Vege Tostade

Poput salate od kruha o kojoj sam pisala u srijedu tostade su jelo “da se ne baci” popularno u meksičkoj kuhinji. Tortilje (najčešće kukuruzne, ali nije uvjet) koje više nisu lijepo savitljive da bi se mogle oblikovati u takose prže se ili tostiraju da postanu hrskave i poslužuju sa različitim nadjevima koji također mogu biti ostaci većih obroka.

Ja izuzetno rijetko kupujem gotove tortilje, jer je kruhove te vrste tako lako proizvesti kod kuće, no otkud god došle vaše tortilje (ili čapati) ovo je odličan način kako da ih iskoristite bilo da su svježe ili malo osušene. Za ovu priliku ja ću tortiljice za svoje tostade pripremiti svježe i to od friško nabavljenog divnog sastojka – mase harine. Prošli vikend bila sam u Pekinškoj Patki i u kupljenome blagu našao se i ovaj fenomenalan sastojak; brašno od nikstamaliziranog kukuruza koje radi procesa priprave ima bolju probavljivost i drugačije kakarkeristike od domaćeg kukuruznog brašna. Tijesta koja se spravljaju od mase harine meka su i nisu sipka, te daju svileni, a ne mrvičast osjet u ustima. Ako ste u prilici isprobati ovo brašno toplo to preporučam, a osim za lijepe savitljive tortilje svakako ga iskoristite za arepe – meka peciva slična izgledom engleskim mafinima, od kojih se rade najdivniji sendviči (ili jaja Benedikt).

Kako se u posljednje vrijeme dosta zabavljam vegetarijanskom i veganskom kuhinjom ovaj put sam za svoje tostade pripremila nadjev bez mesa no koristeći isti temeljni postupak može se pripremiti i nadjev od mljevenog mesa, ili – ako vam je ostalo malo bolonjeza (ili brzonjeza) samo ga malo zgusnite iskuhavanjem vode iz njega i imate savršeni nadjev. Za vegansku pak opciju jednostavno iz ovog recepta izostavite vrhnje i sir za posluživanje – ostali sastojci potpuno su veganski.

Za jednu vrlo raskošnu porciju koja može biti dva predjela ili dvije porcije uz zdjelu supstancijalnije juhe potrebno vam je sljedeće:

Tortilje:
1/4 šalice masa harine (60 ml ili 50 g)
80 ml vode
1/4 žličice soli

Preprženi grah:
1 žličica ulja
1/2 glavice luka
150 g kuhanog graha
sol, papar
50 ml pasiranog umaka od rajčice (pasata)

Nadjev od komadića soje (tvp):
1/4 šalice komadića soje (30 g)
1/4 kocke za juhu
1 žličica ulja
1/2 glavice luka
1 češanj češnjaka
mala mrkva (ili komad 30 g velike), naribana
1/4 žličice mljevenog kumina
1/2 žličice ljute paprike
sol i papar

Za posluživanje:
oprana narezana salata, komadići rajčica, sir – obični ili veganski, vrhnje – obično ili od indijskih oraščića, guakamole umak


Postupak:
Za tortilje otopite sol u vodi, odmjerite masa harinu i pomalo je dosipajući dodajte u vodu uz miješanje dok ne dobijete meko i podatno tijesto. Kako sva brašna i svi vremenski uvjeti (temperatura, vlaga) nisu isti ponekad treba dodati malo mase ili malo vode i to činite u malim inkrementima od po žličicu dok tijesto ne bude suho, meko glatko. Ostavite u pokrivenoj posudi da počiva 15 minuta.

Za nadjev od teksturirane soje prvo rehidrirajte komadiće prokuhavajući ih sa malo vode i četvrt kocke za juhu 2 minute i ostavite pokriveno dok dovršite grah.

Za preprženi grah dodajte ulje u manju tavu, prepržite luk, dodajte grah i koju žlicu vode od kuhanja graha ako imate ili obične vode, posolite, popaprite i ulijte pasatu. Gnječite grah kuhačom dok bar pola kupne količine ne bude zgnječeno i cijela smjesa mirisna i gusta. Po želji još usitnite multipraktikom ili vilicom u posudi za posluživanje.

U maloj tavi zagrijte ulje, dodajte ostatak nasjeckanog luka i kad požuti dodajte rehidriranu soju. Pržite da ispari voda i da komadići zamirišu karamelasto. Dodajte mrkvu, sve začine i miješajte da se sve ujedini pa ubacite i nasjeckani češnjak. Probajte i dotjerajte okus – možda još malo ljutine ili čak žlicu kečapa za slast? Kad ste zadovoljni ugasite i pokriveno ostavite sastrane.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Stavite tavu za tortilje da se grije na štednjaku. Odmoreno tijesto za tortilje podijelite na 4 komada koje rukama oblikujte u koglice. Na komad masnog papira stavite kuglicu tijesta, odozgo stavite drugi komad papira i onda posudom ravnog dna (ili daskom za rezanje) stisnite kugljicu da se istanji u tortilju. Gornji papir ogulite, a tortilju zajedno sa donjim papirom (s gornje strane) okrenite na tavu. Nakon 20-ak sekundi papir se može skinuti i onda ispecite tortilje do kraja uz jedno okretanje. Pečene tortilje slažite na lagano  namazani protvan i kad skupite sve ubacite na 4 minute u vruću pećnicu da se tostiraju. Alternativno tostade se mogu pripremiti i prženjem tortilja u ulju. Za mene je to premasno, ali nekad je praktičnije od pećnice pa primijenite kako vam drago.


Poslužite tostade uz sve dodatke i prionite finalnom slaganju: na tostadu preprženi grah, zatim povrće i sojin (ili mesni) umak. Na vrh vrhnje ili ribani sir i komadići paradajza.
tostade finalno slaganje
Tostada je hrskava i prekrasnog, snažnog okusa kukuruza. Grah čini jelo bogatim i punim vlakana, a začinjeni umak od mljevenog proteina daje finalnu slast i bogatstvo. Ja sam svoje još malo nakapala ljutim umakom odozgo jer moje azbestno nepce uživa u toj dodanoj boli, ali vi svoje možete bogato nakapati vrhnjem i uživati u blagoj i kremastoj sočnosti ove prave porcije i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Vege Tostade”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s