Kako napraviti maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija ili, kako ga “po američki” češće zovemo: kikiriki maslac vrlo je lako napraviti kod kuće. Sve što zapravo trebate od sastojaka je sami kikiriki, a imate li multipraktik (ili snažni blender) u nekoliko minuta od kikirikija dobijete divni namaz, kremast poput maslaca.

S poznavanjem postupka dobijete potpunu kontrolu toga što ide u vaš kikiriki maslac. Kikiriki koji odaberete može biti bio ili najjeftiniji, može biti unaprijed pržen i začinjen ili ga možete sami pržiti i dodavati začine po želji – ali koju god opciju odabrali postupak priprave maslaca od odabranog kikirikija biti će uvijek isti: ubacite kikiriki u sjeckalicu i nakon nekoliko minuta uživate u namazu ili svježem sastojku za vaš satay specijalitet.

No, ne morate se tu zaustaviti! Možete isprobati na isti način napraviti i maslace od miješanih orašaca – dio kikirikija i dio suncokreta na primjer, ili pola-pola kikiriki i lješnjaci. Žlica kvalitetnog nezaslađenog kakao praha i dvije žlice meda ili agave nektara dati će vam namaz na pragu kikiriki nutelle, a mjerilo kojim se trebate voditi vaše je nepce (ili kupaonska vaga s obzirom da je svježem maslacu bio on sladak ili slan vrlo teško odolijeti 😉 ).

Jedini kaveat kod priprave ovog maslaca je da ne pripremate velike količine odjednom ako ih ne namjeravate relativno brzo pojesti (za oko 2-3 tjedna) jer, budući da ne sadrže nikakve konzervanse, stajanjem će izgubiti na okusu i mogu postati užegli.

Potrebno (za jednu malu teglicu, 200 g):
200 g kikirikija, prženog

Začini po želji:
1/4-1/2 žličice soli ako je kikiriki bio potpuno nezačinjen
sladilo po izboru, ako volite sladak kikiriki maslac
čili, cimet, mješavina 5 začina ili štogod mislite da bi dobro odgovaralo profilu vašeg maslaca
kikiriki maslac_priprema
Postupak:
Odvagnite odabrani kikiriki i usipajte ga u zdjelu multipraktika. Uključite sjeckalicu i pustite da sjecka minutu-dvije, a zatim zaustavite i uz pomoć silikonske spatule ili sličnog pomagala malo promiješajte smjesu i stavite je bliže noževima da mogu lijepo ujednačeno usitnjavati. Nakon minutu-dvije hlađenja motora sjeckalice dok vi promiješate smjesu ponovo uključite sjeckalicu na minutu pa provjerite koliko je usitnjeno, promiješajte i odlučite treba li vam joj finija smjesa ili je vaš maslac gotov.

Ako želite hrskavi kikiriki maslac nakon pola minute usitnavanja (na početku) izvadite 1-2 žlice krupno mjevenog kikirikija i stavite sa strane i zatim kad ostatak smjese bude kremast prema vašim mjerilima dodajte ovaj odvojeni i samo kratko pomiješajte. Ovo je također i vrijeme za dodavanje ostalih začina ako ih dodajete – kad je maslac već dosegao glatkoću koju želite samo kratko promiksajte dodatke da se potpuno  umiješaju.
kikiriki maslac_start
Ja sam ovdje poslikala smjesu u sjeckalici u nekoliko vremenskih točki da ilustiram postupak i, iako vaša sjeckalica možda brže ili sporije bude napredovala kroz korake – oni će uvijek biti isti:
cijeli kikiriki – na početku
mljeveni – nakon 0.5 minute
gusta, ljepljiva mljevena masa koja se još rasipa – nakon 1.5 minute
kugla kao tijesto – nakon nakon 2.5 minute
gruba pasta – nakon 3.5 minute
fini maslac sa samo pokojom sićušnom kvržicom – nakon 4.5 minute ukupno od početka mljevenja


U mom slučaju za maslac na fotografijama ja sam odabrala prženi slani kikiriki koji najviše volim grickati, bez ikakvih dodatnih začina. Takav kikiriki maslac meni je izvrstan i u slatkim i u slanim kombinacijama – od toga da bude dio marinade za satay piletinu do domaćih napolitanki sa kikiriki malacem i baterskoč (orig. eng. butterscotch) umakom. Svaka ta jestvina uz pomoć kikiriki maslaca postaje prava porcija i pol u kojoj uživam i stalno joj se  vraćam. Isprobajte ga i vi i slobodno javite kako je vama uspio.

Uživajte!

*Ako nemate multipraktik stvar ce biti nešto teža, ali male količine istim postupkom možete proizvesti i ako kikiriki snažno istučete u mužaru ili uz pomoć suribachi zdjelice – no iako moguće dosta je zahtjevno postići potpuno kremastu strukturu namaza.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

9 misli o “Kako napraviti maslac od kikirikija”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s