Dokla iz mikrovalne

Kad sam prvi put vidjela doklu (orig. dhokla na indijskom jeziku gujarati) znala sam da će ova prekrasna, spužvasta, slasna kockica urešena šarenilom začina biti pravo jelo za mene.

Bilo da ga spremate za doručak ili za popodnevni zalogaj uz čaj, bilo za ga jedete kao raskošni prilog uz neko supstancijalnije jelo ili grabite hladno iz frižidera zapunjajući neku rupu od večernjeg napadaja gladi dokla je uvijek izvrstan izbor. Tradicionalno pripremljena iz fermentiranog tijesta i kuhanjem na pari doista je aromatičnija no ovaj recept za instant zadovoljstvo možda vam otvori poglede i za takve načine pripreme s većom investicijom pažnje i vremena.

Dokla je vegetarijansko jelo i sastoji se, poput mnogih indijskih jela, od osnovnog dijela (tijesta za doklu) i tarke (ili tadke) odnosno začinske mješavine pržene kratko u ulju da se otpuste esencijalana ulja i probude arome. Za ovu doklu iz mikrovalne s obzirom da je način pripreme takav da lagano isušuje tijesto (za razliku od tradicionalne pripreme na pari) tarka se priprema sa malom količinom vode da bi finalni proizvod bio sočan i raskošno slastan.

Za jednu raskošnu porciju za doručak ili nekoliko zalogaja za međuobrok tako vam je potrebno:
Dokla tijesto:
1/2 mjerne šalice slanutkovog brašna (65g, ja svoje napravim meljući slanutak u nastavku multipraktika no drže ga svi veći supermarketi, a i DM ili Müller)
1/4 šalice jogurta (60 ml – ja koristim domaći kefir)
1/8 šalice vode (3 žlice)
1/2 žličice šećera
1/2 žlice ulja
kurkuma, sol (po 1/4 žličice)
nasjeckani ljuti feferon
1/2 žličice naribanog svježeg đumbira
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 žličice limunske kiseline

Mješavina sode bikarbone i limunske kiseline u domovini dokle Indiji se prodaju kao ENO voćna sol i služe tome da razrahle tijesto dižući ga pri termičkoj obradi, čime se stvara fina spužvasta struktura. Radi toga ova dva sastojka NE SMIJETE ispustiti pri pripremi dok ostale začine možete po želji prilagoditi svojem ukusu.

Tarka:
1 žličica ulja
1/2 žličica sjemenki senfa
1/2 žličice cijelih sjemenki kima
1/2 žličice šećera
nekoliko listova korijandra ili bosiljka
nasjeckani ljuti feferon
1/8 do 1/4 šalice vode (30-60 ml)

Priprema:
Sve sastojke za tijesto osim sode i limunske kiseline izmiješajte u glatko tijesto.
Nauljite posudu koja može u mikrovalnu.
Dodajte sodu i limunsku kiselinu u tijesto, snažno promiješajte i odmah izlijte u pripremljenu posudu. Smjesa će se pjeniti i treba je odmah staviti “peći”.
Ubacite posudu s tijestom u mikrovalnu, odaberite najjaču snagu i 4 minute i pustite da se kuha. Nije potrebno pokrivati posudu.
Nakon 4 minute izvadite doklu iz pećnice i ostavite sa strane nekoliko minuta dok pripremate tarku.
Za tarku u maloj posudi ugrijte ulje i popržite začine da zamirišu i počnu pucketati. Činite to na srednjoj vatri jer na previsokoj će vam sve sjemenke pobjeći pucajući 😉
Kad su začini poprženi i mirisni (2-3 minute) dodajte šećer (može se izostaviti) i ulijte vodu te dobro izmiješajte smjesu.
Narežite doklu na kvadratiće i zatim je poškropite tarkom.
Ostavite da počiva hladeći se bar 10 minuta, da se tarka lijepo upije. Jede se na sobnoj temperaturi ili hladno. Nakon što se ohladi može se držati 1-2 dana u hladnjaku.


Za posluživanje ne treba vam ništa dodatno jer je ovaj slani kolačić vrlo aromatičan i začinjen i stvarno je pun okusa. No može se poslužiti uz salatu, čatni, narezak po želji ili uz bogatu porciju jogurta da se zalije sve te ljute feferone.Sitno sjeckani luk i češnjak mogu se također koristiti za začinjanje bilo tijesta bilo tarke ili za posipanje gotove dokle.
narezana dokla ceka tarku
Ja jedva sačekam tih 10 minuta da se malo ohladi i koliko se god trudila imati umjerenosti i strpljenja najčešće ga maznem grabeći žlicom ravno iz zdjele i trpajući u usta sočne komade slasnog tijesta od slanutka. Porcija i pol – puna vlakana, željeza i okusa odlično se nadopunjuje sa bočicom domaćeg kefira i omogućava sito i zadovoljno prijepodne.

poslužena dokla

Uslast!

 

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Dokla iz mikrovalne”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s