Čokoladni kolač iz mikrovalne

Ljetni su praznici i potomčica je s bakom i djedom na selu što znači da je porcija koju dnevno kuham doista spala na jednu porciju. Mnogi samoživeći kulinarski entuzijast složit će se da je kod kuhanja za jednog najveći izazov desert jer većina dobrih kolača jednostavno po sili stvari ne dozvoljava reduciranje na samo jednu porciju, no ponekad su dvije baš taman – pogotovo kad jedna može pričekati pripravu ili putovati na posao.

Ovaj je “kolač u šalici” bogat, spužvast i aromatičan, a također jednostavan za prilagoditi osobnom ukusu ili veganskom/bezglutenskom načinu prehrane.

Potrebno (za dva kolača):
40 g brašna (1/4 šalice) – ja sam koristila cjelovito pšenično za kolače na slikama, ali također može zobeno pa je bez glutena
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica ulja (birajte: kokosovo, biljno, sojino, suncokretovo)
1 žlica mlijeka (životinjskog ili biljnog)
1.5 žlica šećera ili 2 žlice slada ili meda
1/4 žličice vanilije (ili cimet ili 5-začinska mješavina)
1/2 žličice praška za pecivo
1 žlica kakao praha

Opcionalno:
nekoliko orahovih jezgri ili kockica crne čokolade narezana na komadiće


Postupak:
Razbijte jaje u zdjelicu, posolite i istucite ga vilicom.
Dodajte sve ostale sastojke i izmješajte da se masa poveže. Biti će gusta, ali tekuća.
Namažite uljem dvije posudice koje mogu u mikrovalnu: zdjelice, kalupića, kavene šalice ili staklenke – i u njih podijelite smjesu. Smjese će biti relativno malo, ali kad se peče dvostuko se poveća pa ne brinite da ćete ostati gladni 😉
Namjestite mikrovalnu na najjače  i stavite da se “peče”:
1. Ako želite čokoladni kolač sličan biskvitu (na mojim slikama) pecite 1 minutu
2. Ako želite čokoladni kolač sličan “brownie” teksturi (vlažan, gotovo kremast) pecite 45-50 sekundi


Vadite posudu iz mikrovalne oprezno jer iako je kratko vrijeme priprave posuda je doista vruća. Poslužite kolač kakav jest (odličan uz kavu!) ili uz malo tučenog slatkog vrhnja (ja sam za svoj istukla 2 žlice slatkog vrhnja mutilicom za kapućino), posut šećerom u prahu ili uz narezano voće – granica je samo vaša mašta.
kolač to go
Ako ga želite ponijeti na posao tijesto utočeno u staklenku možete ponijeti nepečeno (pa na poslu koristiti mikrovalnu) ili može nepečeno stajati do sutra u hladnjaku. Također ga možete ispeći odmah pa malo ohlađeno zatvoriti poklopcem i ponijeti na izlet/posao/u park.

Pogledajte tu krasnu teksturu:
prekrasna spužvasta tekstura
Prava porcija i pol! 🙂

Probajte, uživajte, javite kakvo je bilo ili kako ste ga prilagodili vlastitom ukusu. U slast!

 

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Čokoladni kolač iz mikrovalne”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s