Salata od kruha s tunom

Najčešće je zovem panzanela (tal. panzanella) jer je ta talijanska varijanta prva s kojom sam se susrela, no fatuš (originalno fattoush) u levantinskoj kulinarskoj tradiciji slijedi istu misao vodilju u spajanju odstajalog kruha s povrćem i začinima ne bi li se iz dobrih sastojaka izvuklo sve što je moguće.

Kako je težim što boljem iskorištavanju sastojaka koji se zateknu u mojoj kuhinji i zaista mrzim bacati hranu bila sam ponukana odmah isprobati ovu tehniku kad sam se s njom susrela, ali tek sa savladavanjem tehnike pečenja kvasnog kruha ova je divna salata postala moj recept izbora za jednostavne, povrćem ispunjene ručkove za svako godišnje doba. Receptura ove salate je, za razliku od pristajanja uz talijanske i levantinske puriste, zapravo vrlo prilagodljiva osobnom ukusu i sastojcima vašeg frižidera.

Ja salate rijetko začinjam octom, pa tako se i ovdje više oslanjam na sol, ulje i povremeno jogurt ili ljuti umak, ovisno o raspoloženju, no ukoliko ste ljubitelj kiselih salata i s ovima ćete doći na svoje zakiseljujući ih po želji. Ako je, poput mene, nakon prvog isprobavanja odlučite nositi za ručak na posao preporučam da finalno namakanje u začinima ostavite za pred samu konzumaciju tako što ćete preljev spraviti i ponijeti odvojeno i salatu preliti kad ste već za stolom. Na taj način povrće će ostati svježe, bez da ga ocat nagrize.

Potrebno (za jednu salatu):
1-2 kriške substancijalnijeg kruha poput kvasnog ili kruha sa sjemenkama
mala mrkva
1 rajčica
1/2 krastavca
3-5 listova salate (ili zelja)
pola manjeg luka ili mladi luk
mala konzerva komada tune u ulju (80g)
sol, papar
po želji ocat ili umeboshi začin

Opcionalno:
tvrdo kuhano jaje

Postupak:
Narežite (ili natrgajte) odabrani kruh na sitnije kockice. Operite i usitnite povrće (mrkvu naribajte, rajčicu narežite na kriške, luk nasjeckajte na prihvatljive dijelove, salatu operite, osušite i natrgajte na veličinu zalogaja.
Ako ćete odmah poslužiti salatu dodajte i sol i začine, u suprotnom ovu zadnju fazu pripremanja sačuvajte za pred samo posluživanje.
Kad namjeravate jesti dodajte začine, izmiješajte i poslužite tako da na tanjuru prvo posložite začinjenu salatu pa prelijte s nešto ulja iz konzerve tune i na vrh natrgajte tunu. Za još vizualnog kontrasta ili obrok s više proteina uz tunu na vrhu poslužite i kriške tvrdo kuhanog jajeta.


Ovo je moj apsolutno najdraži način konzumacije komada tune iz konzerve. Oni su snažnog okusa, začinjeni i sa mnogo umamija i ova hranjiva salata baš komplimentira  tu snagu i dopunjava puninu okusa svježinom i tako potrebnim vitaminima i vlaknima. Kockice kruha u bazi salate na prvi pogled čine se sastojkom sličnim tjestenini, ali zapravo nisu nimalo kao tjestenina! Svojom podatnošću i pjenastom strukturom s jedne su strane savršeni način da se prikupe svi sokovi koji bi pobjegli iz rajčice ili aromatično ulje s okusom tune, a s druge strane dovoljno su zasitni da čak i manja porcija daje sitost koja traje satima, a bez težine koja često prati tjestenina-majoneza kombinaciju.

Ponekad okus upotpunim manjim feferonom narezanim u salatu ili zamjenjujući običnu sol gomashiom (prženim sezamom izdrobljenim sa soli) i tako uz male varijacije zadovoljim dnevni hir još uvijek uživajući u iznimno jednostavnom portabl ručku – baš pravoj porciji i pol!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Salata od kruha s tunom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s