Stakleni rezanci sa škampima iz voka

U zadnje vrijeme zadivljena sam pojavom staklenih rezanaca u hrvatskim supermarketima, a po vrlo pristupačnim cijenama. Iako ih je bilo moguće nabaviti i ranije bilo je to u specijaliziranim trgovinama ili po cijeni koja je bila odmjerena za egzotični, a ne svakodnevni artikl pa mi se ova promjena jako sviđa. Ako nikad niste probali staklene rezance (napravljene obično od škroba mung graha i sličnih škrobova) sada to možete učiniti na način koji će biti ugodan kako vašem želucu tako i novčaniku. Ja sam svoje rezance nabavila u Kauflandu, ali trenutno su na kratkoj ponudi i u Lidlu i jedan paketić od 100 g dovoljan za 2 obroka koštati će vas 4 do 6 kuna.

Stakleni rezanci nemaju okus – uz privlačnu klizavost to je njihova definirajuća karakteristika – te ih možete jesti uz najrazličitije začine i priloge čije će okuse spremno preuzeti i naglasiti. Ovaj jednostavni, tajlandom inspirirani, recept tako donosi slasne škampe i kratku pripremu uz snažne začine čime staklenim rezancima daju ulogu u kojoj su najbolji – pouzdanog pomagača koji će samozatajno produžiti uživanje u glavnoj zvijezdi.

Prikazani recept dati će vam smjernice za 2 porcije jela – no, ne morate obje porcije pojesti odmah i vruće. Rezanci su također izvrsni i hladni, a čak i ako pomiješate rezance i škampe pa ih onda odlučite ne pojesti kad se ohlade biti će izvrsna salata (u tom slučaju preporučam prije konzumiranja nakapati ih limunovim ili limetinim sokom što će dodati kiselost karakterističnu za salatu)

Potrebno (2 porcije):
1 paketić staklenih rezanaca (škrobni rezanci, 100 g)
2 žličice ulja (najbolje kokosovog, s okusom)
150 grama škampi (očišćeni)
1 mladi luk, narezan na komade oko 2 cm dužine (malo zelenog dijela ostavite za ukrašavanje)
2 češnja češnjaka, nasjeckana
2 rebra celera listaša, narezana poprijeko na kriškice promjera 0.5 cm
žlica ribljeg umaka (ili soja umaka ili samo prstohvat soli)
1 žličica zelene kari paste (već smo je spomenuli u receptu za pileće tika ražnjiće  i kokosovu riblju juhu)
2 žlice vode
2 žlice zdrobljenog prženog kikirikija


Postupak:
Budući da je priprema ovog jela vrlo brza najbolje je sve sastojke izvaditi da budu na dohvat ruke.
Zagrijte vodu, izvadite rezance u zdjelu i prelijte vrućom vodom te otavite da se namaču.
Zagrijte vok, stavite 1 žličicu ulja i na vruće ulje pustite škampe. Pecite po 30-ak sekundi sa svake strane da postanu ružičasti i zlatno poprženi, a zatim izvadite i stavite sa strane.
U vok stavite drugu žličicu ulja i zatim češnjak, luk celer i sve začine (kari pastu, žlicu ribljeg umaka), kratko pržite da sve zamiriši i zatim prelijtre sa 2 žlice vode te poklopite na 2 minute da sve omekša. Prilagodite vatru da se povrće pari, ali ne da gori.
Ocijedite rezance i podijelite na tanjure. Nakon 2 minute vratite škampe u vok, promiješajte sve zajedno i podijelite na pripremljene porcije rezanaca – ne zaboravite dobro “počistiti” sve iz voka, pogotovo ako su na dnu ostali karamelizirani dijelovi od prženja (po potrebi žlica vode sve će odvojiti). Pospite drobljenim kikirikijem i zelenim dijelom mladog luka – i navalite!


Promiješajte snažno da začini uđu sasvim među rezance i – ako niste superstrpljivi – koristite štapiće koji nisu pretjerano klizavi (moji metalni su se pokazali veeeelikom vježbom spretnosti :D).
zalogaj
Škampi su meki i sočni, puni slane slasti, a celer i mladi luk aromatični i slatkasti. Kikiriki daje hrskavost, a stakleni rezanči u velikim zalogajima čine iskustvo vrlo bogatim i zadovoljavajućim.

Nadam se da će vam se svidjeti ova slasna porcija i pol. uživajte!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s