Proteinsko tijesto za pizzu

Mislim da se možemo složiti u jednom: pizza je jednostavno optimalni prehrambeni artikl. Vruća ili hladna, svejedna ili temeljena na bilju, kupovna ili domaća – jednostavno je uvijek slasna i privlačna. Iako je rasprava o pizzi majka internetskih prepucavanja  od tijesta do dodataka, uvijek postoji još prilagodbi koje se mogu učiniti da bi se razhajcala nova raspra. Tako i ja danas donosim jednu, nek’ se nađe za neki slučaj nedostatka tema za prepucavanje.

Ovaj recept za tijesto potječe iz vremena kad sam počinjala mijenjati prehranu nakon upale pluća prema nekim zdravijim, nutritivno vrijednijim inačicama i osmislila sam ga zato jer je uobičajeno tijesto od bijelog brašna dosadno, a tijesto od integralnog brašna pregrubo. Ova mješavina brašna ne komplicira pripravu, a dobiveno tijesto elastično je, bogato se diže i punog je okusa – a uz to više od polovina količine ugljikohidrata u njemu su vlakna, a količina proteina je 50% veća nego kod bijele verzije. Za ilustraciju oba sam recepta “provukla” kroz bazu u caloriecountu da se mogu usporediti prehrambene vrijednosti pa koga zanima može ih vidjeti na dnu teksta (uključuje samo izračun za tijesto, bez dodataka).

Ova količina tijesta dovoljna je za veliku pizzu 29 cm promjera, što je dovoljno za obrok dvoje ljudi.

Potrebno:
120 ml mlake vode
2 g kvasca (1/2 žličice)
15 g sojinog brašna
40 g raženog brašna
75 g pšeničnog svenamjenskog brašna
1 g (prstohvat) soli

Postupak:
Rastopite kvasac u vodi. Odvagnite potrebnu količnu brašna, pomiješajte ih sa soli i dodajte u toplu vodu s rastopljenim kvascem uz miješanje. Kad se tijesto poveže kratko mijesite na pobrašnjenoj površini.Pokušajte ne dodavati više brašna, tek toliko da možete rukovati tijestom za kratko miješenje. Tijesto će biti vlažno i ne elastično poput tijesta od samo pšeničnog brašna već malo “plastelinasto” u smislu da se stisnuti dio kugle tijesta ne pokušava sam ispraviti natrag ako ga pritisnete prstom.

Nakon 2 minute oblikujte u kuglu i stavite u pokrivenu posudu da se diže.


Za sat vremena na toplom mjestu tijesto će se vidljivo dići i kad ga istresete iz posude biti će lijepe spužvaste strukture. NE MIJESITE GA! (Niti jedno tijesto za pizzu se nakon prvog dizanja ne mijesi, već samo pritisne da ispusti višak zraka iz tijesta) Lagano pobrašnite, pritiskom ispustite zrak i razvaljajte na željenu veličinu. Danas svuda ima ovih šupljikavih limova za pečenje pizze (već od 39 kn) i ja sam svojim vrlo zadovoljna – pa ako volite da pizza ima malo boje i odozdo toplo preporučam da i vi nabavite jedan (ako već nemate kamen za pizzu ili neki slični trik u rukavu). Tijesto se također može razvući na dva mala pleha za pojedinačne porcije – ili iskoristiti za pripravu dva sendvič peciva umjesto pizza (ali oblikovana peciva treba pustiti da se dižu pola sata prije pečenja na 180°C desetak minuta).
struktura dignutog tijesta
Za ovu prigodu, potomčica pomoćnica je zaželjela sirom punjeni rub i klasično sir-šunka-šampinjoni punjenje. Ja za sebe stavim i jaje, a i masline na kraju dođu sve meni. Kad stavljate dodatke jedino je važno ne pretjerivati s dodacima (pogotovo mokrim) jer niti jedna se pizza ne može dobro ispeći ako je prenapunjena i premokra.


U pećnici zagrijanoj na bar 200°C (ali može i na 230) pizzu prvo pečem 5 minuta na dnu, a kad se oglasi alarm podignem na rešetku i uz ventilator (na 200°C) pečem još 5 minuta.

I eccola!
rub pice izbliza
Taman se prostre stol i izvuku toksično ljuti laktofermentirani feferoni za moje azbestno nepce dok slasni ručak dospije na stol. Aromatična, hrskava, spužvaste strukture tijesta i dobra za dušu i tijelo – ova porcija i pol uvijek izgleda skromno, ali nahrani bogato.

Isprobajte je i vi!

protein pizza base
Nutritivna statistika za ovo proteinsko tijesto
white pizza base
Nutritivna statistika za bijelo tijesto (pazi: bijelo brašno traži manje vode)

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Proteinsko tijesto za pizzu”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s