Pileći tika ražnjići

Iako zahtijevaju malo razmišljanja unaprijed da bi se meso stiglo marinirati ovi ražnjići sve to višestruko vrate brzom pripravom, privlačnošću i fantastičnim okusom. Radi mariniranja u jogurtu (tika marinada) naprosto se tope u ustima, a mogu se poslužiti uz što god najviše volite ili je najpraktičnije u datom trenutku: uz rižu, salatu, svježe pecivo ili, kao ovdje, instant rezance za krajnje jednostavan, a opet duboko zadovoljavajuć’ obrok.

Još otkad sam kupila (zelenu) kari pastu (green curry paste) da se malo igram eksperimentirajući (o čemu ste mogli čitati u receptu o ribljoj juhi) pokazuje se stalno isponova da je ona odličan i vrlo praktičan začin s kojim se na vrlo jednostavan način poznatim jelima može dodati novi šarm. Iako slovi kao egzotičan pripravak koji donosi miris indijske kuhinje u vaš dom doista nije pretjerana i vrlo je upotrebljiva, često uklanjajući potrebu za dodavanjem ikakvog drugog začina.

Potrebno (1 porcija):
manja pileća prsa (150-200g), narezana na kockice brida oko 2 cm
manji luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, usitnjen
1 cm korijena đumbira, usitnjen
1 žličica kari paste (ovdje zelena, ali crvena će dati još ljepšu boju marinadi i gotovom proizvodu)
50 ml jogurta (ili kefira)

Za posluživanje:
prilog po želji. Ovdje je to bio paket instant rezanaca, ocijeđen i poslužen sa cvjetovima brokule kuhanim u mikrovalnoj i žličicom umaka od oštriga (oyster sauce). Juha od rezanaca poslužila je kao izvrsno piće nakon večere.


Postupak:
Upozorenje: za mariniranje potrebno je bar 2 sata, ali može i do 24 – u hladnjaku.
Sama priprema marinade uzima maksimalno 5 minuta: izmiješajte jogurt ili kefir sa usitnjenim češnjakom, đumbirom i kari pastom i narezano meso stavite unutra, promiješajte i ostavite pokriveno u hladnjaku da se marinira.
Pola sata prije nego želite peći ražnjiće namočite nekoliko štapića za ražnjiće (ako imate drvene) da vam se ne zapale tijekom pripreme pod grilom u pećnici ili koristite metalne.  Osim u pećnici ražnjiće možete pripremiti i na tavi jedino ćete možda morati prilagoditi vrijeme pečenja i možda okrenuti ražnjiće koji put više.
Dok se pećnica grije (gril funkcija odnosno gornji grijač na najjače) nanižite meso na štapiće za ražnjiće – ovisno o veličini prsa i štapića biti će to za 2 do 4 štapića. Nije potrebno sasvim sastrugati marinadu sa mesa i slobodno ražnjići budu bogato prekriveni marinadom no kad ih jednom počnete peći nemojte više dodavati svježe marinade na njih jer je priprema vrlo kratka, a sok od mesa i jogurta mogao bi biti izvor zaraze nedovoljno kuhan. Prekrijte protvan za pečenje folijom i na rešetku stavite ražnjiće (rešetka nije obavezna, može i ravno na namašćeni protvan ili foliju) i pecite pod vrućim grilom 5 minuta, okrenite i pecite 5 minuta sa druge strane. Svaka je pećnica različita pa obratite pažnju na izgled vaših ražnjića, ali svakako bi trebali biti posve pečeni za 8-12 minuta ukupno.


Ovisno o tome za koji ste se prilog odlučili isplanirajte da prilog bude gotov kad i ražnjići. Rižu npr. treba sasvim skuhati prije nego ubacite ražnjiće u pećnicu (apsorpcijskom metodom većina ne-integralnih riža kuha se 10 minuta) i biti će savršeno odmorena i pahuljasta za tih sljedećih 10 minuta u poklopljenoj posudi dok se ražnjići budu pekli. Salatu možete pripremiti i dok se ražnjići peku, a također i tostirati pecivo za sendvič.

Ovi su ražnjiči sočni, blago začinjeni i tope se u ustima. Okus je vrlo bogat iako ne i masan i komadići mesa osim privlačnog ražnjića uz prilog čine izvrsno punilo za tostirano pecivo (uz malo hrskavog povrća i ljutog umaka mmmm).
ražnjići na mom balkonu
Probajte i ovu porciju i pol i javite kako vam se dopala ili kako ste ju prilagodili svojoj kuhinji i ukusu. Uslast!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Pileći tika ražnjići”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s