Kremasti (veganski) preljev za salatu

U obitelji mog porijekla nikad prije, a ni danas, salata se nije jela kao samostalno jelo.

Bila su 4 osnovna modela: samo zelena salata (kristalka ili puterica), paradajz i krastavci, sitno sjeckane trake zelja i grah šalata z bučinim uljem. Krumpir poslužen na kiselo i hladno s komadićima luka također se zvao “salata” no smatrati ga salatom bilo bi posebno postignuće imaginacije. Salate su na obiteljskom stolu posluživane uglavnom kao opravdanje za prejed škrobovima i mesom i pravljene u malim, dekorativnim porcijama da ne ometaju promet prave hrane. Prije ove promjene prehrane unatrag dvije godine (a imam ih 38) najavanturističkija obrok-salata koju sam pojela bila je salata od tjestenine s tunom.

No, to ne mora tako biti.

Brze za pripravu, raskošne veličinom porcije i bogatstvom nutrijentima salate su zapravo izvrstan cjeloviti obrok. Recept je jednostavan: povrće + protein + preljev. Koje god je sezonsko povrće u nekom trenutku godine najjeftinije ono može biti baza vaše salate, a dodaci mogu biti onoliko raskošni koliko vaša mašta i željena prehrana dozvoljava. Tko se boji da će uz salatu ostati gladan iznenaditi će se da će ga prije uhvatiti umor od tolikog jedenja nego glad nakon balansiranog obroka. A tek slast – slast je posebno velika stavka kod uživanja u dobroj salati.

Za slast najbolje se pobrine preljev.

Osim uobičajenih mješavina ulja, octa, majoneze, jogurta ili avokada sjajan preljev, pogodan i za vegansku prehranu, je preljev koji danas donosim – od indijskih oraščića i rejuvelaca. Ova verzija bazična je, za probu i uživanje uz najširi dijapazon odabranog povrća,  ali lako se može približiti vašem ukusu i pojedinačnom šmeku koji smatrate da se najbolje uklapa u temu. Oraščići daju kremastu strukturu i kalorije koje su izvrsno gorivo tijelu, a rejuvelac izvrstan kultivirani jogurtast okus bez jogurta, a uz mnoštvo zdravih probiotika. kako ste već naučili praviti rejuvelac uz moj prethodni post ovo je još jedna ideja kako da dobre bakterije uklopite u dnevnu prehranu.

Potrebno (za dva tanjura salate*):
30 g indijskih oraščića, nakon vaganja namočenih bar tri sata (ali može i preko noći)
60 ml (1/4 mjerne šalice) rejuvelaca
1/8 žličice soli
1/8 žličice češnjaka u prahu
1/8 žličice bijelog papra

Postupak:
Ocijedite oraščiće (tekućinu od namakanja možete popiti ili s njom napraviti frape – slatka je i izvrsnog okusa!) i stavite u blender ili u visoku čašu gdje ih možete dohvatiti štapnim mikserom. Dodajte sve ostale sastojke i izblendajte u kremasti preljev.


Preljev možete koristiti odmah ili ga ostaviti 1 dan na sobnoj temperaturi da dobije jači fermentirani okus. Nakon prvih 24 sata (ako fermentirate na sobnoj, ali možete i odmah staviti u hladnjak) preljev ako niste potrošili držite u hladnjaku gdje će ostati ukusan još barem 3-5 dana, s tim da će s vremenom razvijati jači okus.

Složite salatu i prelijte. Moja je bila s podlogom od kristalke i mješavinom kuhanog ječma i graha i paradajzom za veseli dodir boje. Uz salatu poslužila sam i Morske okara-burgere za potpuni i vrlo zasitni veganski obrok.
prelivena salata
Preljev je kremast, sa snažnim mirisom fermentiranog proizvoda poput sira ili jogurta, a češnjak i bijeli papar mu daju vrlo privlačnu slasnu začinjenost. Odabirom svježeg češnjaka umjesto granula ili dodatkom peršina/vlasca/kopra ili zamjenom bijelog papra kajenskim ili kari mješavinom dobiju se potpuno nove mješavine okusa koje mogu bolje nadopuniti salatu sa komadima ribe, jajetom ili rolanom šunkom.

Isprobajte i uživajte u ovoj pravoj porciji i pol!

*naravno, možete sve potrošiti i na jedan tanjur ili izmiksati orašce s manje vode da dobijete gušći preljev, no vodite računa da je 30 g orašaca teško 170 kcal

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Kremasti (veganski) preljev za salatu”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s