, posipajte sa malo sira i nakapajte sa dvije žlice pasirane rajčice. Poklopite sljedećom tortiljom, nadjenite sljedećom trećinom nadjeva, sira i nakapajte rajčicom i tako još jedan put.Nadjev treba sav potrošiti u tri sloja. Odozgo će biti tortilja koju samo premažite pasiranom rajčicom i posipajte sa malo sira da se otopi u pečenju.
složenac prije pećnice
Pecite na 180°C uz ventilator oko 7 minuta da se sve ugrije i sir rastopi i zapeče. Bez ventilatora biti će to 10-12 minuta.

Pečeni složenac izgleda zamamno, ali možete ga odozgo ukrasiti sa malo listova peršina da još istaknete tu prekrasnu boju. Može se poslužiti odmah, uz malu salatu i po želji žlicu kiselog vrhnja.
pečeni složenac
Bogate, mirisne, s hrskavim dijelovima tortilje odozgo i mekim i podatnim unutra ove su meksičke lazanje zdrava i brza opcija koja ništa od okusa ne žrtvuje da bi bila pristupačnija i manje teška. Uparite li je sa finim lagerom poput Lele od Petog elementa ova porcija i pol bez problema može biti i slavljenički obrok nakon kojeg još imate volje i slaviti 😉

Isprobajte, uživajte i dobar tek!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Meksičke lazanje”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s