Vruće-hladna salata od njoka i kobasice

Izuzetno brza, izuzetno slasna i izuzetno privlačna – ova salata izvrstan je odabir za ljetne dane kad svježe rajčice i bosiljka ima u izobilju.

Bilo da imate kuhanih njoka od prethodnog obroka ili tek trebate utrošiti nekoliko minuta da ih skuhate (ili u mom slučaju neodmrznute skuhate okara njoke) ova je salata pravi odabir za one dane kad nemate vremena ili volje za ništa drugo osim superbrzu večeru.

Privlačnost tada dolazi kao dodatni bonus 🙂

Potrebno (za jednu porciju):
porcija kuhanih njoka (50-150 g ovisno koliko ste gladni)
jedna kobasica (obično su 80-100 grama)
komad salatnog sira (ja volim ovaj Lidlov Eridanous i taj od 250g je dovoljan za 4 porcije)
svježi bosiljak (nekoliko listića ili puna šaka)
nekoliko rajčica
žličica ulja
žličica harise

Postupak:
Ako vaši njoki nisu skuhani pristavite prvo vodu za njoke – dovoljno da količina koju ste odabrali slobodno pliva – posolite i kad prokuha ubacite i skuhajte njoke (kad proplivaju 2 minute kuhajte pa probajte i, ako ste zadovoljni, ocijedite).
Narežite rajčicu na manje komade, natrgajte sir i bosiljak.


Narežite kobasicu na ploške, ugrijte tavu i na vruću tavu stavite žlicicu ulja i zatim ploške kobasice. Pržite da se zažare s jedne strane, okrenite i nakon 1 minute uz kobasice dodajte njoke da se poprže. Nakon minutu začinite harissom, dobro promiješajte/protresite i poslužite na pripremljenoj rajčici i siru.

Harisa je sjevernoafrička mješavina začina za koju je karakteristično da je ljuta, ali i kisela. Može se kupiti u teglicama i tubicama kao tekuća varijanta (pasta), ali također i kao suha mješavina začina kao što je moja – i ja sam svoju nabavila u Farmi. Suha mješavina može se koristiti za začinjanje kakva jest ili se može miješati s tekućinama ili uljem u pastu koja se koristi za marinade ili umake. Ja je obožavam jer je vrlo aromatična, ali uz ljutinu vrlo citrusna i svježa – tako da je savršeni sastojak u ovoj salati. Umjesto harise za začinjanje ove salate mogli bi upotrijebiti po trećinu žličice čili praha i soli i uz to nakapati gotovu salatu balzamičkim octom.

Njoki su meki iznutra i hrskavi izvana, kobasica savršeno karamelizirana, rajčica slatka i svježa, a sir ugodno slan i hladan – opojno divna mješavina i baš prava, ljetna, porcija i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s